29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Veroordeelde Statenleden direct schorsen’

HomeMediaAmigoe | ‘Veroordeelde Statenleden direct schorsen’

door Jomaira v/d Meulen

door Jomaira v/d Meulen
Motie in Staten aangenomen schorsing veroordeelde parlementariërs

WILLEMSTAD — De overheid moet de nodige juridische stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat Statenleden die voor een misdaad zijn veroordeeld, in de toekomst direct geschorst worden, tot het vonnis onherroepelijk is geworden.

De Staten moeten tevens binnen drie maanden de status van de zaak ontvangen. Dat is vanochtend unaniem door de Staten besloten middels een motie.

Vijftien parlementariërs waren vandaag aanwezig, PS-lid Melvin ‘Mac’ Cijntje en de MFK-Statenleden ontbraken. Zoals bekend vindt de MFK-fractie het niet correct dat er over de positie van haar fractieleider Gerrit Schotte gedebatteerd zou worden zolang er geen onherroepelijk vonnis is.

De motie komt nadat Statenlid Gerrit Schotte eerder dit jaar in de zaak Babel, in eerste aanleg werd veroordeeld tot drie jaar celstraf en vijf jaar ontzegging passief kiesrecht voor onder meer fraude, ambtelijke corruptie en witwassen van geld. Hij is in hoger beroep gegaan en beschouwt zich net als zijn advocatenteam van kantoor Sulvaran en Peterson nog onschuldig, omdat de zaak nog bij de rechter ligt en dus nog niet is afgehandeld met een onherroepelijk vonnis. Volgens de MFK is het daarom ook niet gepast dat het parlement hierover vergadert. In een eerdere reactie op de geluiden dat hij de eer aan zichzelf moet houden en zich moet terugtrekken, zei Schotte tegenover de Amigoe: “Zij mogen de wet veranderen.”

Zoals bekend werd het debat eerder verdaagd, omdat er geen quorum was. Het parlement heeft dus vandaag wel een standpunt ingenomen. De parlementariërs waren duidelijk: een veroordeeld Statenlid kan Curaçao simpelweg niet blijven vertegenwoordigen, wereldwijd.

De naam van Schotte werd niet echt genoemd, de essentie van het debat ging over de gevolgen voor veroordeelde Statenleden in het algemeen. Wel werd naar hem verwezen, aangezien zijn situatie en ingenomen positie tot het debat hebben geleid.

Zo betreurt Humphrey Davelaar van de PNP het dat een partij (MFK, red.) het belangrijker vond om een wijk schoon te gaan maken dan de discussie aan te gaan in de Staten, zoals de Amigoe eerder berichtte. Davelaar was eerder zelf ook afwezig, hij trachtte dat vandaag niet goed te praten. Volgens hem heeft het verdagen van de vergadering en de redenen die door enkelen zijn genoemd om weg te blijven of te laat te komen, tot veel discussie geleid, waardoor een duidelijke positie van de Staten wel belangrijk is. Hij blikte tevens terug op de geschiedenis van de PNP, die in dergelijke gevallen de situatie intern had behandeld, waardoor er nooit een Statendebat nodig was. Verder vindt hij de verklaring dat Schotte nog onschuldig is, nonsens. “Het vonnis is geldig.”

Onafhankelijk lid Omayra Leeflang was kort. Ze is het ermee eens om de Staatsregeling aan te passen, conform die van St. Maarten. Verder herhaalde ze dat haar partij Un Kòrsou Hustu deze situatie heeft voorkomen, door in de gedragscode op te nemen dat zodra een partijlid als verdachte is aangemerkt, hij of zij zich terug moet trekken. Indien die persoon dat niet zelf wil doen, wordt hij/zij tot aftreden gedwongen.

Alex Rosaria, leider van Pais, de partij die met de motie kwam, had een uitgebreid betoog over moraliteit en integriteit en sprak niet specifiek over Schotte. Relevant was voor hem dat de Staten een positie innemen hoe met dergelijke zaken in de toekomst omgegaan moet worden.

Hensley Koeiman herhaalde vandaag wat hij afgelopen maart tegen de Amigoe verklaarde: dat zijn partij MAN al in 2008 de huidige situatie trachtte te voorkomen, door een motie in te dienen om net als St. Maarten een artikel aan de nieuwe Staatsregeling toe te voegen, dat sancties tegen veroordeelde Statenleden regelt. De motie werd toen echter met tien stemmen voor en elf tegen afgewezen. Ook Schotte heeft toentertijd de motie gesteund, net als Koeiman zelf. “Indien onze motie toen zou zijn aangenomen, zouden wij vandaag hierover niet hoeven vergaderen.” Hij voegde eraan toe dat ook de MAN hiervoor interne regels heeft.

Uitleg PAR

Zita Jesus-Leito heeft vandaag een ‘déjà vu meegemaakt’ tijdens het debat, omdat dit onderwerp in 2008/2009 tijdens de voorbereidingen om autonoom te worden al uitgebreid publiekelijk werd besproken. De huidige situatie deed iedereen terugdenken aan het feit dat Curaçao, in tegenstelling tot St. Maarten, de Staatsregeling niet heeft aangevuld met een artikel dat dit allemaal regelt.

“Enkele leden stelden dat die beslissing werd genomen, omdat een veroordeelde toen deel uitmaakte van de overheid.” Dit klopt niet, aldus de PAR-leider. Ze verduidelijkte: “Toen werd besloten dat dit op Rijksniveau behandeld zou worden. Ons traject liep gelijk met dat van St. Maarten, maar wij werden door lokale en Rijksjuristen geadviseerd om dit niet in de Staatsregeling mee te nemen. Daarom heeft de Eilandsraad besloten dit niet te doen. St. Maarten koos ervoor om het toch te doen, tegen het negatief advies van de Rijksministerraad in.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. Abraham Mossel, het is zoals wijlen Bob Marley ooit zong in het nummer ‘Rat Race’:
    Don’t forget your history
    Know your destiny
    In the abundance of water
    The fool is thirsty

  2. Als de MFK nog stemmen trekt nadat bewezen is hoe hun partijleider zichzelf schandalig verrijkt heeft middels ongekende corruptie is Curacao definitief afgezakt tot het niveau Suriname en daarmee het niveau BANANENREPUBLIEK.

    En mag je toch met recht het Curacaose volk als oerdom en corrupt betitelen.

    Zelfs Stanley Held zal het daarmee eens zijn.

  3. Enige reden voor dit slappe gehannes van de stateleden t.a.v. een misdaad veroordeelde parlementarier, is dat de verwachting voor de aankomende verkiezingen is dat de coalitiepartijen zullen verliezen. Gehalveert of weg. MFK lijkt vooralsnog te gaan winnen. Een aantal politieke woordvoorders hebben zich niet uitgesproken om wel of niet met de MFK een regering te vormen. Bovendien zal door de hoeveelheid (nieuwe) politieke partijen het electoraat aardig versplinterd worden. Opportunisme zal hoogtij vieren.

  4. Kan de wet worden uitgebreid naar door het veroordeelde statenlid benoemde functionarissen?

    Die malloot van een prive fotograaf zijn we gelukkig al kwijt, maar Stella van Rijn met het CV van een koffiedame zit nog steeds op haar post om nog niet te spreken van het ongescreende hoofd van de veiligheidsdienst.

  5. Het moge duidelijk zijn dat de psychopaat en pathologische beroeps leugenaar Gerrit de Raaf de Staten van Curacrim gijseld. Hij lacht ze uit, hij beledigd het parlement en de leden persoonlijk, hij veracht ze en ondertussen koop hij zijn stemmen van mensen uit de mondy door ze schoon te maken, en door hun stem kan hij straks weer het land gaan leeg roven omdat hij verplicht is zijn schulden afbetalen aan zijn sponsoren ” met als hoofd sponser de Maffiabaas Carralo” uit 2010. Ik zou de parlementiers de tip geven elke vergadering die de MFK/ REFORMA aanvraagt boycetten tot aan het bot toe en elke keer als gerrit zijn vervelende stem laat horen in de staten om iets aan te kaarten gewoon koffie gaan drinken en als hij is uitgeraast (deze dwaas) weer terug komen of er niets is gebeurd en weer terug gaan naar de orde van de dag. Ik geef het laffe OM ook de schuld dat dit alles mogelijk is gemaakt om Gerrit niet direct na vonis het gevang in te pluren en hem daar het hoogerberoep en cassatie daar uit laten wachten. Maar ze waren bang voor een clam bij vrijspraak, nu elke boere lul weet dat hij moet zitten en dat hij vijf jaar niet/ nooit meer mee mag spelen in de staten. Gelul vast zetten en desnood betalen, deze psychogaat heeft toch al miljoenen gekost, dus twee ton had er wel af gekunt nu kost het nog meer. Hazen zijn het ook het parlement. En welke dwaas van een politieke partij wil met zo’n oplichter die zijn eigen land heeft veraden en willen verkopen voor een zak met geld nog samen regeren dat is vragen om met de duivel mee te mogen spelen. we weten het over drie maanden.

  6. Ja, als de wet wordt aangenomen kan bijna de hele MFK fractie inpakken: Schotte, Constantia en Thode hebben meterslange strafbladen.

    Deze idioten waren vandaag trouwens wijken aan het schoon maken (met de mondkapjes van Constantia op?). Daar betalen we ze slechts 15,000 gulden per maand voor.

    Wat een bananenrepubliek.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties