Amigoe | Twijfels van SP en VVD bij rol KPMG in gokindustrie

Ronald van Raak (SP) en Andre Bosman (VVD)

Ronald van Raak en Andre Bosman stellen vragen over relatie KPMG-goksector

DEN HAAG — De VVD en de SP plaatsen weer vraagtekens bij de rol van accountantsbureau KPMG binnen de gokindustrie van Curaçao en St. Maarten. Daarnaast vragen ze aandacht van de Nederlandse regering voor de online goksector op Curaçao.

De Tweede Kamerleden André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP) baseren hun vragen op een reeks mediaberichten uit de afgelopen maanden, zoals een reportage in de Volkskrant in september vorig jaar, waarin Francesco Corallo verklaart dat hij zich aan de regels houdt. “KPMG controleert ons,” zegt de zakenman. Daarnaast verwijzen Bosman en Van Raak naar een blog op de site Knipselkrant Curaçao, waarin KPMG, UTS en de illegale goksector met elkaar in verband worden gebracht. “KPMG staat de laatste jaren wereldwijd niet bekend als het keurigste jongetje van de klas”, meldt de site.

Bosman en Van Raak maken zich zorgen om de hechte banden tussen verschillende partijen en personen en vrezen voor het aanzien van het Koninkrijk in het buitenland. “Is hier sprake van een afbreukrisico voor het Koninkrijk der Nederlanden vanwege de verbinding KPMG-Corallo-gokindustrie? Is er sprake van een afbreukrisico voor het Koninkrijk der Nederlanden vanwege de verbinding KPMG-UTS-Robbies Lottery-gokindustrie?”, aldus de twee parlementariërs in een brief die ze vandaag stuurden aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Ard van der Steur van Justitie.

Aanleiding voor de vragen over online gokken is onder meer de boete die Bluemay Enterprises in november vorig jaar kreeg van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Het Curaçaose bedrijf kreeg de boete omdat het geen vergunning had voor de Nederlandse markt, waar het duidelijk wel op gericht was. Daarnaast zijn er ook sportsbetting-bedrijven gevestigd op Curaçao, die zich met name richten op de Amerikaanse markt.

“Kunt u verklaren waarom het fenomeen van sportsbetting al meer dan vijftien jaar op Curaçao bestaat, zich richt op internationale markten, maar er lokaal geen wetgeving bestaat en ook geen controle wordt uitgeoefend door de lokale instanties, zoals de Gaming Control Board?”, aldus Bosman en Van Raak. “Is er contact geweest met de overheden van landen zoals de VS ten aanzien van deze grensoverschrijdende gokactiviteiten?”

Bosman en Van Raak vragen met enige regelmaat aandacht voor de goksector op Curaçao en St. Maarten. Precies een jaar geleden stelde Van Raak bijvoorbeeld ook vragen over de rol van KPMG binnen de goksector op Curaçao. Minister Plasterk antwoordde destijds dat rechtshandhaving en toezicht op de gokindustrie autonome aangelegenheden zijn van Curaçao en dat er naar zijn mening veel aandacht is voor de bestrijding van witwaspraktijken. Curaçao krijgt daarnaast ondersteuning van Nederland voor het project Duradero, dat gericht is op financieel-economische criminaliteit. Op St. Maarten helpt Nederland bij de aanpak van fraude en corruptie.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *