WILLEMSTAD — Datacentrum Ctex heeft surseance van betaling (uitstel) gekregen nu is gebleken dat Ctex zijn crediteuren niet kan betalen. Dat heeft de rechter vrijdag besloten. Het verzoek tot surseance van betaling was door advocaten William ten Veen en Ursus van Bemmelen ingediend.
Ctex staat voor miljoenen bij crediteuren in het krijt. Begin deze maand hebben de advocaten Arend de Winter en Jan Burgers namens respectievelijk Holland West Indies Trading BV en Antillean Rain Gutters verzoeken ingediend om Ctex failliet te verklaren.
Volgens het faillissementsbesluit moet echter een verzoek tot surseance van betaling eerst behandeld worden en het faillissementsverzoek worden aangehouden. Sarah Sijsma is benoemd tot rechter-commissaris en Arnold Huizing tot bewindvoerder.
Crediteuren van Ctex moeten donderdag 17 maart 2016 om 10.00 uur verschijnen bij de rechtbank. Veiling Ook staat er op woensdag 30 december een veiling van het dure Ctex-pand op Seru Mahuma gepland.
De veiling is aangevraagd door de AIB Bank op Aruba. Het gevorderde bedrag komt zonder rente en kosten neer op ruim 30 miljoen dollar. Met de bouw van het pand was 13,6 miljoen dollar gemoeid. De buitenste muren zijn van massief beton en ingeklemd door twee lagen schuim. Het gebouw blijft overeind bij een orkaan van categorie 5 en bij lichte aardbevingen.
Eind vorige maand maakte telecombedrijf UTS bekend de lening van Ctex bij verschillende financiële instituten te hebben overgenomen. Hiermee hoopte het overheidsbedrijf de toekomst van het Ctex veilig te stellen. Die lening had oorspronkelijk een waarde van 30 miljoen dollar, maar UTS kon deze tegen een lager bedrag (een korting van ongeveer 60 procent) overnemen.
Sinds het vertrek van topman Anthony de Lima stopt UTS geld in Ctex om de dagelijkse operatie draaiende te houden. Sinds de start in 2014 heeft het bedrijf te kampen met financiële problemen.
Voor de participatie in het project kreeg UTS preferente aandelen en wist een winstgarantie van 3 procent te bedingen. UTS zou als ‘preferred provider’ van de bedrijven die zich in het datacenter hebben gevestigd een nieuwe markt aanboren, waartoe men eerst geen toegang had.
De huidige bestuursvoorzitter is Randell Hato.
Bron : Amigoe
Waarom worden Anthony de Lima, Eric Garcia en Stephan Capella niet persoonlijk aansprakelijk gesteld voor dit debakel?
Ctex en een bank ten gronde richten lijkt me voldoende reden.
Bij Ctex en Giro kan men het bloed van deze graaiers wel drinken,
Ja, die winstgarantie van 3%, mooi man!
Weet iemand of CTEX klanten heeft anders maar zo gauw mogelijk opheffen. Ik ben er altijd van uitgegaan dat CTEX de gokmaffia zou bedienen die hier kan rekenen op gebrekkige wetgeving en handhaving. Anders ga je echt op Curaçao geen datacenter neerzetten. Dat doen Amazon, IBM, etc echt veel goedkoper en beter.
Tja, ik heb gelezen dat de Lima 60,000 gulden per maand verdiende en de commissarissen Garcia en Capella ook voor 2 maal modaal op de loonlijst stonden.
Stelletje graaiers zijn het, alledrie.
Gevolg Ctex failliet en Girodienst bijna failliet.
Was echt een goed idee van UTS om in CTEX te investeren !
Daar gaat weer een hoop belastinggeld over de balk.