26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Toename medische uitzendingen onvermijdelijk

HomeMediaAmigoe | Toename medische uitzendingen onvermijdelijk
medisch toerisme
Toename medische uitzendingen onvermijdelijk

WILLEMSTAD — Er wordt om de hete brij heen gedraaid, maar het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) is volgens verschillende bronnen in feite failliet. Het ziekenhuis zou een budget van 120 miljoen gulden met zo’n 12 miljoen hebben overschreden.

Leveranciers leveren zeer beperkt, waardoor de operatiekamers nog steeds alleen voor spoedgevallen kunnen worden gebruikt. Een toename van het aantal medische uitzendingen lijkt dan ook onvermijdelijk.

Met de beperkte hoeveelheid aan geneesmiddelen, medisch materiaal en overige noodzakelijke middelen die gefaseerd worden geleverd, zijn onlangs een aantal operaties uitgevoerd. Het ging hier om kankerpatiënten. Maar volgens ingewijden ligt de OK verder helemaal stil. De acute en medisch noodzakelijke operaties hebben overigens altijd doorgang kunnen vinden.

De voorraad kon beperkt worden aangevuld doordat minister Siegfried Victorina van Gezondheid (PS) geld beschikbaar stelde om de voorraad aan medisch materiaal voor een maand aan te vullen. “Maar doordat er slechts een gedeelte van de openstaande schuld aan leveranciers kan worden afgelost, wordt er maar mondjesmaat geleverd. Er schijnen hier en daar inderdaad wat middelen te zijn geleverd, maar hiermee kan de zorg niet worden geoptimaliseerd.” Dit biedt dus geen langetermijnoplossing, maar het Sehos-bestuur zegt hier wel aan te werken. Dit onder meer door in onderhandeling te treden met andere stakeholders en strategisch beslissingen te maken ten aanzien van de verkoop.

Onduidelijkheid

Door de situatie heerst er onder veel specialisten onduidelijkheid, zo vertelt Patrick Fa Si Oen, hoofd van de afdeling Chirurgie. “Er werd ons aanvankelijk verteld dat de electieve operaties weer zouden worden ingepland, maar uiteindelijk bleek het probleem met betrekking tot de betalingen toch niet helemaal te zijn opgelost. Voor de specialist staat er maar één ding voorop en dat is de veiligheid van de patiënt.” Vanuit dit oogpunt werd daarom besloten de geplande operaties stil te leggen, omdat er voldoende materiaal in de schappen moet liggen om aan deze eis te voldoen.

De communicatie richting het personeel laat dus te wensen over, stelt Fa Si Oen. Als hoofd van de afdeling hoort hij weinig. “We worden er een beetje tureluurs van, want wat moet je nou als specialist als je de patiënt niet kunt helpen? We krijgen alleen te horen dat ze ermee bezig zijn.” Alexander Saleh, hoofd van de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC), voegt hieraan toe dat de impressie dat het beter gaat doorgaans maar heel even klopt.

Medische uitzendingen

Dat er nog niet wordt voldaan aan de primaire eis van veiligheid vindt Fa Si Oen schandalig. “De situatie is rampzalig voor de zorg. Hier hebben we jaren voor gewaarschuwd. Stapsgewijs heb je de zorg kunnen zien verpieteren. Ik heb 41 patiënten, waarvan zeven oncologisch, die ik moet gaan herplannen en ik heb al een wachtlijst tot november. Er zullen onvermijdelijk een heleboel mensen moeten worden uitgezonden en dan praat ik slechts over één specialist. Je moet je voorstellen om hoeveel personen het zal gaan als je alle andere patiënten van snijdende specialisten bij elkaar optelt.”

De kosten zullen hierdoor per patiënt verviervoudigd worden, zegt hij. “Maar als er volgende week geen duidelijkheid kan worden geboden, ga ik uitzenden. Dat is dan de enige oplossing voor de patiënt.”

Saleh beaamt dit: “Er staat een hele sloot aan patiënten te wachten op wanneer ze behandeld kunnen worden. Dit hebben we schriftelijk kenbaar gemaakt. Er is nog steeds een gebrek aan begrip voor de diepgang van deze zaak. We kunnen het niet zo uitzitten tot het nieuwe ziekenhuis af is.”

Budget

Het kernprobleem is het budget dat in de afgelopen jaren steeds verder is wegbezuinigd. “De minister legt de schuld bij de Raad van Bestuur en de Sociale verzekeringsbank (SVB) bij de overheid. Dit terwijl er een beleid wordt opgedragen vanuit de overheid, zonder dialoog met de mensen in het veld. De arts is opzij geschoven”, aldus Fa Si Oen.

Concluderend stelt hij dat er aan een ‘westerse’ kwaliteit van de zorg nou eenmaal een prijskaartje hangt. “De politiek moet beslissen wat ze wil.” Er zouden met regelmaat gesprekken plaatsvinden over de situatie, zo heeft het ziekenhuisbestuur reeds bevestigd. Maar tot op heden is er nog geen structurele oplossing gevonden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties