Amigoe | Verzet tegen onderbrengen van TeleCuraçao bij overheid

Verzet tegen onderbrengen van TeleCuraçao bij overheid

Verzet tegen onderbrengen van TeleCuraçao bij overheid

WILLEMSTAD — Binnen de Staten was er vanochtend verzet tegen de plannen van de regering om televisiemaatschappij TeleCuraçao geheel bij de overheid onder te brengen. Coalitiepartij Pais gaf middels Statenlid Eugène Cleopa aan dat zijn fractie tegen een dergelijke actie zou zijn, terwijl de MAN-fractie zich afvroeg wat voor zin deze exercitie zal hebben.

Tijdens de begrotingsbehandeling had minister Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP) aangegeven dat het de intentie van de regering is om per 1 januari TeleCuraçao voor de volle 100 procent bij de overheid te brengen. Hij gaf indertijd aan dat de inhoud van de tv-zender beter moest en dat deze zich meer moest gaan richten op educatie, vorming en mensen opbouwen. Cleopa kondigde vanochtend namens de Pais-fractie aan het hiermee niet eens te zijn. “Dit bedrijf moet niet onder de regering worden gezet. Laat politici maar gaan werken voor het volk. Zij hebben niks te maken met het runnen van een tv- of radiostation.”

Cleopa sprak ook zijn angst uit dat in de toekomst tijdens verkiezingscampagnes mogelijk misbruik zal worden gemaakt van het tv-station om campagne te voeren voor een of ander partij. Het Pais-lid gaf aan ervan uit te gaan dat er nog geen eindbeslissing is genomen over de toekomst van TeleCuraçao, maar stelde dat de tv-zender op afstand van UTS gezet moet worden en dat het telecombedrijf zelf verkocht moet worden.

Ook Charles Cooper (MAN) had vanochtend zijn vraagtekens bij de plannen van de overheid. “Ik begrijp het niet. TeleCuraçao valt nu onder UTS, dat eigendom is van de regering. Wat we nu gaan doen is, wij halen het weg van UTS, een overheids-nv en brengen het direct onder bij de overheid. Wat schieten wij nu hiermee op?”, vroeg Cooper zich af. Ook hij stelde voorstander te zijn van het verkopen van UTS.

MFK-leider Gerrit Schotte vroeg zich hardop af of de huidige regering terugwilde naar de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, toen de lokale media als politiek instrument door de toen heersende politieke partijen van de PNP en de DP werden ingezet. Schotte had vragen voor Balborda over interventie van de directie van TeleCuraçao in de manier waarop het bedrijf nieuws brengt, terwijl hij stelde over cijfers te beschikken waaruit zou blijken dat het bedrijf in een jaar tijd zijn kijkdichtheid met 20 procent heeft zien dalen.

Schotte maakte ook een vergelijking met nutsbedrijf Aqualectra. Hij drong bij Balborda aan op duidelijkheid over hoeveel de overheid UTS zou betalen om TeleCuraçao over te kunnen nemen. Hij verwees hiermee naar het besluit van de huidige regering om de overgang van de aandelen van Aqualectra in de BOO-Centrale naar de Refinería di Kòrsou (RdK) terug te draaien, omdat onder het kabinet-Schotte de overdracht voor een symbolisch bedrag had plaatsgevonden. Hierdoor was Aqualectra in grote financiële problemen terechtgekomen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *