28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 00:33

Amigoe | Staten willen einde impasse sport

Staten willen einde impasse sport
Staten willen einde impasse sport

WILLEMSTAD — De huidige impasse in het sportgebeuren moet zo snel mogelijk worden opgeheven. Dit hebben verschillende leden van de Staten naar voren gebracht tijdens een Centrale Commissie-vergadering van de Staten met vertegenwoordigers van de regering en drie sportstichtingen op het eiland.

Op verzoek van de fracties van de MAN en PAR waren premier Ivar Asjes (PS), Sportminister Irene Dick (ook PS) en de vertegenwoordigers van sportstichting Sedreko, Fundashon Fasilidatnan Deportivo Kòrsou (FFDK) en het nieuwe nationale sportinstituut Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK) uitgenodigd. Tijdens deze vergadering wilden de aanvragers, aldus Armin Konket (PAR), horen hoe de huidige impasse in de lokale sportwereld kan worden opgeheven. De impasse is ontstaan nadat de subsidie voor FFDK en Sedreko per 1 januari van dit jaar werd stopgezet, waardoor beide stichtingen in de problemen zijn geraakt.

Konket constateerde vanochtend dat niemand in de lokale sportwereld blij kan zijn met de huidige ontwikkelingen op sportgebied. Hij vroeg alle genodigden om hun mening te geven over de manier waarop de huidige impasse kan worden beëindigd. “Deze impasse kan niet blijven voortduren. Het is niet goed voor de sport, maar ook niet voor de sporters op het eiland. Het doel was om tot een efficiënter en effectiever sportbeleid te komen, maar dat hebben wij op dit moment niet.”

Hensley Koeiman stelde op zijn beurt dat de hele impasse in een notendop kan worden samengevat als een discussie over de lusten en de lasten. “De regering kan niet alleen de lusten overnemen en de stichtingen met de lasten achterlaten. Zij hebben ook hun planning en uitgaven voor het nieuwe jaar. Wat de regering moet doen is niet alleen de lusten, maar ook de lasten overnemen. Als uit onderzoek blijkt dat er fraude is gepleegd, dan moet de regering maar naar het Openbaar Ministerie (OM) stappen.”

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang weet de huidige impasse aan het resultaat van een politieke ruzie tussen de premier en bestuursleden van Sedreko. “Het waren ooit vrienden, maar het zijn nu vijanden geworden. Ze zijn frenemies.” De sport en sportbeoefenaars zijn nu het slachtoffer geworden van die ruzie. Ze haalde de tekst aan van het legendarische liedje ‘Papa was a Rolling Stone’, bekend geworden door Motown-groep The Temptations: ‘Where ever he laid his hat was his home and when he died, all he left us was alone’, om aan te geven dat door het beleid van Asjes, die met sportstichtingen is belast, de sportwereld alleen en gefrustreerd werd achterlaten.

PS-lid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe vond dat Leeflang geen rekening hield met het feit dat het vroeger ook niet denderend was op sportgebied op het eiland. Hij gaf aan dat er altijd gestreefd moet worden naar consensus. “Maar dan moeten alle partijen hiertoe bereid zijn. Als het dan niet lukt, dan moeten wij verder. Dat is de realiteit.”

Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) drong er bij Asjes op aan om als premier zijn verantwoordelijkheid en leidersrol op zich te nemen. Hij vond het vreemd dat het parlement tussenbeide moest komen om alle partijen in het conflict om de tafel te krijgen. Volgens hem moeten de partijen samen om de tafel om het conflict op te lossen.

Bron: Amigoe

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties