31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Verwachte economische groei van 0,5 procent in 2016

HomeMediaAmigoe | Verwachte economische groei van 0,5 procent in 2016
Curaçaose economie in 2014 met 1,1 procent gekrompen
Verwachte economische groei van 0,5 procent in 2016

WILLEMSTAD — De regering verwacht in 2016 een economische groei van een half procent. Dat blijkt uit de Nota van Financiën op basis van de begroting van 2016 die onlangs naar de Staten is gestuurd.

De forse daling van de olieprijzen in 2015 was per saldo positief voor de Curaçaose economie. Naar verwachting zal de consumptie van huishoudens groeien. Dit heeft te maken met de lagere inflatie als gevolg van dalende olieprijzen, en de toename van de koopkracht. Het effect hiervan op de economische groei zal vanwege de hoge importquote waarschijnlijk beperkt blijven.

Naar verwachting zullen in 2016 de werkelijke bouwwerkzaamheden van Hospital Nobo Otrobanda beginnen. Doel is dat deze bouwwerkzaamheden door de bouwer van het ziekenhuis samen met lokale partners zullen worden uitgevoerd, waardoor de lokale economie een impuls krijgt. “Echter, de overheid en de publieke middelen kunnen niet de enige bron zijn van economische groei. Parallel aan dit beleid zijn stimuleringsmaatregelen in gang gezet om de economie en daarmee de sociale problematiek op te vangen”, aldus minister van Financiën José Jardim.

Ook de particuliere sector moet de mogelijkheid krijgen en nemen om zich verder te ontwikkelen. Particuliere investeringen in de Curaçaose economie die bijdragen aan de economische groei betreffen onder andere de bouw van Courtyard Marriott en de investeringen die in het Rif-hotel moeten plaatsvinden. Uitgaande van het bovenstaande wordt een groei verwacht van 0,5 procent in 2016.

Voor dat jaar is ook de verwachting dat de inflatie zich stabiliseert op het niveau van 2014, namelijk 1,5 procent. Hiermee heeft de economie zich beter ontwikkeld dan aanvankelijk verwacht. “Dit betekent niet dat het werk gedaan is. Er moet nog een stap gezet worden om de economie op een hoger structureel groeipad te krijgen”, aldus Jardim in de Nota van Financiën.

Belasting

Verschillende belastingmiddelen dragen bij aan de afname en dan weer toename (schommelingen) van het totaal van de belastingopbrengsten over de periode van 2016 tot 2019. Het aandeel van de directe belastingen in de periode 2016 – 2019 neemt toe met circa 3,1 miljoen gulden, terwijl de indirecte belastingen over deze periode toenemen met ongeveer 89,2 miljoen gulden.

De begrote opbrengsten van de directe belastingen stijgen met 13,1 miljoen gulden in de periode 2016 – 2019. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een toename van de opbrengsten van de loon- en inkomstenbelasting.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties