Amigoe | ‘We zijn een nieuwe partij aan het bouwen’

Een jaar leiderschap Zita Jesus-Leito

Zita Jesus-Leito (PAR) : Een jaar leiderschap Jesus-Leito

Zita Jesus-Leito (PAR) : Een jaar leiderschap Jesus-Leito

WILLEMSTAD — Statenlid Zita Jesus-Leito staat bijna een jaar aan het hoofd van de PAR. In januari werd ze per acclamatie als de nieuwe politiek leider van de gele partij gekozen. Ze volgde hiermee voormalig PS-premier Daniel Hodge op, die medio vorig jaar na een korte periode het partijleiderschap neerlegde. Jesus-Leito nam het roer over bij de PAR op een moeilijk moment. De partij had net de pijnlijke breuk met twee van haar fractieleden, Glenn Sulvaran en Omayra Leeflang, achter de rug.

Hierdoor was de PAR-fractie in de Staten gehalveerd van vier naar twee leden, waardoor de fractie van de PAR niet meer in staat was om in haar eentje openbare vergaderingen van de Staten aan te vragen.

Hiervoor zijn minimaal drie Statenleden nodig. Vanaf haar eerste dag als politiek leider kondigde Jesus-Leito aan dat zij een verandering in de partij wilde brengen en dat mensen zowel binnen als buiten de partij, een verschil zouden zien.

“Ik heb het partijleiderschap altijd als een nieuw jasje gezien. Maar het is wel een ander jasje, dan al die jasjes die ik in de afgelopen jaren heb gedragen. Ik wilde mijn visie voor de partij doorvoeren. Ik wilde cursussen politieke vorming organiseren, zodat wij onze eigen mensen konden voorbereiden. De eerste hiervan is pas afgerond. Volgend jaar beginnen we met een vervolgcursus.”

Een ander streven van Jesus- Leito was om zo veel mogelijk jongeren bij de partij te betrekken. In deze opzet is zij geslaagd, geeft de PAR-leider aan, en wijst in dit verband naar het feit dat er nu zelfs jongeren in het bestuur van de partij zijn opgenomen.

“Ik wilde dat er een frisse wind zou gaan waaien. Dit alles met het doel dat wij ons kunnen blijven inzetten voor het welzijn van dit eiland en zijn bewoners. Wij hebben ons in dit eerste jaar gekenmerkt door een constructieve oppositie. We werken mee, waar we zien dat dit in het belang van het volk is. Maar we blijven bovenal kritisch.”

Terugblikkend op haar eerste jaar aan het roer van de PAR geeft Jesus-Leito aan het bij elkaar houden van de partij als haar grootste uitdaging te zien.

“Ik nam de leiding op me, net op een moment dat velen de partij de rug hadden toegekeerd. Ik moest mij gaan inzetten om dat tij te keren. We zijn geen mensen meer kwijtgeraakt, maar we hebben juist meer mensen erbij gekregen, vooral jongen.”

Dit laatste vindt zij het belangrijkste feit uit haar eerste jaar aan het hoofd van de gele partij. Voor 2015 wil Jesus-Leito verder werken aan de partij.

“We zijn een nieuwe partij aan het bouwen. Een partij die niet een traditionele partij is, maar eentje met frisse nieuwe ideeën. Ik heb in dit eerste jaar geleerd om op mijn eigen kennis te vertrouwen. Je hoeft niet altijd dingen te blijven doen zoals ze altijd zijn gegaan. Ik wil mijn eigen visie gaan uitdragen waarin het welzijn van het land op de eerste plaats staat.”

Een andere prioriteit voor komend jaar is volgens Jesus-Leito voor de PAR het voorbereidingstraject op weg naar nieuwe verkiezingen.

“Je weet nooit wanneer de verkiezingen zullen plaatsvinden, maar wij zijn al met de voorbereidingen begonnen. We zijn de wijken ingegaan. Voor ons is de campagne al begonnen.”

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | ‘We zijn een nieuwe partij aan het bouwen’

 1. allemaal weer BLA BLA BLA…
  geen vertrouwen meer in deze onzin…..
  laat eerst maar eens wat zien van jullie goede bedoelingen!!!

 2. Andres Opmerker

  “We zijn een nieuwe partij aan het bouwen. Een partij die niet een traditionele partij is, maar eentje met frisse nieuwe ideeën.”
  Vraag; Een nieuwe partij die de naam PAR blijft behouden?
  Vraag; Waarom verloor de PAR zoveel kiezers, wat was de reden daarvan?
  “Ik wil mijn eigen visie gaan uitdragen waarin het welzijn van het land op de eerste plaats staat.”
  Vraag; De visie van Zita Jezus-Leito of de visie van de Partij.
  Jammergenoeg zijn het weer uitspraken zonder inhoud. Wat is het partijprogramma? Of worden het weer losse beloften die niet waar gemaakt kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *