
WILLEMSTAD — De economische groei van zowel Curaçao als St. Maarten was matig ondanks de aanzienlijke daling van de olieprijs op de internationale markt met als gevolg een lagere inflatiedruk.
Volgens de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS), Emsley Tromp, hebben de regeringen van beide landen onvoldoende aandacht besteed aan de implementatie van structurele hervormingen om het investeringsklimaat te verbeteren.
“In het bijzonder lijkt het effect van de lagere inflatiedruk op de particuliere bestedingen gering te zijn geweest. Onze economieën hebben geen hogere groei gerealiseerd,” aldus Tromp in het kwartaalbericht van CBCS over het derde kwartaal van 2015. Curaçao registreerde in dit kwartaal een lichte economische groei van 0,3 procent, terwijl de economie van Sint Maarten kromp met 0,3 procent.
“Beide landen moeten hun beleidsagenda’s uitbreiden met maatregelen die gericht zijn op het verbeteren van onze concurrentiepositie op de middellange en lange termijn. Hierbij dient vooral gefocust te worden op het verbeteren van het onderwijs, het oplossen van de aansluitingsproblemen op de arbeidsmarkt en het verhogen van de productiviteit”, dringt Tromp aan. Deze maatregelen moeten ook weerspiegeld worden in de begrotingen van beide overheden, die nu vooral gericht lijken te zijn op het voldoen aan de voorwaarden van het financiële toezicht. Er moet worden bekeken hoe een groeibevorderend beleid kan worden opgenomen onder gelijktijdige handhaving van begrotingsevenwicht.
“In het geval van St. Maarten is een van de voornaamste lessen van de afgelopen vijf jaar dat de overheid structureel haar inkomsten moet verhogen om gezonde overheidsfinanciën te realiseren. In het bijzonder moet de overheid van St. Maarten haar belastinginkomsten verhogen om haar uitgaven te kunnen dekken. Zolang dit niet het geval is zal St. Maarten in een vicieuze cirkel blijven van onevenwichtige begrotingen en oplopende betalingsachterstanden”, concludeert Tromp.
Bron: Amigoe
Wat een nonsens verhaal, je kunt ook de uitgaven verminderen dan zijn er geen belastingverhogingen noodzakelijk, simpel maar doeltreffend, hoef je geen bankdirecteur voor te zijn.
Woooohooohoo, ik lach met rot. Dat is echt grappig Harold.
Ja, Chos Romero doet bij de Central Bank nooit het licht uit maar bij de Heeren wel het licht aan.
Laat de Centrale Bank zich zelf eens hervormen.
Ik zie nog steeds overbetaalde directieleden van de Centrale Bank om 5 uur de Heeren binnenkomen, wat in het bedrijfsleven absoluut onmogelijk is.