28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Vacuümtrucks spannen kort geding aan

HomeMediaAmigoe | Vacuümtrucks spannen kort geding aan
 Er waren vanochtend een stuk of tien trucks aanwezig.
Er waren vanochtend een stuk of tien trucks aanwezig.

WILLEMSTAD — De Verenigde Vacuümtruckbedrijven en Chauffeurs hebben vanochtend om tien uur actie gevoerd uit protest tegen de afsluiting van ‘shut’ en tegen ‘het verzuim van de overheid om een alternatieve stortplaats aan te wijzen voor de lozing van de dagelijks grote hoeveelheid aan opgezogen beerput-, grond- en regenwater’.

Vertegenwoordigers van een twintigtal bedrijven kwamen bij de afgesloten toegangsweg van shut met een stuk of tien 10 trucks bijeen.

“Er wordt hier een spel over de rug van onze klanten gespeeld, waarbij ook onhygiënische situaties ontstaan door regenval en overstromende beerputten omdat wij onze diensten niet kunnen leveren”,

aldus Michael Dijkhuizen van Dijk Transport namens de bedrijven.

Bij de actie was ook een advocaat aanwezig.

“Aangezien we gisteren nog door de twee rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) – Klein Hofje en Klein Kwartier – geweigerd werden met de inhoud van onze vacuümtrucks, is er besloten dat wij spoedig een kort geding tegen de overheid zullen aanspannen. De advocaat heeft de aanwezigen hierover uitleg gegeven. Men draait het nu zo, alsof de inhoud van onze trucks voor een groot deel zou bestaan uit een mix van afvalwater met chemicaliën en oliën.

Dit is zeer zeker niet het geval, zeker 99 procent van de inhoud betreft beerput-, grond- en regenwater waarvoor wij bijvoorbeeld bij een overstroming van toiletten worden ingeroepen, en zeker nu in de regentijd. We willen dan ook middels een deurwaarder aantonen wat de daadwerkelijke inhoud van onze volle trucks is”, aldus Dijkhuizen.

Hij stelt verder dat deze ‘inhoud niet te onderscheiden is van het rioolwater van huizen die aangesloten zijn op de stadsriolering, waarvan de inhoud via leidingen naar de RWZI-installaties toestroomt’.

Protestrit naar Punda

Dijkhuizen liet weten dat nadat gisteren ‘een gesprek met een ambtenaar van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) geen oplossing had geboden’ er vanochtend ook is besloten dat de vacuümtrucks vanmiddag om drie uur bijeen zouden komen om vervolgens richting Punda te gaan.

“Het kan natuurlijk zo zijn dat er een aantal trucks zijn die illegaal bezig zijn en een mix aan stoffen voor lozing aanbieden, maar daar moet men als overheid op controleren. Nogmaals, het betreft bijna allemaal trucks met beerputwater. De installaties kunnen simpelweg de grote hoeveelheid aan opgezogen beerputwater niet aan, vandaar de weigering”,

aldus Dijkhuizen die meent dat ‘overheid dit al jarenlang wist’ en daar niet naar zou hebben gehandeld.

“Men heeft het nu voortdurend over lozing van chemicaliën, maar waar zouden wij die grote hoeveelheid chemicaliën vandaan moeten halen? Het is algemeen bekend dat er op Industrieterrein Brievengat bedrijven gevestigd zijn die met grote hoeveelheden chemicaliën werken.

Daar lopen de leidingen zo de zee in (in de nabijheid van Playa Kanoa bij Boka Santu Pretu, red.) waar de overheid van op de hoogte is. Daar doet men al jarenlang niets aan. Overigens is het zo dat bijna alle leidingen, conform oude wetgeving, richting de noordkant lopen. Wij willen natuurlijk ook niet de zee vervuilen, maar er dient een oplossing te worden geboden.”

Dijkhuizen geeft verder als voorbeeld dat zijn bedrijf bij het olielek van Jan Kok was ingeschakeld voor het ruimen van de aanwezige olie.

“In een dergelijk geval kan men terecht bij de Isla-raffinaderij. Nogmaals, het probleem is dat we nergens met beerputwater terecht kunnen.”

 

Dijkhuizen stelt dat de bedrijven op de hoogte zouden zijn gesteld dat het overheidsafvalverwerkingsbedrijf Selikor gedeeltelijk ook nergens terecht kan met de inhoud van de vacuümtrucks. “Wij zijn er zeker van dat Selikor wel bij de RWZI-installaties wordt toegelaten. Maar met bijvoorbeeld frituuroliën en ander afval rijdt Selikor nu gewoon naar de landfill van Malpais, waar zij een gat hebben gegraven.” Selikor-directeur Wesley Kook laat in een reactie weten dat er ‘zeer zeker niet in een gat op de landfill geloosd wordt’ en vervolgt: “Wij bevinden ons in een zelfde situatie als de overige bedrijven. Wij hebben contact gezocht met de uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (OW) – de RWZI’s vallen onder hun verantwoordelijkheid – en zijn nu in afwachting van een terugkoppeling omtrent het beleid van de overheid. In afwachting daarvan is besloten om geen beerputwater of bedrijfsafval zoals frituurolie op te halen.”

De Selikor-directeur laat verder weten dat het merendeel van de inzamelingswerkzaamheden van Selikor-trucks, beerputwater van huishoudens betreft. “We bieden verder dus ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld bij restaurants frituurolie op te komen halen, maar dat gebeurt nu niet in afwachting van uitsluitsel. Als er geen oplossing wordt geboden, zijn er ‘contingency’-plannen (noodplannen) waarbij men mogelijk niet anders zal kunnen dan op de landfill tot verwerking over te gaan. Het betreft slechts plannen die nog niet zijn uitgevoerd.” Kook stelt verder dat Selikor geen invloed heeft op het beleid van OW en ‘welke vacuümtrucks er wel of niet worden toegelaten’. Dijkhuizen vervolgt: “Selikor heeft beschikking over de landfill-terreinen, waar zij eventueel lozingen kunnen verrichten, maar waar moeten wij naar toe?”

Er hebben zich ongeveer twintig kleine en grote bedrijven uit protest verenigd.
Bij ‘shut’ werd besloten om een kort geding aan te spannen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties