31 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 11:34

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | VVD wil duidelijkheid over Citgo-deal

VVD wil duidelijkheid over Citgo-deal
VVD wil duidelijkheid over Citgo-deal

DEN HAAG — Tweede Kamerleden André Bosman en Han ten Broeke (beide VVD) hebben maandag schriftelijke Kamervragen gesteld over de Citgo- deal.

De Kamerleden willen weten welke verantwoordelijkheid Nederland heeft in de aankoop en herstart van de olieraffinaderij in San Nicolas en of Nederland aansprakelijk gesteld kan worden voor eventuele schulden, als gevolg van de aankoop van deze raffinaderij.

Daarnaast vraagt het tweetal duidelijkheid over wie de raffinaderij koopt, voor hoeveel geld dat gebeurt en of het contract hiervoor al is ondertekend. Bosman wil ook nog weten hoeveel capaciteit de Citgo-raffinaderij heeft, welk eindproduct wordt geleverd, hoeveel vaten ruwe olie hiervoor nodig zijn en waar deze vaten ruwe olie worden ingekocht. De vragen zijn gericht aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

- Advertentie -

De VDD-fractie wil ook duidelijkheid over de minimale jaarlijkse belastingen die Citgo aan Aruba moet betalen en waarop dit bedrag is gebaseerd. “Wordt deze belasting ook berekend als er geen productie is?”

De Arubaanse regering liet eerder weten minstens 50 miljoen per jaar aan belastingopbrengsten te verwachten.

Gasleiding

Volgens de Arubaanse regering gaat de vernieuwde raffinaderij straks draaien op gas. In de overeenkomst tussen Aruba en Citgo staat dat de mogelijkheden voor de aanleg van een gaspijp-leiding van Venezuela naar Aruba zullen worden verkend.

Premier Mike Eman bevestigde dat nog eens uitdrukkelijk en zegt dat de raffinaderij ‘geen dag zal draaien zonder dat er gas aangesloten is’. Bosman wil van de minister weten in hoeverre Nederland meebetaalt met de aanleg van een gasaanvoer vanuit Venezuela, hoeveel kosten aan de aanleg zijn verbonden, of er al een aanbesteding is geweest voor deze gasaanvoer en of er al ontwerpen zijn.

Uitstoot

- Advertisement -

De regering kondigde ook aan dat de CO2-uitstoot van de raffinaderij gebruikt moet worden voor de productie van algen. Deze algen moeten op hun beurt weer gebruikt worden voor de productie van zeep, proteïnen en kleurstoffen.

“In hoeverre is de opvang van uitlaatgassen van de Citgo om algen te kweken al mogelijk?”,

vraagt Bosman aan de minister. Hij wil ook weten wat de kosten zijn om dit systeem aan te leggen, wat de opbrengst is en welk risico dit systeem met zich mee brengt als blijkt dat er geen algen gekweekt kunnen worden. Ten slotte wil hij ook opheldering over wie het financiële risico van dit systeem draagt.

Vervuiling

Ook de verontreiniging van de grond in en rondom de raffinaderij baart het Kamerlid zorgen. Dat blijkt uit de vragen:

“In hoeverre is de grond onder de Citgo-raffinaderij verontreinigd? Wie draagt hiervoor de verantwoordelijkheid? Wie draagt hiervoor de financiële risico’s? In hoeverre is de milieuwetgeving op Aruba al in werking getreden?”

Bosman wil ten slotte ook weten welk bedrag er momenteel in het schoonmaakfonds zit en of dit bedrag toereikend is. Mocht dat niet het geval zijn, dan wil Bosman weten hoe dit fonds wordt aangevuld.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Ik vind het jammer dat alleen wanneer Politiek Den Haag hun uitkomt, willen zij vragen stellen. Maar misstanden, schandalen, enz enz is wel een interne aangelegenheden van het Land.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

Carls’ blog | Keizer Karel

DEN HAAG - Terwijl gevolmachtigde minister Carlson Manuel in het vliegtuig zit op weg naar Curaçao (gezien zijn kruistocht tegen verspilling van geld van de Curaçaose belastingbetaler...

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...

Nu.cw | Ewout Genemans in gevangenis op Bonaire voor nieuw programma

De Nederlandse presentator Ewout Genemans gaat met zijn programma ‘Ewout’ langs in de gevangenis op Bonaire. Hij laat zich drie dagen opsluiten en gaat in gesprek met...
- Advertentie -