WILLEMSTAD — Politieke zelfmoord. In deze scherpe bewoordingen omschreef PS-Statenlid Elmer ‘Kadé’ Wilsoe het feit dat de regering de Fair Trade Authority Curaçao (FTAC), de mededingingsautoriteit, als een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) wil organiseren.
Ook andere Statenleden had kritiek op deze constructie.
De Staten bogen zich vanochtend over de ontwerpwet voor de mededingingsautoriteit, die zich moet gaan richten op het bewaken en bevorderen van de concurrentie. In het voorstel wordt gesteld dat de mededingingsautoriteit als een zbo moet gaan functioneren.
Een zbo is een organisatie die overheidstaken uitvoert, maar die zelfstandig functioneert. Dit was aanleiding voor veel kritiek vanochtend. Wilsoe stelde voor controle te zijn, maar benadrukte dat Curaçao steevast met een controleprobleem te maken heeft.
Hij wees verder op het argument van voorstanders van de FTAC, die erop hebben gewezen dat de mededingingsautoriteit de economische ontwikkeling op het eiland goed zou doen.
“De minister moet de motor zijn van de economische ontwikkeling. Hiermee akkoord gaan, komt neer op politieke zelfmoord. Straks, als de economie niet loopt, kan de minister niet zeggen dat hij niks te zeggen had”,
aldus het PS-lid vanochtend. Sherwin Leonora (ook PS) vroeg de minister van Economische Ontwikkeling, Eugene Rhuggenaath (PAR) of er niet voor een andere constructie dan een zbo kon worden gekozen. Hij vreesde dat zowel de regering, als de Staten te weinig controle op de zbo zouden krijgen.
PNP-leider Humphrey Davelaar waarschuwde tijdens zijn interventie voor het gevaar van het weghalen van de autoriteit bij de overheid en het op afstand zetten van zaken die onder de verantwoordelijkheid van de regering dienen te vallen.
MAN-Statenlid Hensley Koeiman stelde ook voor meer concurrentie te zijn, maar hij waarschuwde dat de Staten niet akkoord moesten gaan met iets dat op een brevet van onvermogen voor zowel de regering, als het parlement zou uitvallen.
Amerigo Thodé (MFK) ging een stapje verder en noemde het voorstel een ‘booby trap’, waardoor zowel het parlement, maar ook de regering er niks meer over te zeggen zouden hebben.
PAR-Statenlid Zita Jesus- Leito wees erop dat het voorstel sinds de behandeling in de Centrale Commissie in september vorig jaar, op een aantal punten is gewijzigd. Ze wilde weten of de nieuwe minister zich ook kan vinden in de zbo-organisatie en drong er bij hem op aan om de nodige tijd te nemen, zeker gezien de kritiek op het voorstel, om het goed te kunnen bestuderen.
Wie zich wel volmondig uitsprak voor het voorstel was Pais-leider Alex Rosaria, die duidelijk aangaf dat meer concurrentie in het voordeel is van de consument, lokale bedrijven en de economie. Hij benadrukte dat het aanpakken van economische structuren de lokale economie alleen maar zou bevorderen. Na de eerste ronde werd de vergadering geschorst.
Minister Rhuggenaath gaf aan minimaal twee weken nodig te hebben om alle vragen te kunnen beantwoorden. Gezien het verzet vanuit de coalitiefracties is de verwachting dat dit onderwerp ook spoedig op een agenda van een coalitievergadering zal worden geplaatst.
Bron: Amigoe
Pais moet waarschijnlijk ‘bomvrij’ wat vriendjes benoemen voor de komende verkiezingen. Gezien de schaal van ons eiland kunnen we met efficiente wetgeving op dit gebied volstaan en is geen FTAC nodig die enkel en alleen meer complexiteit bij het zakendoen zal introduceren. Of willen we soms het braafste jongetje in de Nederlandse klas zijn met onze micro NMA ?
De keuze van een uitvoeringsapparaat voor mededingingswetgeving gebiedt een juiste balans tussen autonomie en controle te vinden. Dit is in kleine jurisdicties een behoorlijke uitdaging, niet op de laatste plaats vanwege de kosten. Het toezicht moet “at arm’s length” zijn van de overheid, maar ook van het bedrijfsleven. De overheid kan ook meerdere petten hebben zoals die van aandeelhouder van bedrijven. Voor de landen Curacao, Aruba en St. Maarten, die identieke mededingingswetgeving hebben ontwikkeld, pleit ik voor samenwerking/coordinatie door de drie toezichthouders teneinde autonomie en controle te optimaliseren. Dit concept is beproefd op de eilanden Jersey en Guernsey (zie http://www.cicra.gg).
het doel van deze organisatie is tweeledig.
kartelvorming en prijsafspraken.
1. om prijsafspraken tegen te gaan zoals nu in de supermarkten is , want heeft iemand al wat gemerkt dat de Europese producten in prijs gedaald zijn?
2. of waarom het bier zo duur moet zijn?
de andere vorm is als je de markt open gooit voor andere bedrijven dat achter over liggende bedrijven wakker worden, omdat hun bestaan niet meer vanzelf sprekend is
voorbeelden, telecommunicatie, privé klinieken, banken, enz.
dit alles om bedrijven aan te trekken, de red tape( vriendjes, belangen of baantjes verschaffend voor familie) te verminderen.
Op naar de communistische heilstaat. Wat kan er fout gaan? Laatste lichtend voorbeeld is Venezuela.
Typisch Curaçaose reacties. Oh nee, alles moet direct onder bewind van de regering vallen, hoe komen we anders aan onze luxe baantjes? Corruptie moet blijven!
Dit soort instellingen staat in normale landen altijd op afstand van de overheid.