27.5 C
Willemstad
• dinsdag 5 december 2023

Extra | Journaal 4 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Antilles-Guyane patrol vessel seizes 3.5-ton cocaine haul

MARIGOT--Patrol vessel La Combattante from Marine Nationale seized 3.5 tons of cocaine from a fishing vessel southeast of Barbados on November 28. After confirming the location of the...

AntilliaansDagblad | Overheid belooft prijzen in de gaten te houden

Kralendijk - Directie Toezicht en Handhaving (T&H) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) kondigt aan prijscontroles te gaan uitvoeren op het basismandje, bekend als Bon Kompra Plus. F16...

AntilliaansDagblad | Aruba eigen mededingingsautoriteit

Oranjestad - In een statig pand in de binnenstad van Oranjestad is de Aruba Fair Trade Authority (Afta) geopend. Aruba heeft daarmee een eigen mededingingsautoriteit. Bij de opening...

AntilliaansDagblad | Parkeerbeheer bijna rond

Parkeerbeheer in zicht | Minister VVRP: Onderhandeling nieuw contract in eindfase Willemstad - Het parkeerbeheer is bijna rond en de onderhandelingen zijn in de eindfase. Dat antwoordt de...

AntilliaansDagblad | ‘Hoofdpijn’ in de wijk Rio Canario

Naast illegale boomkap nu ook een snack begonnen Willemstad - De buurtbewoners van de Menegrandeweg in de wijk Rio Canario houden hoofdpijn vanwege de acties van Melly Bergland,...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Voor eind dit jaar beslissing ‘groene’ olieraffinaderij

HomeLandenArubaAmigoe | Voor eind dit jaar beslissing ‘groene’ olieraffinaderij

door Amigoe verslaggever Bobby Spier

Frabrieksuitzicht raffinaderij Aruba
Frabrieksuitzicht raffinaderij Aruba

ORANJESTAD — Voor januari 2016 moet duidelijk zijn of de Valero raffinaderij in San Nicolas nieuw leven wordt ingeblazen. Een commissie van lokale en Nederlandse experts wordt ingesteld om de mogelijkheden van de heropening te bestuderen.

Minister-president Mike Eman ziet potentie in de creatie van een zo groen mogelijke en milieuvriendelijke olieraffinaderij. Milieuvriendelijk of niet, de Spaanse hotelketen Bahia Principe blijft bij heropening van de fabriek weg.

Oliemaatschappij Citgo, dochteronderneming van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA, heeft serieuze interesse om de olieraffinaderij te heropenen. Om die reden bezocht premier Eman onlangs Nederland om hierover in gesprek te gaan met Buitenlandse Zaken-minister Bert Koenders en minister-president Mark Rutte. Tijdens de bijeenkomst is afgesproken dat er een commissie wordt ingesteld van lokale en Nederlandse experts die de economische- en de milieuaspecten van de raffinaderij gaat onderzoeken. Deze commissie moet uiteindelijk een advies over de heropening uitbrengen aan de regering. Eman wil dat dit onderzoek zorgvuldig gebeurd.

“De mogelijkheden voor de heropening moet goed, maar ook voorzichtig onderzocht worden”, vertelt Eman. “En het onderzoek moet snel gebeuren, zodat we de goede richting kiezen. Voor het eind van dit jaar moeten we beslissen welke kant we op gaan.”

Groen

Doordat Citgo interesse heeft getoond in de olieraffinaderij, staat de regering voor een dilemma. De vraag is of een rokende oliefabriek wel past binnen de groene 2020-visie die de regering heeft. Volgens Eman kunnen beide plannen hand in hand met elkaar gaan. Hij ziet potentie in de creatie van een zo’n groen mogelijke olieraffinaderij.

“We moeten kijken of we een partner hebben waarmee we groen kunnen blijven. We willen een olieraffinaderij die intern aan alle milieunormen voldoet.”

Hij heeft gehoord over technieken en systemen die de CO2 rook van de raffinaderij kunnen opvangen en filteren, waarna het gebruikt kan worden voor de groei van een algenplantage. Uit deze algen kunnen in de toekomst weer waardevolle ingrediënten worden gehaald voor voeding, veevoeding en worden gebruikt bij chemische producten.

“We willen een voorbeeld zijn voor de wereld als het gaat om de term ‘groen’. We willen zo groen zijn, dat geen enkel hotel die daar wil komen, negatieve impact van de raffinaderij ondervindt.”

Ook Nederland, was volgens Eman enthousiast over deze plannen. Zij denken dat Aruba als voorbeeld voor de rest van de wereld kan fungeren met een groene olieraffinaderij.

Speculatie

Maar bestaat er wel zoiets als een groene olieraffinaderij? Bill Day, woordvoerder van Valero, wil aan Amigoe geen uitspraak doen of dit überhaupt wel mogelijk is.

“Jarenlang hebben we met deze raffinaderij gewerkt en hij voldeed altijd aan de normen. Aangezien de opening alleen nog maar geruchten zijn, wil ik mij niet begeven in speculaties of een groene maatschappij wel of niet mogelijk is of bestaat.”

Fabrieksuitzicht

Groene olieraffinaderij of niet, de Spaanse hotelketen Bahia Principe, die een groot hotelproject ter waarde van 200 miljoen gepland heeft in Seroe Colorado, blijft bij haar standpunt. Als de Arubaanse regering besluit de olieraffinaderij in San Nicolas te heropenen, dan komt er geen hotel, aldus Ronald Wix, advocaat van moederbedrijf Grupo Pinero aan Amigoe. Onlangs staakten zij hun hotelproject, totdat duidelijk wordt waarvoor de regering kiest. De hotelketen zit niet te wachten op een hotel met fabrieksuitzicht.

Eman stelde dat de hotelketen om die reden al een voorstel had gedaan om het hotel ergens anders te plaatsen. Volgens Wix is dit niet waar.

“Dat is niet het geval. Ongeacht wat voor olieraffinaderij er komt, er komt geen hotel. Ook niet op een andere plek”

Op de vraag of de hotelketen de tijd heeft om tot het einde van het jaar te wachten, reageert de advocaat:

“Ze hebben tot nu toe een afwachtende houding. Ze gaan zich niet bemoeien met een politieke discussie welke richting de regering op moet gaan met San Nicolas. Als ze in december besluiten om voor het hotel te gaan, dan zullen ze doorgaan met hun project.”

Bron: Amigoe

1 reactie

  1. “Groene raffinaderijen” bestaan al jaren. Ze staan vaak naast betonnen huizen zonder beton. Het vervoer naar deze groene raffinaderijen gaat met auto’s zonder motor. De bestuurder van die auto noemen ze een politicus. Als hun lippen bewegen beginnen ze al te liegen. Ze zijn herkenbaar aan hun vrome uitgestreken smoel. Ze beloven een groen eiland, dat zwart ziet van de rook.

    Ze draaien alles om. Also their own NAME

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties