26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 02:00

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie Politiek Amigoe | Weer geen goedkeuring ontslag directeur

Amigoe | Weer geen goedkeuring ontslag directeur

Forse kritiek SBTNO op RvC Sefba
Forse kritiek SBTNO op RvC Sefba

WILLEMSTAD — De adviseur corporate governance, de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO), heeft voor de tweede keer in korte tijd geen goedkeuring verleend voor het ontslaan van Maritza Wernet als directeur van het overkoepelend orgaan voor lokale buurtcentra Stimulá Edukashon i Formashon den Bario (Sefba).

In haar advies heeft de SBTNO verder forse kritiek op de handelwijze en rechtmatigheid van de Raad van Commissarissen (RvC) van de stichting.

In een eerder advies van 9 juni had de SBTNO al aangegeven zwaarwegende bezwaren tegen het ontslag van Wernet te hebben. Indertijd had de adviseur corporate governance aangegeven dat zij niet werd gehoord tijdens haar ontslagprocedure, die begon in 2015, toen de Raad van Toezicht het vertrouwen in haar opzegde en haar een schorsing oplegde.

In haar advies had SBTNO ook aangegeven dat er informatie ontbrak in de documenten die haar door de regering en de RvC was toegezonden in deze zaak. Maar na het bestuderen van de inmiddels opgestuurde documenten is er voor de adviseur geen reden om van zijn oorspronkelijk advies af te wijken. Een van de documenten die in het kader van het nieuwe advies naar SBTNO is toegezonden is een ongedateerde brief van de voorzitter van de RvC. In deze brief wordt verwezen naar artikel 6 van de statuten van Sefba waarin staat dat de bestuurder voor zo ver mogelijk wordt gehoord alvorens te worden ontslagen. In dezelfde brief stelt de RvC zich ingespannen te hebben om Wernet in staat te stellen om zich te verantwoorden maar dat dit door het eigen toedoen van Wernet niet is gelukt. Zo kwam zij niet opdagen voor een gesprek over de redenen voor haar ontslag, terwijl ze ook geweigerd heeft om een brief van Sefba in ontvangst te nemen.

Maar uit de correspondentie kan SBTNO niet opmaken dat Wernet gehoord werd voordat het besluit werd genomen om haar te ontslaan. De adviseur corporate governance constateert dat het standpunt om haar te ontslaan al klaar was voordat zij werd gehoord en dat er onvoldoende getracht is om haar in staat te stellen om gehoord te worden. Aangezien er in casu geen hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden en daar kennelijk de inspanningen ook niet voor verricht zijn, is dit voor de adviseur een reden om te stellen dat er zwaarwegende bezwaren zijn tegen het voorgenomen ontslag vanwege het niet volgen van de geëigende procedure.

Maar de adviseur heeft ook kritiek op de redenen van de RvC om tot ontslag over te gaan. Volgens de RvC zou het gaan om uitlatingen over en een negatieve attitude jegens de RvC, de wijze van administratievoering en het inzetten van medewerkers van de stichting op andere projecten. Maar toen SBTNO om nadere toelichting vroeg kreeg zij een mail van de auditor van Sefba die volgens de adviseur corporate governance alleen inging op de wijze van administratievoering, omschreven als: ‘aantal zaken (…) met betrekking tot de administratie die kort gezegd de nodige aandacht behoeven.’

Verder zijn volgens de SBTNO de kritiek over de uitlatingen over en negatieve attitude jegens de RvC helemaal niet onderbouwd, terwijl de beschuldigingen over het inzetten van personeel op andere projecten gebaseerd waren op uitlatingen van een medewerker. In beide gevallen had de directeur gehoord moeten worden maar is dit niet gebeurd, aldus de SBTNO. De aangedragen ontslaggronden zijn volgens de adviseur dan ook onvoldoende om tot ontslag over te gaan.

Maar de kritiek van SBTNO richt zich ook op de RvC van Sefba die de directeur wil ontslaan. Van zowel de voorzitter als de secretaris is de zittingstermijn per 17 januari verlopen maar conform het handelsregister van de Kamer van Koophandel van Curaçao zijn de twee nog actief.

“Beide personen staan nog steeds als commissaris ingeschreven bij het handelsregister en uit de ontvangen documenten blijkt dat de voorzitter nog steeds tekent namens de RvC van Sefba terwijl hij daartoe niet bevoegd is. Geadviseerd wordt te bewerkstelligen dat deze situatie zich niet langer voordoet.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Namen noemen a.u.b. van degenen die deel uitmaken van het RvC van deze stichting en meteeen d’r bij noemen door welk politieke partij elk lid benoemd werd. Zo krijgt de lezer ook een beter inzicht v.w.b. de handelwijze van dit soort elementen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties