27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Veel minder diefstal op Bándabou sinds oprichting Politur’

HomeMediaAmigoe | ‘Veel minder diefstal op Bándabou sinds oprichting Politur’

door Xavora Ricardo-van der Biest

Josefa: ‘Veel minder diefstal op Bándabou sinds oprichting Politur’
Josefa: ‘Veel minder diefstal op Bándabou sinds oprichting Politur’

WESTPUNT — Er is een aanzienlijke vermindering van het aantal gevallen van diefstal op Bándabou nu Politur, de toeristenpolitie, daar sinds augustus 2014 actief is. Dit meldt Humphrey Josefa, woordvoerder van Politur.

In de eerste helft van 2015 hebben zich bij het Flamingo Park vijf gevallen van diefstal voorgedaan, bij Boka Ascension zeven gevallen en bij Watamula zes gevallen. Dit zijn de plekken waar de meeste diefstallen worden gepleegd. Bij andere stranden, zoals Jeremi en Groot en Klein Knip, waren er aanzienlijk minder diefstallen.

Het gaat hierbij alleen om toeristen die het slachtoffer zijn geworden. Mensen van Bándabou zelf of lokale mensen die naar Bándabou rijden en daar slachtoffer worden van diefstal, worden doorverwezen naar het politiebureau in Barber om aangifte te doen.

Politur is een speciale politie-eenheid die in december 2013 in het leven is geroepen en die valt onder het ministerie van Justitie. Vestigingen zijn in het WTC (hoofdkantoor), op Mambo Beach, bij Sambil (recentelijk geopend) en in Westpunt. Deze laatste post van Politur moet de veiligheid waarborgen van de toeristen op Bándabou en hun hulp bieden waar nodig is.

Politur Westpunt werd voornamelijk opgezet om te voorkomen dat toeristen het slachtoffer worden van criminaliteit. Zij bleken namelijk een geliefd doelwit van dieven. Met name op specifieke toeristische plekken, zoals het Flamingo Park in Jan Kok. Hier gingen toeristen foto’s maken van de flamingo’s om bij terugkomst te ontdekken dat hun auto was opengebroken. Dieven hebben weinig tijd nodig om een dergelijke diefstal te plegen, aldus Josefa.

Boka Tabla is ook een toeristische attractie waar toeristen vaak hun auto parkeren en een eindje moeten lopen. Hier hebben dieven genoeg tijd om in te breken en verschillende waardevolle dingen mee te nemen.

De verschillende stranden hebben doordeweeks weinig bezoekers, waardoor diefstal makkelijker kan plaatsvinden dan in het weekeinde wanneer veel mensen de stranden bezoeken.

De Curaçao Tourism Board (CTB) heeft het oude politiebureau in Westpunt opgeknapt en uitgerust met alle nodige materialen voor de politieagenten om hun werk te kunnen doen. Het kantoor is compleet gerenoveerd. Zo zijn de muren geverfd en heeft CTB een aantal weken geleden nieuwe deuren geplaatst, zodat er een schuifdeur dicht kan, maar de houten deur open blijft. Dit moet ervoor zorgen dat de toegankelijkheid voor toeristen beter wordt.

Beveiliging

CTB heeft op de stranden, waar de risico’s groot zijn, beveiliging gezet om de veiligheid te kunnen waarborgen.

Politur Westpunt heeft zijn deuren in augustus 2014 geopend. De kantoortijden zijn van tien uur ‘s ochtends tot zes uur in de namiddag. De Politur-agenten zijn zo weinig mogelijk op kantoor en zo veel mogelijk op straat aan het werk. Ze gaan regelmatig langs de stranden en toeristische plekken en zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar. De reden waarom ze niet in het weekend werken is omdat er dan meerdere mensen bij stranden en op toeristische plekken aanwezig zijn. Maar het plan is wel dat er in de toekomst in de weekeinden ook iemand van Politur aanwezig is.

 

Van 22 naar 41 medewerkers

In totaal werken er 22 personen bij Politur Mambo, WTC, Sambil en Westpunt. Volgens het plan van aanpak moet Politur 41 werknemers in dienst hebben voor het eind van dit jaar, maar Josefa geeft aan dat dit waarschijnlijk niet haalbaar is en dit aantal pas in het jaar 2016 bereikt zal worden.

 

Folders

Tevens is er een folder gemaakt die zowel in het Engels als in het Spaans vertaald is. Deze wordt bij de hotels afgegeven om onder de toeristen te verspreiden. Hier wordt in vermeld dat de bezoekers bijvoorbeeld niet alleen naar stranden moeten gaan waar weinig mensen komen of alleen moeten lopen in afgelegen gebieden. Ook worden de nummers van de toeristenpolitie vermeld.

De folder geeft aan dat Politur bestaat om hulp te bieden aan toeristen op Curaçao die het slachtoffer zijn geweest van diefstal. Of toeristen die een ongeluk hebben gehad, waardoor ze hun persoonlijke documenten hebben verloren en extra aandacht nodig hebben.

Politur is gecreëerd om veiligheid te waarborgen als het gaat om toeristen en wil ervoor zorgen dat toeristen een fijne tijd kunnen hebben op Curaçao met zo min mogelijk problemen. Het korps staat klaar voor alle toeristen.

Josefa maakt ten slotte duidelijk dat, hoewel de criminaliteit aanzienlijk is verminderd sinds de komst van Politur, het onmogelijk is om die helemaal uit te bannen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties