28 C
Willemstad
• zondag 21 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Strafzaak Maximus tegen Fonseca in juni

HomeMediaAmigoe | Strafzaak Maximus tegen Fonseca in juni
Burney ‘Nini’ Fonseca
Strafzaak Maximus tegen Fonseca op 10 juni

WILLEMSTAD — De behandeling van de strafzaak Maximus tegen Burney ‘Nini’ Fonseca, die verdacht wordt een van de personen te zijn die de moord op politicus Helmin Wiels hebben beraamd, vindt op 10 juni plaats.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in een kort persbericht. Pueblo Soberano-leider Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten bij het strand van Marie Pampoen.

De zaak tegen Fonseca werd op 8 augustus 2014 voor onbepaalde tijd aangehouden. De uitvoerders van de moord werden vorig jaar in het onderzoek Magnus veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, waaronder levenslang. Het onderzoek naar de intellectuele daders is na de aanhouding in augustus 2014 in volle omvang doorgegaan. Dit onderzoek is nu zover gevorderd dat de behandeling van de strafzaak tegen Fonseca kan worden voortgezet op 10 juni aanstaande.

Daarmee houdt het OM woord. Want in november vorig jaar meldde minister van Justitie, Nelson Navarro (Pais) dat de zaak Maximus voor het einde van de regeerperiode van kabinet-Whiteman ll zou worden afgerond. Eind september van dit jaar vinden de verkiezingen plaats. Hoeveel het onderzoek Maximus inmiddels heeft gekost, is niet bekend.

In de zaak Maximus zijn naast Fonseca ook ex-minister van Financiën George Jamaloodin en loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos, tevens halfbroers, verdachten. Burney ‘Nini’ Fonseca wordt ook wel aangemerkt als de schakel tussen de intellectuele daders en de uitvoerders in de zaak Magnus.

Fonseca is vorig jaar oktober ook veroordeeld tot vier jaar cel voor het witwassen van grote sommen geld die verkregen waren uit drugshandel. Kort geleden werd zijn vader ook aangehouden. Dit witwasonderzoek, genaamd Rizinia, is een voortvloeisel van de onderzoeken Magnus en Maximus. Gedurende de onderzoeken naar de feitelijke plegers van de moord op Wiels – de zaak Magnus – en de intellectuele daders daarachter – de zaak Maximus – werd via telefoontaps toevallig een handel in verdovende middelen ontdekt.

Fonseca zelf is voor zijn eigen veiligheid naar een gevangenis in Nederland overgebracht. Hij heeft tot nu toe geen verklaring afgelegd over zijn betrokkenheid bij de moord op Wiels.

Maar tijdens de behandeling van Maximus in augustus 2014 zei de aanklager onder meer dat uit meldingen die de Criminele Inlichtingendienst heeft gekregen en uit diverse getuigenverklaringen blijkt dat de loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos en zijn halfbroer George Jamaloodin voor de moord op Helmin Wiels hebben betaald.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Redactie KKC

  Hartelijk dank voor de duidelijke info.
  ( mijn conclusie is dat Maximus na de rechtspraak inzake Fonseca dus nog niet wordt afgesloten zoals in bovenstaand krantenartikel foutief staat).

 2. Beste Lex, Eerst krijgen op 7 maart Bientu tegen Robbie Dos Santos. Op 11 maart uitspraak Babel tegen Schotte en Vd Dijs. Daarna civiele enquete Aqualectra, RdK en Curoil. En 10 juni Maximus (1e ronde) tegen Fonseco. Gevolgd door Maximus (2e ronde), vermoedelijk tegen de betalers/opdrachtgevers en facilitators, waaronder vermoedelijk Wilsoe, broers Dos Santos en Jamaloodin, Monk, Schotte en nog enkelen. Naar onze beste weten en onder voorbehoud. Met vriendelijke groeten, KKC redactie

 3. @Bartje @Sander
  maar blijft mijn vraag hoe het kan dat na de zaak met Fonseca Maximus kan worden afgesloten zoals in het bericht staat vermeld (en door Navarro beloofd) ? Is de zaak in deze tegen Dos Santos en broer geseponeerd?
  KKC weet u nader ?

 4. ja, zoveel verstand heb ik ook niet van die maffia.
  ik weet niet hoe oud die Nini, is, maar als hij ooit vrij komt zal hij dik 60 zijn.
  dan hoeven ze nog maar kort voor hem te zorgen….

 5. Relatie met de mafia en dan gaan praten???? Heel ongezond !! Als je niet praat zorgt de “Familie” wel voor je als je vrijkomt.

 6. natuurlijk zijn Jamooladin en Robbie de zogenaamde intelligente daders van de moord op Wiels.
  lijkt me duidelijk vanaf het begin..
  ik hoop dat het OM ooit met hard bewijs gaat komen, zodat deze maffia aangepakt kan worden.
  Nini moet praten…als Nini slim is gaat hij dat ook doen.
  waarom zou hij alleen veroordeeld willen worden voor deze misdaad?

 7. Hoe kan de zaak Maximus afgesloten worden als Dos Santos en zijn halfbroer volgens het OM ook verdachten zijn in deze zaak? Volgens het OM zouden zij voor de moord op Wiels betaald hebben,
  Maar zij zijn (nog?) niet gedagvaard. Vreemd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties