Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Tweede Kamer pleit voor homohuwelijk in Cariben

door Amigoe correspondent Otti Thomas

Tweede Kamer pleit voor homohuwelijk in Cariben
Tweede Kamer pleit voor homohuwelijk in Cariben

DEN HAAG — De Tweede Kamer pleitte vanmorgen voor de legalisatie van het homohuwelijk op Curaçao, Aruba en St. Maarten. De VVD, PvdA en D66 verzochten de Nederlandse regering om daar bij de autoriteiten in de drie Caribische landen op aan te dringen. Het initiatief wordt echter eerst nog besproken met de Statenleden van de drie Caribische landen en met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het onderwerp kwam aan de orde tijdens een overleg van de Tweede Kamer over een voorstel van D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hij is van mening dat Nederland internationaal een belangrijke rol kan spelen in de acceptatie van rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT). “Waar er binnen Nederland belangrijke stappen gezet zijn, lijkt er wereldwijd een andere trend gaande te zijn. De geboekte successen op het gebied van LHBT-emancipatie in sommige delen van de wereld staan in schril contrast tot een conservatieve vloedgolf van anti-homosentiment elders”, aldus Sjoerdsma in een toelichting.

- Advertentie -

Volgens de D66-parlementariër zou Nederland zich onder meer in moeten zetten voor de legalisatie van het homohuwelijk in de Europese Unie, partners van gelijk geslacht de mogelijkheid geven om te trouwen op Nederlandse consulaten en ambassades en buitenlandse homo’s en lesbiennes de mogelijkheid geven om in Nederland te trouwen.

Sjoerdsma kreeg veel steun van de andere partijen voor zijn plan, maar VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke merkte wel op dat hij Curaçao, Aruba en St. Maarten in het verhaal mist. “In de initiatiefnota heeft de heer Sjoerdsma het over Azië en Afrika. Maar hoe zit het met LHBT-rechten op Aruba, Curaçao of St. Maarten? Waar blijft het homohuwelijk op de eilanden waar D66 altijd met zoveel warme woorden over spreekt? Want volgens de Curaçaose wet kan een huwelijk alleen maar een verbintenis tussen man en vrouw zijn”, aldus Ten Broeke.

“Kan de D66-fractie zich nog herinneren dat de Curaçaose regering anderhalf jaar geleden een stokje voor de eerste Gay Pride stak? En dat St. Maarten de Nederlandse oproep om seksuele diversiteit op scholen bespreekbaar te maken afsloeg? Zelfs met Poetin konden we daar het gesprek over aangaan, maar niet met premier Marcel Gumbs”, aldus de VVD’er. Ten Broeke merkte ook op dat homo’s en lesbiennes ook nog steeds de kans lopen om hun baan kwijt te raken vanwege hun seksuele geaardheid.


Motie

Samen met zijn partijgenoot Tamara van Ark, Michiel Servaes van de PvdA en D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra diende hij een motie in op dit punt. “Overwegende dat Nederland in Rijksverband een verantwoordelijkheid heeft om de andere landen van het Koninkrijk op gelijke toepassing van mensenrechten te wijzen en positieve ontwikkelingen op dit vlak te ondersteunen, verzoekt (de Tweede Kamer) de regering er in Rijksverband bij de regeringen van Aruba, Curaçao en St. Maarten op aan te dringen het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht te legaliseren en tevens de positie van LHBT’s in algemene zin te verbeteren”, luidt die motie.

- Advertisement -

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) zei dat hij belang hecht aan de emancipatie en de rechten van homo’s en lesbiennes in het Caribisch gebied. Hij verzocht de Ten Broeke echter om even te wachten met het indienen van zijn motie. “Ik wil u verzoeken om deze motie ook te bespreken met uw collega’s op de eilanden. Ik denk dat het belangrijk is om te kijken hoe zij hier tegenover staan”, aldus Koenders. De minister vroeg bovendien om de motie ook te bespreken met minister Plasterk tijdens een debat over mensenrechten in het Koninkrijk dat op 24 juni plaatsvindt.

Ten Broeke ging daar mee akkoord. “Ik denk dat we de motie inderdaad kunnen aanhouden tot dat overleg en het voorstel ook met onze collega’s van de eilanden moeten bespreken. Ik zal dat aan mijn partijgenoot André Bosman vragen die regelmatig contact heeft met de eilanden.”

Overigens kwam dit onderwerp ook ter sprake tijdens het Interparlementair Overleg Koninkrijksrelaties (Ipko) in mei. AVP-Statenlid Desiree Croes hield toen een pleidooi voor de legalisatie van het homohuwelijk op Aruba.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Ja laten we ons daar druk over maken
    Laten ze pleiten over de lucht vervuiling in het koninkrijk, met name Curacao, mensen stikken daar 🙁

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten...

PBC | Minister van Financiën wil weten hoeveel directie SVB zichzelf toebedeeld

Persbureau Curacao Javier Silvania wil weten welk deel van de bijna 30 miljoen aan...

PBC | Veel bestuurders hebben hun autopapieren niet op orde

Persbureau Curacao De politie moet steeds vaker ingrijpen bij verkeersongelukken omdat een van de...

PBC | SER: wetgeving op de kansspelen overnieuw

Persbureau Curacao | Met SER advies De vernieuwde wetgeving op de kansspelen en de...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de kaart, level 4, vanwege een toename van de besmettingen. Amerikanen wordt dringend geadviseerd om...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de deur uit. 16 augustus sluit de termijn. Lintjes worden doorgaans verleend aan mensen die...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten zien op Hato verlaagd. Die was 16 jaar, maar nu moet ieder kind van...

PBC | Minister van Financiën wil weten hoeveel directie SVB zichzelf toebedeeld

Persbureau Curacao Javier Silvania wil weten welk deel van de bijna 30 miljoen aan lonen en salarissen de SVB betaald aan de directie. De minister van Financieën reageert...

PBC | Veel bestuurders hebben hun autopapieren niet op orde

Persbureau Curacao De politie moet steeds vaker ingrijpen bij verkeersongelukken omdat een van de bestuurders zijn papieren niet op orde heeft. Bij controles blijkt dat veel chauffeurs hun gordel...

PBC | Bonaire verwacht volgend jaar forse groei van accommodaties en werkgelegenheid

Persbureau Curacao Bonaire heeft in 2022 ruim 700 extra kamers nodig om de toename van verblijfstoeristen op te kunnen vangen. Op dit moment kunnen er bijna 2200 toeristen...
- Advertentie -