32 C
Willemstad
• donderdag 28 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Tekort personeel, geld en cellen belemmert bestrijding atrako’s

HomeMediaAmigoe | Tekort personeel, geld en cellen belemmert bestrijding atrako’s
Tekort personeel, geld en cellen belemmert bestrijding atrako’s
Tekort personeel, geld en cellen belemmert bestrijding atrako’s

WILLEMSTAD — De bestrijding van atrako’s wordt belemmerd door onder meer personeels-, geld- en cellentekort, maar ook door slechte ondersteuning van een telecombedrijf dat informatie niet op tijd aan de politie verschaft.

Dat staat in het rapport van de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR, de raad), die vorige maand inspectieonderzoek deed naar de wijze waarop de aanpak van de bestrijding van atrako’s is vormgegeven.

De raad verrichtte het onderzoek omdat atrako’s een grote impact hebben op de slachtoffers, het veiligheidsgevoel van de samenleving aantasten en de economie deren – onder meer door het imago van het land Curaçao te schaden – wat slecht is voor het toerisme.

Er is geconstateerd dat bij het politiekorps vier teams het Atrako-team moeten ondersteunen: het Observatie Team (OT), de Arrestatie en Ondersteuning Eenheid (AOE), de Technische Ondersteuning (TO) en de Forensische Ondersteuning (FO). De twee laatste kampen echter met personeelstekort, waardoor hun ondersteuning aan het Atrako-team niet zoals gepland verloopt.

Verder worden de activiteiten van het Atrako-team belemmerd omdat het personeel van één van de externe ondersteunende diensten, het telecombedrijf, slechts medewerking verleent tijdens reguliere werktijden en dan nog alleen als er voldoende mankracht is.

Het ontbreekt het Atrako-team ook aan de financiën om zijn technische opsporingsmiddelen te onderhouden en om kantoormiddelen en transport te bekostigen. De overheid heeft daarnaast een schuld bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), terwijl ook de inzet van een (lokale) patholoog voor het verrichten van secties bemoeilijkt wordt door geldgebrek.

Politiecellen

De beschikbare celcapaciteit laat eveneens veel te wensen over, aldus de RvR. Van de drie beoogde celcomplexen (bij Barber, de gevangenis en Rio Canario) is dat in Rio Canario afgevallen in verband met een verbouwing. Daarvóór was het opsluiten van atrako-verdachten daar overigens niet mogelijk zonder toestemming van het Openbaar Ministerie, omdat die cellen bedoeld waren voor bolletjesslikkers.

Opsporing

De raad constateert verder dat de processen ‘incidentgerichte opsporing’ en ‘probleemgerichte opsporing’ in het inrichtingsplan zijn beschreven, maar dat het merendeel daarvan niet conform dit plan worden uitgevoerd. In de incidentgerichte opsporing wordt het deelproces ‘screenen van aangifte’ niet uitgevoerd. Het personeel van het Atrako-team moet daarom zelf de aangiften analyseren. Er wordt geregistreerd in het registratiesysteem van de politie ‘Actpol’, maar dit systeem biedt geen betrouwbare gegevens, omdat het niet voor de opsporing is ontwikkeld.

De RvR constateert wel met tevredenheid dat het personeel van het Atrako-team uit eigen initiatief een Excel-registratiesysteem hanteert, maar wijst tevens op de noodzaak van een registratiesysteem dat automatisch managementinformatie kan leveren. De raad hoopt dat de module opsporing op korte termijn wordt geoperationaliseerd.

Daarnaast is conform het inrichtingsplan een stuurgroep opgericht die in het kader van probleemgerichte opsporing de zaken van Lokaal Ernstige Criminaliteit moet prioriteren, kiezen en vaststellen, de voortgang monitoren en evalueren. De stuurgroep verricht deze taken echter niet, aldus RvR. Bovendien worden door de Divisie Informatie & Ondersteuning (DIO) geen projectplannen gemaakt in het kader van probleemgerichte opsporing. De raad juicht het initiatief toe van het Atrako-team om een aantal van de deelprocessen zelf uit te voeren, maar merkt op dat dit ten koste gaat van hun eigen werkzaamheden. De raad is tevens van oordeel dat deze processen in principe bijzondere specialismen en diepgang vergen, die de inzet van misdaadanalisten vereisen.

Kennis

De Raad vindt het ook minder sterk dat het Rapport Eindtermen Politieonderwijs, dat onder andere de benodigde competenties en kennis voor opsporing vaststelt, niet wordt geïmplementeerd. “De onderzoeken en aangiften van atrako’s zijn weliswaar op niveau, maar de dossiervorming van complexe onderzoeken moet beter.”

Positief

Er zijn echter ook enkele sterke kanten aan de aanpak. Samenvattend is de opzet van de atrako-bestrijding hier overzichtelijk en de aansturing ervan helder. Ook de bevoegdheden voor de functionarissen in het veld zijn goed geregeld terwijl de onderzoeken die kunnen worden verricht, van degelijke kwaliteit zijn. Verder is het ook positief dat de aanpak in zowel de preventieve sfeer als in de repressieve sfeer (met verhoogde straffen) doorwerkt.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties