30 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Steun voor herinvoering lts

HomeMediaAmigoe | Steun voor herinvoering lts
Steun voor herinvoering lts
Steun voor herinvoering lts

WILLEMSTAD — De oproep van Pais-Statenlid Eugene Cleopa voor de herinvoering van de lagere technische school (lts) kan op steun rekenen van onderwijzersvakbond Sitek.

Volgens bondsvoorzitter Darius ‘Lio’ Plantijn moet de herintroductie van lts-onderwijs wel gepaard gaan met een wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen vijftien jaar.

In een brief aan PS-Statenlid Winifred ‘Wini’ Raveneau, voorzitter van de vaste commissie Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) vraagt hij een vergadering aan met Onderwijsminister Irene Dick (PS) de over een eventuele herintroductie van lts-onderwijs, dat wel op een moderne leest geschoeid moet zijn.

In zijn verzoek stelt Cleopa dat sinds de introductie van het voortgezet secundair beroepsonderwijs (vsbo) op Curaçao, dat op het Nederlandse onderwijssysteem is gebaseerd, Curaçao geen technisch onderwijs meer kent. Cleopa constateert dat nu, enkele jaren na de introductie van het vsbo-onderwijs, er behoefte is aan technisch onderwijs op Curaçao.

“Wij hebben niet alleen behoefte aan jongeren die een technisch vak kunnen uitoefenen zoals elektricien, timmerman of metselaar, maar ook omdat niet alle kinderen op dezelfde manier kunnen leren. Voor een grote groep in de maatschappij is praktisch onderwijs een succesvollere manier om te leren dan alleen maar via theoretisch onderwijs.”

Het doel van de vergadering moet zijn om na te gaan wat de stappen zijn om al in het schooljaar 2016/2017 lts in het lokale onderwijs te kunnen herintroduceren. Sitek-voorzitter Plantijn stelt in een reactie blij te zijn dat er iemand in de politiek is die zich sterk maakt voor de herinvoering van de lts. Ook hij geeft toe dat sinds de verdwijning van de lts-scholen er een behoefte aan dit type onderwijs is ontstaan.

“Wij hebben op dit moment niet alleen behoefte aan mannen en vrouwen die een ambacht kunnen uitvoeren, maar het is ook een manier om jongeren aan een baan te helpen. Als je niks te doen hebt is de kans groter dat je in de criminaliteit terechtkomt.”

Maar Plantijn benadrukt dat een mogelijke herintroductie van de lts wel op een gedegen manier dient te gebeuren.

“Je moet over voldoende opgeleid personeel kunnen beschikken, terwijl ook de nodige investeringen gedaan moeten worden om technische apparatuur te kunnen onderhouden. Op deze manier voorkom je dat over enkele jaren schoolterreinen volstaan met verroeste apparaten.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. wel een goed idee….waarom die school toen afgeschaft moest worden is mij een raadsel.
    een goed vak leren is belangrijk zeker voor het papiamentstalige deel van het volk.

  2. Geweldig idee, vergelijkbaar met het idee van een cursus om de oude ambacht van windmolens te repareren door de ministeries van GMN en van OCS in een tijd dat een iedereen een elektrische pomp op z’n ‘deepwell’ zet.

  3. Voor het eerst een goed idee van PAIS gehoord die zin heeft. Als je toch de LTS wilt herinvoeren, dan ook weer de huishoudschool… Ook een hele hoop meisjes kunnen hun draai niet vinden op het VSBO….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties