28 C
Willemstad
• woensdag 22 mei 2024 04:31

Amigoe | Weinig interesse voor beroepszaak Magnus

Vandaag de zaak tegen Carlos Pieter

magnus-carlos pieters-pancheck-nini-fonseca-monster-kuwas-vigilante-2
Weinig interesse voor beroepszaak Magnus | Foto Vigilante

WILLEMSTAD — De grote zittingszaal was bijna leeg vanochtend, tijdens de eerste behandeling van de beroepszaak tegen Carlos Pieter. De man, die op 13 november vorig jaar onder voorwaarden werd vrijgelaten, was ruim voor de aanvang van de zitting aanwezig samen met zijn partner. Naast zijn partner en de persleden, volgden ook de nabestaanden van het vermoorde Statenlid Helmin Wiels de zaak in de grote zittingszaal. Het publiek moest dat deze keer via een digitaal scherm in de kleine zittingszaal doen. Anders dan de vorige keren was er vanochtend weinig interesse voor de zaak Magnus. Er waren namelijk maar twee personen van het publiek aanwezig in de zaal waar dertig zitplaatsen beschikbaar waren gesteld.

De hele ochtend werd gereserveerd voor de behandeling van de feiten waarvan Pieter wordt beschuldigd, namelijk zijn betrokkenheid bij de moord op Wiels op 5 mei 2013, en een gewapende overval op een Venezolaanse vrouw in een autoverhuurzaak in augustus 2013. Hij is voor dit laatste veroordeeld tot achttien maanden celstraf en is zelf hiertegen in beroep gegaan. De eerste rechter achtte bewezen dat hij de bestuurder was van de vluchtauto gebruikt bij die overval, die hij samen met medeverdachte Dangelo ‘Panchèk’ Damascus heeft gepleegd. Ook Pieters persoonlijke omstandigheden werden behandeld. Hij gaf trots aan zijn baan terug te hebben gekregen. Hij werkt elke dag, zei hij.


Onschuldi
g

Pieter, die vertegenwoordigd wordt door advocate Alicia Blonk, heeft ook vandaag ontkend betrokken te zijn geweest bij de moord en de overval. Advocaat-generaal Anton van der Schans kreeg vanochtend de kans nog niet om alle bewijzen voor te leggen. Dat mag morgen. Uit het dossier blijkt wel dat zowel Elvis ‘Monster’ Kuwas – de veroordeelde schutter van Wiels – als Damascus belastende verklaringen heeft afgelegd tegen Pieter in beide zaken. Zo blijkt dat hij de kleding, het masker en de valse nummerplaat heeft verschaft voor de moord op Wiels.

Verder verklaarde Damascus zelf dat hij voor de gewapende overval door Pieter werd opgehaald, samen met ene man Brown, en dat Pieter weldegelijk op de hoogte was van wat er ging gebeuren. Uiteindelijk stapte Brown uit de auto om de vrouw, een klant van de zaak, te beroven van haar mobiele telefoon en 20 dollar, terwijl Pieter de bestuurder was van de vluchtauto.

Pieter weet niet waarom deze mannen belastende verklaringen hebben afgelegd tegen hem. Vanochtend benadrukte hij op de bewuste dag van de overval, thuis te zijn gebleven. Hij zou Damascus vlak voor de overval telefonisch hebben beloofd hem (in Koraal Specht) op te gaan halen, maar zei vanochtend dat hij daar niet meer is geweest. “Panchèk liegt over mij”, aldus Pieter.

Over de moord op Wiels herinnerde Pieter zich weinig vanochtend. Hij wist nog wel dat hij op de bewuste dag, samen met Damascus en vier andere voor hem onbekende mannen, bij hem thuis domino zat te spelen en dat Kuwas langskwam. Hij kon zich echter niet meer herinneren of Kuwas een T-shirt met lange mouwen aan had of niet. Bij de politie had hij eerder verklaard dat Kuwas een zwart T-shirt aan had met korte mouwen en dat hij hem later met een wit T-shirt met lange mouwen zag, maar dat wist hij vanochtend niet meer. Hij kon ook niets vertellen over de tatoeages van Kuwas. Verder zei hij ook niets te weten over een valse nummerplaat die op de vluchtauto, een mokkakleurige Kia Picanto, werd geplaatst voor de moord op Wiels.

Pieter wist wel dat hij later op de dag door Kuwas werd opgehaald om naar een woning in Montaña te gaan, om te ‘chillen’. Eenmaal daar, zag hij dat de Picanto op het erf van de woning geparkeerd stond en hij zei dat hij Damascus had geholpen met het wassen van deze auto.

Net als de eerste rechter, wilde een hoflid vanochtend van Pieter weten of naar zijn mening autowassen ook onder ‘chillen’ valt. “Wij waren van plan om te gaan ‘chillen’ met enkele dames, maar toen ik daar aan kwam lopen, heeft ‘Panchèk’ me gevraagd om hem te helpen en dat heb ik gedaan.” Pieter benadrukte vanochtend verder niets te weten over deze auto, dus ook niet dat het voertuig voor de moord op Wiels is gebruikt.

De eerste keer dat hij hoorde dat Wiels werd vermoord, was Pieter samen met Kuwas in de auto, onderweg terug naar zijn woning. Hij heeft nimmer over de moord met Kuwas gesproken, aldus Pieter op vragen van een ander hoflid. De zitting werd al rond half elf geschorst tot in de middaguren, voor de behandeling van de zaak tegen Damascus. De feiten tegen hem en zijn persoonlijke omstandigheden werden besproken. Pieter gaf desgevraagd aan hiervoor niet aanwezig te zullen zijn.

Morgen in de Amigoe hierover een uitgebreid verslag.

Bron: Amigoe
Dossier: Helmin Wiels – Moord

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties