28 C
Willemstad
• zondag 21 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Venezuela op een na hoogste moordcijfer

HomeMediaAmigoe | Venezuela op een na hoogste moordcijfer
Venezuela op een na hoogste moordcijfer
Venezuela op een na hoogste moordcijfer ter wereld (na Honduras)

CARACAS — Met een geschatte 82 moorden op iedere 100.000 inwoners staat Venezuela op de tweede plaats na het Midden-Amerikaanse Honduras waar het moordcijfer op 90 doden per 100.000 ligt, volgens een VN-rapport dat eerder in 2014 verscheen. Dit zegt het Venezolaans Observatorium van Geweld (OVV), een niet-gouvernementele organisatie, bij de presentatie van haar cijfers.

Volgens La Chispa schat de organisatie dat het aantal moorden in Venezuela 24.980 bedroeg, wat neerkomt op 68 moorden per dag. De medewerkers krijgen het cijfer door de toepassing van een wiskundig model op een database aangevuld met cijfers uit officiële gegevens verkregen langs informele weg, nieuwsberichten en rapportages van betrokkenen.

De directeur van OVV, Roberto Briceño- León, zegt dat zijn cijfers een foutmarge hebben van tussen de 5 en 10 procent. Tegen de critici zegt hij:

“Het tegenbewijs van onze cijfers zijn de officiële cijfers. Maar de regering censureert deze.”

Vanaf 2004 verbiedt de regering de publicatie van misdaad- en geweldsstatistieken. De door OVV verzamelde gegevens tonen ten opzichte van 2013 een toename van 4 procent in het aantal moorden, met name in stedelijk gebied waar juist de aanhangers van de socialistische regering wonen.

De toename van de misdaad – al in stijgende lijn voor de Bolivariaanse revolutie, maar na haar komst verveelvoudigd – bedreigt de schamele successen van de regering.

Eens in de zoveel tijd volgt er een officiële mededeling over het geweld, maar de regering kijkt liever weg. Zo werd de opening van een nieuw mortuarium in de hoofdstad eind december gepresenteerd als een feestelijke gebeurtenis. Geen woord over de geweldscrisis.

Volgens de officiële lezing zijn de armoede en uitsluiting de hoofdoorzaken van het geweld. Briceño-León is het hiermee oneens.

“De straffeloosheid, het ineenstorten van de instituties en de teloorgang van sociale samenhang zijn belangrijkere aandrijvers. Hoe verklaar je anders dat vanaf het moment dat de olieinkomsten ieder record braken en de ongelijkheid afnam dankzij sociale programma’s, het moordcijfer de hoogte in schoot?”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties