31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Tweede Kamer: Haast maken met geschillenregeling

HomeMediaAmigoe | Tweede Kamer: Haast maken met geschillenregeling
Tweede Kamer: Haast maken met geschillenregeling
Tweede Kamer: Haast maken met geschillenregeling

DEN HAAG — De Tweede Kamer vroeg de Nederlandse regering vandaag om extra haast te maken met de regeling voor geschillen tussen de vier landen van het Koninkrijk. Een verzoek om aanwijzingen tot die tijd voor te leggen aan de Raad van State, haalde het echter niet.

De geschillenregeling kwam vandaag aan de orde tijdens de stemmingen over een aantal moties, die vorige week werden aangekondigd tijdens een debat met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie en SGP vroegen Plasterk om zich maximaal in te zetten voor een geschillenregeling, met als aanvullende eis dat de Raad van State om advies wordt gevraagd als er op korte termijn weer sprake is van een aanwijzing. “Mochten we onverhoopt weer in de situatie komen dat een aanwijzing nodig is, wat aan de andere kant op heel veel weerstand stuit, dan kunnen wij eenzijdig bepalen dat wij het vooraf voor een zwaarwegend advies voorleggen aan de Raad van State. Dan kan die mogelijkheid worden getoetst aan het Statuut”, zei Gert Jan Segers van de ChristenUnie.

Plasterk was vorige week redelijk positief over dat voorstel. “Als de mensen in de Trêveszaal (Rijksministerraad, red.) zich realiseren dat die zaken allemaal aan de Raad van State worden voorgelegd, die een openbaar advies gaat geven, denk ik dat dit een prikkel oplevert om er toch liever in de Rijksministerraad uit te komen, op zo’n manier dat de landen zich daarin kunnen vinden. Niemand heeft er natuurlijk zin in dat de vuile was wordt buiten gehangen en dat daar openbare adviezen over worden uitgebracht. (…) Als er toch een advies wordt gevraagd en de Raad van State heel beslist zegt ‘dit mag u niet doen’, dan verwacht ik niet dat de Rijksministerraad dat zal overrulen”, aldus Plasterk.

Toch vond Plasterk dat de Tweede Kamer de motie beter niet kon aannemen, omdat hij niet eenzijdig kan bepalen dat aanwijzingen vanaf nu aan de Raad van State worden voorgelegd. Een meerderheid van de Tweede Kamer bleek het vandaag daarmee eens, zodat de motie werd afgewezen.

Een motie die werd ingediend door PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar kreeg wel een meerderheid. In de motie wordt gevraagd of de regering nog dit jaar een blauwdruk voor de geschillenregeling wil maken op basis van de afspraken tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg.

De moties over de verhoudingen binnen het Koninkrijk die werden ingediend door de PVV kregen slechts steun van een kleine minderheid. Die moties gingen over het verbreken van de banden met het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties