WILLEMSTAD — Een zeer ernstige situatie. In deze bewoordingen omschrijft UTS-directeur Paul de Geus de huidige situatie bij het telecombedrijf. In 2015 heeft UTS zijn inkomsten met tussen de 30 en 40 miljoen gulden zien dalen.
Volgens De Geus noopt deze situatie het bedrijf om tot verdere maatregelen over te gaan.
De inkomstenderving is het gevolg van toenemende technologische veranderingen, die erop neerkomen dat mensen minder gaan bellen, maar meer gebruik gaan maken van voice over ip-technologie of meer boodschappen gaan versturen in plaats van telefonische gesprekken te voeren. De Geus verwijst in dit verband naar onder meer de digitale boodschappendienst Whatsapp, waarmee sinds vorig jaar ook gebeld kan worden.
“Sommige providers, zoals Digicel, kiezen ervoor om bellen via Whatsapp te blokkeren. Maar wij vinden dat je hier goed naar moet kijken, maar dat je je klanten moderne technologische ontwikkelingen niet moet onthouden.”
De Geus sprak vanochtend van een nieuwe realiteit, niet alleen voor UTS maar voor alle telecom-providers op het eiland.
“Overal zijn al ontslagen gevallen. Wij waarschuwen er al jaren voor dat door toenemende technologische veranderingen wij als bedrijf met minder inkomsten te maken zullen krijgen. Deze situatie vereist nu dat wij de nodige aanpassingen aan onze uitgaven gaan doen.”
De UTS-directeur stelt dat UTS een aantal dingen zal doen om op de verminderde inkomsten in te springen.
“Voor dit jaar hebben wij grote investeringen van 150 miljoen gulden gepland. Zeker 86 miljoen hiervan is bestemd voor het project om mensen op ons hoge vezelnetwerk aan te sluiten en voor modernisering van ons mobiele netwerk. Dit houdt in dat wij nogmaals zullen gaan kijken naar manieren om onze uitgaven met onze verminderde inkomsten in balans te brengen.”
Volgens De Geus houdt dit in dat er gekeken zal worden naar de personeelsuitgaven van UTS. Twee jaar terug lanceerde UTS het voorstel om het personeelsbestand met 200 werknemers te verlagen. Dit zou deels via vrijwillig, maar ook via gedwongen ontslag moeten gebeuren. Na de vrijwillige ontslagronde stapte de politiek erin, waardoor gedwongen ontslag voorlopig van de baan leek. Maar De Geus stelt dat bij het kijken naar personeeluitgaven ‘mogelijk ook gedwongen ontslagen ter discussie kunnen komen’.
De Geus stelt daarnaast dat UTS ook kijkt naar mogelijke samenwerking en zelfs een joint-venture met Telecom op de lucratieve Sintmaartense markt. Verder wil het bedrijf geen diensten en producten meer aanbieden onder de kostprijs, zoals op dit moment gebeurt met telefoonaansluitingen op het eiland. Een mogelijke andere oplossing is het aangaan van een strategisch partnerschap met een groot internationaal of regionaal telecombedrijf.
In 2014 sprak zowel Digicel als Cable & Wireless (eigenaar van Columbus/Flow) interesse uit voor UTS. Maar sindsdien is er niets meer vernomen. “We zijn twee jaar verder. Er zijn tal van ontwikkelingen op technologisch gebied geweest. Ik verwacht dat er op termijn op het eiland maar een of twee telecombedrijven zullen overblijven. De kleinere bedrijven zullen verdwijnen of opgekocht worden. Wat wij zullen doen is afhankelijk van de wensen van onze aandeelhouder, de politiek.”
Bron: Amigoe
Ik zag dit 10 jaar geleden al aankomen. De telecombedrijven hebben bijna geen bestaanrecht meer. De komst van Skype lang geleden had een waarschuwing moeten zijn. Maar men had het niet door.
Hoe kon een tienda Unita in Suriname zolang met zoveel verliezen kunnen draaien ? Al is de uitleg van UTS over de verliezen waar, dan nog had het niet zo moeten gaan. Hoe kan Digicel wel tiendas overal openen en redelijk draaien en UTS niet ? Wat zijn de redenen ? Incapabele mensen ?
Dat Digicel Whatsapp gebruikers blokkeert is hun recht. Want wij hebben geen wet (zoals in de EU) die dat verbiedt. Maar als de mensen slim zijn dan moeten zij Digicel gewoon links laten liggen en bij een ander gaan.
We leven in 2016 en Digicel blokkeert bellen via Whatsapp? Ongelooflijk. Lijkt wel een politiestaat en dit omdat ze zelf onvoldoende in staat zijn om op tijd in te springen op de snel veranderende technologische ontwikkelingen. De technologische ontwikkelingen denderen voort en dan moet je dus op tijd op zoek naar een ander verdienmodel.
Bovendien speelt dit probleem van verminderde inkomsten voor (betaald) bellen bij telecombedrijven wereldwijd al jaren een rol. Lag UTS al die tijd te slapen? Privatiseren die handel en weg bij de politiek. Verbeter de dienstverlening bijvoorbeeld.
Ach wat is hij toch aardig, hij blokkeert geen Whatsapp.
Maar UTS blokkeert wel het sip protocol (voice over IP) op hun vaste internet, in ieder geval een paar jaar geleden, voordat ik Flow had. Nou ja, liegen mag hier altijd.
UTS heeft te lang gewacht om zich te verkopen, uiteraard dwarsgezeten door de politiek. Ze gaan nu gewoon failliet. Goed voorbeeld om te laten zien waarom staatsbedrijven niet werken.
Dat ook. Echter is er nimmer een goed beleid geweest. Nimmer vooruit gekeken alleen maar de mensen voor de gek houden met hoge kosten en zogenaamd 4G aan te bieden terwijl er niet eens 3G snelheid wordt gehaald.
Ook hoop ik dat Digicel het niet overneemt want dat kunnen wij niet meer whatsapp bellen. Digicel blokkeert dit namelijk. En wodt ons doodleuk verteld dat dit een probleem is met de app en niet bij Digicel. Hahahaha wat een lachertje.
Het is logisch dat inkomsten drastisch verminderen nu iedereen via internet gratis lokaal en internationaal belt.
Dan moet je als bedrijf de kosten aan de opbrengsten aanpassen en dat betekent reductie van personeel, wat weer politiek gevoelig ligt, zeker in een verkiezingsjaar.
Gevolg: geen personeelsreductie en daarom torenhoge verliezen. Waar de politici weer om gaan schreeuwen (audits, audits en nog meer audits) en de circel is rond.