30 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 17:23

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...

PBC | Knops dreigt Pisas met intrekken coronasteun Curaçao

Persbureau Curacao Staatssecretaris Knops laat er geen misverstand over bestaan. Indien de nog aan te treden regering Pisas niet deelneemt aan het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling,...

PBC | Stranden Curaçao per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Frontale botsing eindigt in derde dode dit jaar

Persbureau Curacao Gisteravond is bij een frontale botsing een dodelijk slachtoffer gevallen. Het ongeluk gebeurde op de kaya Mitologia ter hoogte van de White House Snèk net voor...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Toko di Prevenshon opgericht

HomeMediaAmigoe | Toko di Prevenshon opgericht

De MoA is vanochtend door de vertegenwoordigers van het OM, het KPC en Ennia getekend.
De MoA is vanochtend door de vertegenwoordigers van het OM, het KPC en Ennia getekend.

WILLEMSTAD — De ‘Toko di Prevenshon’ (preventiewinkel, TdP), ter preventie van sociale onveiligheid, is vandaag middels een public private partnership (PPP) opgericht. Een Memorandum of Agreement hiervoor is vanochtend bij het WTC door vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, het Korps Politie Curaçao en de verzekeringsmaatschappij Ennia getekend, tijdens het door Ennia georganiseerd seminar ‘Prevent Now’.

De kern van de preventiewinkel bestaat uit concrete producten en diensten die helpen om criminaliteit te voorkomen, om burgers te helpen zich beter voor te bereiden hierop en is tevens ook gericht op het helpen van slachtoffers. De hulp heeft een socio-technisch karakter, oftewel de beïnvloeding van gedrag door het benutten van technische of technologische voorzieningen. Daarmee wil de TdP bijdragen aan het terugdringen van het aantal misdrijven en het versterken van het collectieve veiligheidsgevoel. In dat effect staat niet alleen de individuele persoon die wordt bediend centraal, maar vooral ook de Curaçaose samenleving als geheel, aldus het OM.

Wat de TdP bijzonder maakt ten opzichte van bijvoorbeeld commerciële partijen, is het integrale karakter van haar dienstverlening, aldus het OM. De deelnemers hieraan geven gezamenlijk (publiek-privaat), maar met behoud van ieders verantwoordelijkheid, invulling aan elkaars verantwoordelijkheid. “De kracht van de samenwerking binnen de TdP is dat men elkaar toestaat over de grenzen van het eigen werkveld heen te denken.”

Men kan bij de preventiewinkel terecht voor advies bij het nemen van concrete tastbare preventieve maatregelen, maar vertegenwoordigers van deze winkel, zoals agenten van het KPC, gaan ook zelf naar de bevolking toe met informatie over concrete acties die ondernomen kunnen worden, voor hun eigen bescherming.

Men kan ook bij de preventiewinkel terecht voor de aanschaf van concrete preventiemiddelen. De producten en dienstverlening hiervan zijn in gelijke mate en tegen gelijke voorwaarden voor iedereen toegankelijk, aldus het OM. Bovendien worden die zonder winstoogmerk en tegen kostprijs (of minder) aangeboden. “Drempels die deze toegankelijkheid voor bepaalde doelgroepen in de weg zouden kunnen staan (zoals kosten), wil zij zoveel mogelijk slechten”, voegt het OM daaraan toe. De TdP concurreert bovendien niet met lokale aanbieders van producten en diensten. Binnen haar publieke- en private oriëntatie geeft zij deze aanbieders juist een platform. Tevens zijn de organisatie, producten en dienstverlening van de TdP a-politiek, merkt het OM op. “Die zijn dus rechtstreeks gedefinieerd in relatie tot de geobjectiveerde aard en omvang van (potentiële) veiligheidsvraagstukken.”

De Toko di Prevenshon is dus een preventiewinkel met een plus en werkt vanuit een centrale locatie die open staat voor het publiek, maar ook in wijken. Een kantoor is echter nog niet beschikbaar, aangezien deze stichting pas vanochtend is opgericht, legt Serphos desgevraagd verder uit aan de Amigoe.

De TdP wil zich in het nastreven van haar missie laten leiden door onder meer een succesvol platform te zijn voor publiek-private samenwerking. “Publiek-private samenwerking staat voor het gezamenlijk optimaal aanwenden en op elkaar betrekken van de invloed op, en beïnvloedingsmogelijkheden van, veiligheid en daarbij betrokken doelgroepen.”

De eerste uitvoerende activiteit zal het preventieproject ‘Mi ta brasa seguridat’ zijn, aldus OM-woordvoerder Norman Serphos. Mi ta brasa siguridat is een pilot-project gericht op wijkpreventie ter bescherming tegen atrako’s, inbraken en autodiefstallen.

Het OM en Ennia zijn de initiatiefnemers van de TdP, maar zijn geen exclusieve aandeelhouders, verduidelijkt Serphos. “Het zal een open formule zijn van en voor Curaçao. Dat impliceert dat aansluiting bij het initiatief door vele anderen die een bijdrage aan de veiligheid op Curaçao kunnen leveren wordt nagestreefd en gestimuleerd.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties