27 C
Willemstad
• zaterdag 19 juni 2021 08:03

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Weer geen goedkeuring ontslag directeur

Forse kritiek SBTNO op RvC Sefba
Forse kritiek SBTNO op RvC Sefba

WILLEMSTAD — De adviseur corporate governance, de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO), heeft voor de tweede keer in korte tijd geen goedkeuring verleend voor het ontslaan van Maritza Wernet als directeur van het overkoepelend orgaan voor lokale buurtcentra Stimulá Edukashon i Formashon den Bario (Sefba).

In haar advies heeft de SBTNO verder forse kritiek op de handelwijze en rechtmatigheid van de Raad van Commissarissen (RvC) van de stichting.

In een eerder advies van 9 juni had de SBTNO al aangegeven zwaarwegende bezwaren tegen het ontslag van Wernet te hebben. Indertijd had de adviseur corporate governance aangegeven dat zij niet werd gehoord tijdens haar ontslagprocedure, die begon in 2015, toen de Raad van Toezicht het vertrouwen in haar opzegde en haar een schorsing oplegde.

- Advertentie -

In haar advies had SBTNO ook aangegeven dat er informatie ontbrak in de documenten die haar door de regering en de RvC was toegezonden in deze zaak. Maar na het bestuderen van de inmiddels opgestuurde documenten is er voor de adviseur geen reden om van zijn oorspronkelijk advies af te wijken. Een van de documenten die in het kader van het nieuwe advies naar SBTNO is toegezonden is een ongedateerde brief van de voorzitter van de RvC. In deze brief wordt verwezen naar artikel 6 van de statuten van Sefba waarin staat dat de bestuurder voor zo ver mogelijk wordt gehoord alvorens te worden ontslagen. In dezelfde brief stelt de RvC zich ingespannen te hebben om Wernet in staat te stellen om zich te verantwoorden maar dat dit door het eigen toedoen van Wernet niet is gelukt. Zo kwam zij niet opdagen voor een gesprek over de redenen voor haar ontslag, terwijl ze ook geweigerd heeft om een brief van Sefba in ontvangst te nemen.

Maar uit de correspondentie kan SBTNO niet opmaken dat Wernet gehoord werd voordat het besluit werd genomen om haar te ontslaan. De adviseur corporate governance constateert dat het standpunt om haar te ontslaan al klaar was voordat zij werd gehoord en dat er onvoldoende getracht is om haar in staat te stellen om gehoord te worden. Aangezien er in casu geen hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden en daar kennelijk de inspanningen ook niet voor verricht zijn, is dit voor de adviseur een reden om te stellen dat er zwaarwegende bezwaren zijn tegen het voorgenomen ontslag vanwege het niet volgen van de geëigende procedure.

Maar de adviseur heeft ook kritiek op de redenen van de RvC om tot ontslag over te gaan. Volgens de RvC zou het gaan om uitlatingen over en een negatieve attitude jegens de RvC, de wijze van administratievoering en het inzetten van medewerkers van de stichting op andere projecten. Maar toen SBTNO om nadere toelichting vroeg kreeg zij een mail van de auditor van Sefba die volgens de adviseur corporate governance alleen inging op de wijze van administratievoering, omschreven als: ‘aantal zaken (…) met betrekking tot de administratie die kort gezegd de nodige aandacht behoeven.’

Verder zijn volgens de SBTNO de kritiek over de uitlatingen over en negatieve attitude jegens de RvC helemaal niet onderbouwd, terwijl de beschuldigingen over het inzetten van personeel op andere projecten gebaseerd waren op uitlatingen van een medewerker. In beide gevallen had de directeur gehoord moeten worden maar is dit niet gebeurd, aldus de SBTNO. De aangedragen ontslaggronden zijn volgens de adviseur dan ook onvoldoende om tot ontslag over te gaan.

Maar de kritiek van SBTNO richt zich ook op de RvC van Sefba die de directeur wil ontslaan. Van zowel de voorzitter als de secretaris is de zittingstermijn per 17 januari verlopen maar conform het handelsregister van de Kamer van Koophandel van Curaçao zijn de twee nog actief.

“Beide personen staan nog steeds als commissaris ingeschreven bij het handelsregister en uit de ontvangen documenten blijkt dat de voorzitter nog steeds tekent namens de RvC van Sefba terwijl hij daartoe niet bevoegd is. Geadviseerd wordt te bewerkstelligen dat deze situatie zich niet langer voordoet.”

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Namen noemen a.u.b. van degenen die deel uitmaken van het RvC van deze stichting en meteeen d’r bij noemen door welk politieke partij elk lid benoemd werd. Zo krijgt de lezer ook een beter inzicht v.w.b. de handelwijze van dit soort elementen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil online goksector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -