33 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Sona scoort voldoende

HomeMediaAmigoe | Sona scoort voldoende
Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen
Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen

DEN HAAG — De Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) heeft de afgelopen tien jaar een positieve bijdrage geleverd aan het onderwijs, het bestuur en de sociaal-economische ontwikkeling op Curaçao.

Nu is het de beurt aan de Curaçaose overheid om te kiezen welke projecten worden voortgezet, eventueel in samenwerking met andere partners, en daar een duidelijke planning voor te maken.

Tot die conclusie komt PricewaterhouseCoopers na een eindevaluatie van de werkzaamheden van Sona. De stichting werd in 2004 opgericht omdat de bureaucratie en directe politieke bemoeienis van Nederland met projecten een belemmering vormde.

Sona zorgde tien jaar lang voor de beoordeling en begeleiding van projecten, waar Nederland 142 miljoen euro aan bijdroeg. Het gaat om projecten die uiteenlopen van ondersteuning voor de Raad van Advies, een betere registratie van adressen en handboeken voor de douane tot een kenniscentrum voor Carmabi, kinderopvang en steun aan het inmiddels opgeheven Kennis Bedrijfsleven Beroepsonderwijs.

PwC beoordeelde met name de 168 projecten in de periode 2008-2014, zodat de Nederlandse regering en de Tweede Kamer kunnen beoordelen of het geld goed besteed is en de Curaçaose regering het werk voort kan zetten.

“De activiteiten die binnen deze projecten zijn uitgevoerd hebben een positieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Curaçao. De overheid van Curaçao heeft mede dankzij de Sona-gelden werk kunnen maken van de opbouw van haar land,’’ schrijft PwC in haar rapport.

Het onderzoeksbureau merkt op dat weliswaar niet alle doelstellingen gehaald zijn, maar dat deze vaak ook onrealistisch hoog waren, omdat Curaçao en St. Maarten in diezelfde periode bezig waren met de invulling van hun nieuwe status. Het positieve oordeel is gebaseerd op de constatering dat van zo’n 92 procent van alle projecten de doelstellingen voor meer dan de helft zijn gerealiseerd. Bij zo’n 78 procent van alle projecten gaat het zelfs om het behalen van meer dan 80 procent van de doelen.

De belangrijkste aanbevelingen aan de Curaçaose overheid zijn om vast te stellen wat er nodig is om lopende projecten in de toekomst uit te blijven voeren, na een beoordeling welke projecten nog passen binnen het beleid van de regering en welke projecten daarvan eventueel door externe partijen uitgevoerd kunnen worden. PwC beveelt ook aan om ambtenaren die al veel ervaring op hebben gedaan met de projecten, in te zetten voor nieuwe projecten.

Tot slot merkt PwC op dat projecten die gericht zijn op de gedragsveranderingen altijd moeilijker zijn dan projecten die gaan over de aankoop van materialen of de aanleg van infrastructuur. “Vanwege de complexiteit van projecten gericht op het veranderen van menselijk gedrag, is daarbij het betrekken van de juiste kennis (…) onontbeerlijk voor een goed resultaat”, aldus PwC.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties