32 C
Willemstad
• vrijdag 24 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Weer stankoverlast Koraal Tabak

HomeMediaAmigoe | Weer stankoverlast Koraal Tabak
Weer stankoverlast Koraal Tabak
Weer stankoverlast Koraal Tabak

WILLEMSTAD — Namens de bewoners van St. Catharina trekt Thierry Jansegers opnieuw aan de bel over de ‘ondraaglijke stankoverlast’ van de smeulende afvalhopen bij Koraal Tabak op het terrein van de familie Bakhuis.

De stank van de rookontwikkeling, die nog aanhoudt, werd volgens hem om zaterdagnacht omstreeks 04.00 uur zo indringend dat ‘de bewoners wederom genoodzaakt zijn om alle ramen en deuren dicht te houden’.

De bewoners beklagen zich over ademhalingsproblemen, prikkende ogen en keel- en hoofdpijn. Ook Timo Brouwer van milieu- en recyclingbedrijf Green Force, die herhaaldelijk aandacht heeft gevraagd voor de stankoverlast, bevestigde vanochtend veel telefoontjes te hebben ontvangen hieromtrent. Jansegers:

“Na onze protestactie (medio januari gingen een stuk of twintig bewoners in protest tegen de afvalstort en rook- en stankoverlast door de smeulende afvalhopen op het privéterrein, red.) bij de ingang van Koraal Tabak met een blokkade, is er niet veel veranderd aangezien het dumpen van afval onverminderd doorgaat.

Het is nu de derde maal sinds januari, dat de buurt met extreme rookoverlast te kampen heeft in de nachtelijke uren en vooral tijdens het weekeinde.

Hier wordt niets aan gedaan door de familie Bakhuis, noch door de overheid en de Milieudienst en noch door de minister van gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).”

Jansegers stelt dat er herhaaldelijk nieuw afval bijkomt en dat in tegenstelling tot wat beweerd wordt, ‘het niet slechts bouwafval betreft’. De eerdergenoemde actie van de bewoners bij de ingang van het terrein, vloeide voort uit protest over de extreme stankoverlast in december van vorig jaar.

“De stank van plastic was in december echt niet meer vol te houden. Zo hebben wij schadelijke stoffen moeten inademen, die een gevaar voor de gezondheid opleveren. Mensen worden ziek.

De familie Bakhuis verdient grof geld door op het terrein tegen betaling afval te laten storten. Wij hebben namelijk bewijs ofwel opnames dat de dames die bij de ingang zitten, 50 gulden in rekening brengen voor een grote truck en 25 gulden voor een kleine truck met afval”,

aldus een eerdere uitleg van één van de protesterende bewoners die toen ook meende dat de woekerbranden ‘voor verdere verwerking van het afval met opzet worden aangestoken’.

Zoals bekend vinden op het terrein bij Koraal Tabak, in eigendom van de familie Bakhuis, al jarenlang op grote schaal dumpingen van allerlei soorten afval plaats, waaronder ook een grote hoeveelheid plastics.

Omdat de grote afvalhopen in brand raken en door blijven smeulen, is er regelmatig sprake van een chemische stank. De stank dringt volgens de bewoners ‘hoe dan ook de huizen binnen’.

Ondanks de gedane toezeggingen door het GMN-ministerie, in een gesprek met Jansegers, beklagen de bewoners zich regelmatig over de aanhoudende omstandigheden.

Zoals de Amigoe reeds meldde, zijn er in april vorig jaar afspraken gemaakt door de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuurbeheer (MNB) met de familie Bakhuis, om illegale afvaldump en rookoverlast door smeulende hopen afval tegen te gaan. MNB liet toen weten ‘de naleving streng te zullen monitoren’

bakhuis-koraal tabak
Eigenaar Bakhuis presenteerde zich bij eerdere protesten als slachtoffer.

Zo heeft een van de beleidsmedewerkers eerder tegenover de Amigoe verklaard gedurende zijn carrière bij de dienst, geen enkele vergunning tegen te zijn gekomen waarop de familie Bakhuis zich zou kunnen beroepen met betrekking tot afvalverwerking op eigen terrein.

Het feit dat de concept-wetgeving Openbare Orde nog niet door het parlement is aangenomen en nog niet van kracht is, draagt er ook toe bij dat er op dergelijke overtredingen niet gehandhaafd kan worden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Beste heer v/d Berg. Ook ik vind het jammer. Deed mij pijn toen ik zag dat men het landhuisje tot verval heeft laten komen. Ik heb in die landhuis gewoond. Erven Bakhuis, moet echt nu gaan handelen. Hun vader was een ondernemend man. Was geen man die elke dag met jas en das rondliep. Hij is te jong gestorven. Jammer dat het daar nu zo is. De enige instantie die op een goede manier kan ingrijpen is de overheid. Als ze dat willen.

  2. Ik herhaal het nog maar eens: Het is ronduit bezopen dat een familie die hier sinds jaar en dag geld aan verdient, hele woonwijken mag blijven terroriseren met de smerige resultaten daar van; Rook en stank. En de zogenaamde” milieudienst” die is niet thuis zoals gewoonlijk. Als u daar wel eens geweest bent op het terrein rondom het voormalig landhuisje dan ziet u dat dit niets met de incidentele vuilstorter te maken heeft waar de familie Bakhuis de schuld aan geeft (die worden er wel door aangetrokken overigens) maar het is een semi professionele dump compleet met bulldozers die van tijd tot tijd de zaak onderschoffelen en proberen de broeibrandhaarden dicht te schuiven, hetgeen altijd slechts een tijdelijk resultaat oplevert, in de metersdikke lagen vuil kruipt dit gewoon verder en komt op een andere plaats weer boven, en het rookt en stinkt en brandt gewoon weer verder.

    Bakhuis claimt “Goed met het Gouvernement te zijn”. Dat moet haast wel want in een normaal zichzelf respecterend land zou “het Gouvernement” dit nooit toelaten zeker gezien de enorme hoeveelheden aan burgers die hier het slachtoffer van zijn. Ik vraag me af hoe dit “Goed met het Gouvernement” tot stand is gekomen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties