28 C
Willemstad
• donderdag 23 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Verdachte zaak Bullenbaai wil afzonderlijke behandeling

HomeMediaAmigoe | Verdachte zaak Bullenbaai wil afzonderlijke behandeling
Verdachte zaak Bullenbaai wil afzonderlijke behandeling
Verdachte zaak Bullenbaai wil afzonderlijke behandeling

WILLEMSTAD — Advocaat Orlando ‘Kid’ Martina heeft namens de verdachte Nahum H., beschuldigd van het doden van Attaf Nikita en Shendrick Randt op 17 maart vorig jaar, een verzoek ingediend om zijn zaak apart te behandelen. Rechter Irma Lips kon hierop gistermiddag geen beslissing nemen.

Dat laat de rechter over aan haar collega die in augustus de inhoudelijke behandeling van de zaak zal doen.

Officier van justitie Leomar Angela wilde graag de reden weten van Martina’s verzoek. Hij geeft er de voorkeur aan dat de zaken van alle vijf de verdachten gelijktijdig behandeld worden. De officier lichtte toe dat de omstandigheden zouden kunnen veranderen, waardoor hij misschien H. als getuige zou moeten oproepen.

Martina stelde dat dat niets te maken heeft met de zaak tegen H. als verdachte, maar als getuige. De raadsman wees op het feit dat H. recht heeft op een eerlijk proces en dat een gelijktijdige behandeling van de zaken dit onmogelijk maakt. “Indien de zaak niet apart behandeld wordt, kan hij geen verklaring afleggen”, benadrukte hij. De verdachte voelt zich niet vrij om te verklaren. De advocaat voegde hieraan toe dat H. nu op de Foba-afdeling (Forensische observatie en behandeling) van de gevangenis zit.


‘DNA-onderzoek in zaak dubbele moord Bullenbaai niet gereed’

De vier Colombiaanse mannen Jhoan F.F., Rudolf V.F., Bledisson V.G. en Fabian F.V. en de lokale man Nahum H. staan op de gereserveerde data 19 en 21 augustus aanstaande terecht voor hun betrokkenheid bij een overval c.q. afpersing in de Schonegevelstraat op 8 februari vorig jaar, de doodslag op Attaf en Randt op 17 maart, een overval c.q. afpersing bij San Sebastiaan op 27 juli vorig jaar, het witwassen van de bij de overvallen verkregen buit en voor vuurwapen- en munitiebezit.

Zij zijn niet allemaal betrokken bij alle genoemde feiten. Nahum H. en Jhoan F.F. worden beschuldigd van het doden van Attaf en Randt, officieel gekwalificeerde doodslag c.q. diefstal met geweld de dood ten gevolge hebbende.

De proforma-zitting stond om kwart over 11 in de ochtend gepland. Een drugszaak liep echter uit, waardoor de zitting pas rond half 1 ‘s middags kon beginnen. De nabestaanden van beide slachtoffers waren gisteren aanwezig, vertegenwoordigd door de raadsvrouwen Marije Vaders en Maribel Gomez, die later een schadeclaim zullen indienen.

Familieleden van Attaf konden hun emoties niet meer bedwingen toen de eerste verdachte, Nahum H., de zittingszaal binnenkwam, geboeid aan zijn enkels. Een agent drukte alle aanwezigen echter op het hart om zo stil mogelijk te zijn om de zitting niet te storen, wat ook gebeurde.

Anders dan bij andere, ‘minder zware’ zaken en vanwege het aantal verdachten, hielden de Gerechtsautoriteiten de zittingszaal scherp onder toezicht.

Aan het einde van de zitting vroeg rechter Irma Lips aan officier van justitie Liomar Angela of hij bij de inhoudelijke behandeling extra beveiliging nodig achtte. Dat was niet het geval. Nader onderzoek Naast de reclasseringsrapportages moet er voor sommige verdachten ook nog een psychologisch en/of psychiatrisch rapport opgesteld worden.

Raadslieden Orlando ‘Kid’ Martina (van H.), Simone Texel (van F.F. en F.V.) en Olga Lodowica (van V.G.), vroegen om beide rapporten over hun cliënten. Dat wilden de verdachten zelf ook en officier Angela vond het geen bezwaar om de rapporten over de man H. aan te vragen, maar zag geen reden om dat voor de anderen te doen.

Naar zijn mening zou de reclasseringsrapportage over F.V. eerst afgewacht moeten worden, om te overwegen of de deskundigenrapporten ook noodzakelijk zijn.

Advocaat Van den Berg was het met de officier eens en wil ook het reclasseringsrapport over zijn cliënt, V.F., afwachten. Hij verzocht officier Angela wel om daar rekening mee te houden en hiermee niet te wachten tot kort voor de zitting.

Rechter Irma Lips was gisteren belast met de proformazitting. Zij zou aanvankelijk ook de inhoudelijke behandeling doen, maar door technische redenen – waaronder de beschikbare zittingsruimte – wordt de zaak overgedragen aan een andere rechter. Dat is een fout van het Gerecht zelf en niet van het OM, verduidelijkte de rechter gistermiddag.

Naast bovengenoemde beslissingen ziet ze bovendien, net als advocaat Texel, reden om beide rapporten over F.F. alvast aan te vragen. Verder wordt de zaak terugverwezen naar de RC en worden de zaken dus in de ochtenduren van 19 en 21 augustus behandeld. Ze zullen waarschijnlijk op beide dagen ongeveer anderhalf uur in beslag nemen.

Bron: Amigoe

 

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. natuurlijk is Ia weer de rechter.
    dat is toch lachen voor de criminelen….
    wordt weer een korte voorwaardelijke straf.
    zij verdient een vet salaris, maar het volk mag achter tralies wonen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties