Amigoe | Soaw-minister: 80/20-regeling komt eraan

Larmonie-Cecilia beschermt werknemers

Soaw-minister: Larmonie-Cecilia (PS): 80/20-regeling komt eraan

WILLEMSTAD — Volgens de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw), Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS), wordt de 80/20-regeling, waarbij binnen een bedrijf 80 procent van de werknemers van lokale komaf moet zijn, binnenkort van kracht en zal deze een verbetering betekenen voor de sociale situatie op het eiland.

Dit omdat lokale arbeiders werk krijgen en dan op eigen benen kunnen staan en onafhankelijk kunnen zijn.

De minister is van mening dat men eerst het eigen volk van werk moet voorzien en daarna iemand van een andere nationaliteit.

“Je kunt niet de lichten buiten op straat aanzetten en je eigen huis blijft donker”,

stelde ze zaterdag. Ook het moratorium op werkvergunningen voor vreemdelingen, op functies waar weinig scholing voor is vereist en waarvan het Soaw-ministerie denkt dat er genoeg lokale krachten voor zijn, zal volgens haar voor ‘veel werkgelegenheid’ zorgen. Ze gaf vanochtend desgevraagd aan dat het moratorium per 1 mei ingaat, en dat het geldt voor 34 beroepen voor laaggeschoolden. Het moratorium, een wettelijke bepaling om ‘de arbeidsmarkt te beschermen’, zal voor een jaar gelden.

Larmonie-Cecilia vindt het geen goede zaak dat buitenlandse krachten op het eiland komen werken, terwijl lokalen zonder werk blijven, maar stelt dat men dan een alternatieve route verzint. Zij noemde als voorbeeld de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda.

“Wij hebben het verzoek voor buitenlandse ijzervlechters afgewezen. Maar men heeft een andere route bedacht: een Nederlands bedrijf vestigt zich hier op Curaçao en neemt werknemers met zich mee. Zij hebben geen vergunning nodig en dus blijven de lokale krachten weer zonder werk”,

aldus Larmonie-Cecilia.

Bron: Amigoe

28 Reacties op “Amigoe | Soaw-minister: 80/20-regeling komt eraan

 1. Joep Meloen

  Potver3,

  Kan me goed voorstellen dat Clinton dat heeft gezegd, alleen is er een groot verschil tussen de VS en Curacao. In de VS heb je een ongelimiteerde aanwas van criminelen en die kiezen inderdaad voor het vermoorden van iemand om op die manier uit handen van de politie te blijven. Vaak lukt dat dan niet, worden ze opgesloten, maar omdat er nog een paar miljoen andere criminelen zijn blijft het maar doorgaan.

  Hier op Curacao zie ik dat toch anders. Wanneer de zwaarste criminelen van de straat worden geplukt en de jeugd dus ziet dat criminaliteit niet meer loont, krijg je vanzelf een kentering. Er is hier alleen een aanwas van criminaliteit omdat de pakkans zo verschrikkelijk klein is en de politiek de boel niet wenst aan te pakken.
  Vrijwel iedereen weet wie lid is van de NLS en de Buena Vista jokers. Pak ze op, zet ze vast en laat ze nooit meer vrij, probleem opgelost. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn. En datzelfde kun je herhalen bij alle figuren die criminaliteit als oorlogstrofee met zich meedragen.
  We moeten af van het principe dat criminelen meer rechten hebben dan de gewone burger. Het kan niet zo zijn dat de crimineel wordt beschermd tegen de wetten van de gewone burger. Wie in de criminaliteit stapt moet weten dat je de gevangenis indraait en dat die aanpak werkt heb ik al in veel landen mogen aanschouwen. Ik ken genoeg landen, waar de criminaliteit op een zeer laag pitje staat. Wie ergens van wordt verdacht kan een bezoekje van de politie verwachten en nee, die gaan niet zachtzinnig met de klanten om.
  Alleen willen wij er hier niet aan. Daar zit het verschil.

 2. Dat is aardig van je, hopelijk krijg je er geen maagzweer van.

 3. nee, maar wel om jouw kinderen en kleinkinderen…

 4. Inderdaad Bartje, als we toch allemaal onze tijd op internet verdoen, dan is het eigen volk eerst, maar dat jij dat als PVV hofnar niet snapt dat verbaasd mij dan weer.

 5. Dat verbaast een “lokale zwarte ketel” kennelijk.. Dacht ik al … 🙂

 6. Effe denken, dus jij moet voor Sander worden ingewisseld omdat je een lokale werkwillige bent die niet de hele dag op internet zit te klooien…nee…dat klopt…ja 🙂

 7. Waar maak je je dan druk om? Je kleinkinderen?

 8. Bartje, Bartje, ik ben lokaal en aldus een zwarte ketel bleekscheet.

 9. strikt genomen heeft de Minister gelijk, alleen EVRM waar ons Land zo graag mee schermt mogen wij dan niet meer gebruiken in andere zaken.

  maar er is altijd een maar dan moet de Minister ook de mensen aan het werk krijgen.
  Nu komt ze straks met 34 beroepen waar een beroepsverbod op komt voor buitenlanders, vol verwachting klopt mijn hart dan. Want wat voor beroepen zullen dat zijn, juist de banen waar wij als YDK op neer kijken en ons te goed voor voelen, de zogezegde dienende baantjes, handenarbeid, zware fysieke arbeid, etc,. Vandaar ook de grote tegenstand van de ondernemers, want als de Minister straks daar sollicitanten na toestuurt ,( want als mensen willen werken dan hadden ze allang gesolliciteerd) krijg een bedrijf een niet iemand die moet werken van SOAW , want anders voldoen ze niet aan de 80-20% regeling.
  Maar elk nadeel heeft een voordeel, de hard werkende YDK kan rustig gaan hoppen op de verschillende banen bij bedrijven die een 80-20 %regeling probleem hebben.
  Deze mensen kunnen een aanzienlijk positie verbetering krijgen en financieel voordeel hier aan hebben. Waardoor we een bredere midden klasse kunnen krijgen onder onze bevolking.
  Ik had liever een andere regeling gezien ook een 80-20% regeling maar dan in de belastingsfeer, werkt er in het bedrijf 80% YDK dan krijgt een bedrijf een korting van 20% op de afdracht van de winstbelasting,

 10. ik heb mijn geld in NL verdient en kom het hier uitgeven…
  of moet een baan gaan zoeken zodat er weer iemand werkeloos is?

 11. De pot verwijt de ketel ?? 🙂

 12. Sander moet direct ingewisseld worden voor een lokale, hij is geen werkwillige, hij zit alleen maar de hele dag op internet te klooien.

 13. Keurig geformuleerd, heer Meloen….elke verandering ( en dat zijn er nog al wat) roept weerstand op. Op zich niet erg, want zonder weerstand brandt er tenslotte ook geen licht…bij teveel weerstand echter brandt de zaak door.
  Neemt niet weg dat er inderdaad veel zoals door u genoemd veranderd dient te worden… 🙂

 14. Bill Clinton gaf onlangs toe dat de misdaad wetgeving die hij ondertekende de situatie m.b.t. strafrecht alleen maar verergerd heeft door strengere gevangenisstraffen op te leggen. In dit wetsvoorstel was de “drie strikes” bepaling waar Joep het over heeft opgenomen.
  “Ik ondertekend een wetsvoorstel dat het probleem verergerd” aldus Clinton.
  http://edition.cnn.com/2015/07/15/politics/bill-clinton-1994-crime-bill/

 15. Joep Meloen

  K,

  Er zijn al diverse oplossingen aangegeven, maar kennelijk wil jij die niet horen of lezen.
  Opvoeding:
  De opvoeding in dit land is werkelijk bedroevend. Kinderen worden uitgepoept alsof het vuil is, krijgen geen enkele vorm van waarden en normen bijgebracht (anders dan de verkeerde). Ouders zijn niet in staat de kinderen van eten te voorzien, tijd voor hen te maken etc.
  K,
  Even goed opletten ! Hier ligt dus de oorsprong van alle ellende. Wie zijn kinderen bijbrengt dat het normaal, en geoorloofd, is de boel bij elkaar te jatten, moet niet vreemd op staan te kijken wanneer die kinderen dat later ook in de praktijk gaan brengen.

  Wil je dit veranderen, dan zul je dus bij de opvoeding moeten beginnen. Wie zijn kinderen niet op kan of wil voeden wordt uit de ouderlijke macht ontzegt en de kinderen worden opgevoed door gastouder gezinnen. In mindere gevallen kan men een soort van staatsinternaat oprichten, waar de kinderen de gehele week verblijven. Waar ze les krijgen, waar ze discipline krijgen bijgebracht, waar ze normen en waarden worden aangeleerd.
  Klinkt hard, maar hier op Curacao is zoiets wel mogelijk, want men heeft er gewoon een puinhoop van gemaakt. Hier is geen sprake van een samenleving, hier is sprake van sterke individualisering en meer een soort recht van de sterkste. Zo functioneert een maatschappij niet.

  Scholing is hier ook een probleem. Kinderen verlaten al vroeg de school omdat ze of geen zin hebben om te leren, of omdat de ouders er geen heil in zien of omdat ze zien dat in de criminaliteit veel meer te halen is.
  Daarom schoolplicht en ook naleven, zoals dat in andere landen ook het geval is. Komt je kind niet naar school ? Boete en bij herhaling een bezoekje aan de rechter. Hoe moeilijk kan het zijn ?

  Werk ? Wanneer kinderen van jongs af aan wordt bijgebracht dat werk er nu eenmaal bijhoort, dat niets op deze aardkloot gratis is en dat men gewoon een bijdrage moet leveren aan de maatschappij, dan krijg je vanzelf gemotiveerde werknemers. Het is gewoon een kwestie van mindset, meer niet.

  Criminaliteit ?
  We zijn op Curacao het punt voorbij waar je nog zou kunnen denken aan het heropvoeden van bepaalde criminelen. De maatschappij heeft nu niets aan deze figuren en zal er later ook niets aan hebben. Ik ben dan ook groot voorstander van het 3-strikes you’re out principe. Met doorgewinterde criminelen valt uberhaupt geen land te bezeilen, dus beter maar definitief vastzetten. Niet leuk voor hen, wel beter voor de maatschappij. En nee, kom niet bij mij aanzetten met argumenten als ‘rechten van de crimineel’. Helaas, die hebben ze niet meer. Het punt van pappen en nathouden zijn we al voorbij.

  Criminele en corrupte politici en ambtenaren niet vastzetten voor 1 jaar of voor 3 jaar, nee, gewoon 10 jaar minimaal. Maak de straf dusdanig hoog dat ze wel gaan nadenken alvorens geld te eisen van burgers en ondernemers voor het uitoefenen van hun baan. Is niet mogelijk hoor ik je zeggen ? Wel, in Brazilië wordt nu enigzins schoon schip gemaakt, Singapore is al opgeschoond en in meer landen zijn speciale eenheden belast met aanpak van corruptie. Het kan dus wel, je moet het alleen willen.

  Wanneer we hier eens mee beginnen dan zou dat al een hoop schelen, maar ja, we weten allemaal dat het niet gaat gebeuren. Waarom niet ? Omdat velen het leventje op de huidige manier wel aangenaam vinden en geen zin hebben om dat te verliezen.

 16. die 80/20 regeling zou voor veel bedrijven een faillissement betekenen.
  met niet werkwilligen is het lastig een bedrijf goed te laten functioneren.
  zeker in de horeca moet je je dienstbaar kunnen opstellen.
  dat is hier niet gewenst : dienstbaarheid…..nee dat doen we niet…
  dus slecht voor het toerisme en de hotel industrie.

 17. Fran schrijft het onderstaande.
  helaas denk ik dat ze gelijk heeft.
  er zijn natuurlijk genoeg hard werkende en goed opgeleide mensen, maar er is een grote groep die baat zou hebben bij onderstaande .

  Nee, het volk moet eerst van beter onderwijs, begeleiding, training, opvoeding en sociale voorzieningen worden voorzien, daar het grootste gedeelte van de bevolking niet eens weet wat het betekent gemotiveerd te zijn, verantwoording af te leggen, oplossingsgericht te werken en te denken, aan zelfkennis te doen, hoe men zowel in een samenleving en in een organisatie moet gedragen, laat staan met collegas omgaan en of de ethiek toepassen.

 18. Zo is dat…kijk er de Pyramide van Maslow maar op na, voordat je aan maximale ontplooing kan werken.. 🙂

 19. Kom dan met een concrete oplossing!
  De beste stuurlui staan aan wal.

 20. LaStiwz, kom dan met een oplossing!
  Maar nee, inhustu zit zoals altijd achter de schermen te schreeuwen maar toen inhustu het voor had om iets aan deze situatie te doen deed inhustu geen moer!
  Nog erger, inhustu heeft tot voor kort beloofd dat wanneer inhustu aan de macht komt inhhustu gratis onderwijs zal afschaffen, en al het andere wat deze regering voor mekaar gekregen heeft om de bevolking vooruit te helpen. Inhustu heeft16 jaar of meer de kans voor gehad om dit probleem op te lossen maar deed geen moer, behalve eigen vriendjes dienen?
  Volgens inhustu kan Curaçao en de Curacaoenaar niets, en moeten de Curacaoenaar het handje ophouden in Nederland, wat op neer komt, de Nederlandse belastingbetaler moet de Curacaoenaar onderhouden want men mag van inhustu de problemen niet aan de bron aanpakken maar verschuiven op Holland. Inhustu wil wel betaald worden maar wil het werk niet doen. De beslissingen die deze regering neemt doen ook ze in overleg met Nederland! Ben je niet mee eens ga in Den Haag klagen!

  Heb veel bewondering hoe deze regering incl. de Pueblo Soberano problemen bij de bron aanpakken, maar ja, zo trap je ook op de teentjes van mensen die alleen maar praten maar nooit iets hebben uitgevoerd. Veel blala praatjesmakers en aan wal geraakte stuurman shit.
  Ben liever Pueblo Soberano dan een gemakzuchtige inhustu!
  Zal maar niet over de inhustu boot van 30 miljoen Nederlands belasting geld beginnen. 30 miljoen, zomaar verdwenen aan een oude boot?

 21. “De minister is van mening dat men eerst het eigen volk van werk moet voorzien [ …].

  Nee, het volk moet eerst van beter onderwijs, begeleiding, training, opvoeding en sociale voorzieningen worden voorzien, daar het grootste gedeelte van de bevolking niet eens weet wat het betekent gemotiveerd te zijn, verantwoording af te leggen, oplossingsgericht te werken en te denken, aan zelfkennis te doen, hoe men zowel in een samenleving en in een organisatie moet gedragen, laat staan met collegas omgaan en of de ethiek toepassen.

  Volgens Amigoe via KKC redactie:
  ” … de RvA heeft toen op verzoek van de gouverneur advies uitgebracht over de 80/20-regeling en concludeerde dat het initiatiefontwerp inbreuk maakt op het gelijkheidsbeginsel.”

  https://knipselkrant-curacao.com//amigoe-verdeeldheid-coalitie-over-8020-regeling/

  In “Raad van Advies van Curacao. Jaarverslag van 2010-2011” :
  “Vanwege de voorgenomen wettelijke quotering wordt er in het ontwerp onderscheid gemaakt tussen de lokale en niet-lokale arbeidskrachten die zich in Curaçao bevinden. De Raad meent dat bedoeld onderscheid ongeoorloofd is …”

  “Bovendien zegt de Raad in de memorie van toelichting een uiteenzetting te missen waarin gekwantificeerd wordt aangegeven wat de vraag is naar arbeidskrachten in termen van sectoren, type beroepen, vereiste opleiding en vaardigheden,en in hoeverre het aanbod van lokale arbeidskrachten daarin al dan niet voorziet. De Raad adviseert – indien zou blijken dat het aanbod van lokale arbeidskrachten niet in de vraag voorziet – positieve maatregelen te treffen zoals arbeidsgerichte scholingen training, ook op lange termijn, het vastgestelde tekort met specifiek geschoolde arbeidskrachten op te vullen.”

  http://www.raadvanadvies.cw/files/jaarverslag_raad_van_advies_lr__1349813697.pdf

  MAAR, de PS is zoals altijd weer – bewust – verkeerd bezig.
  Geef al de PANEM ET CIRCENSES maar aan het volk, als er maar op de PS gestemd wordt. Toch?

 22. Volgens mij werken er 100% dombo’s bij PS

 23. Het is absoluut niet moeilijk om in de VS te werken. Alleen je moet iets speciaals kunnen of er moet geen Amerikaan te vinden zijn (bijvoorbeeld seizoensarbeid).

  Alleen dient in de meeste gevallen de potentiële werkgever de vergunning aan te vragen.

  Dat het voor de gemiddelde Vigilante lezer/onder de boom zitter/personen type K/PS stemmer nagenoeg onmogelijk is, ligt niet aan de VS doch aan de gemiddelde Vigilante lezer/onder de boom zitter/personen type K/PS stemmer.

  Die PS retoriek van meneer K lukt misschien bij het dommere deel der natie, maar een iets slimmer persoon neemt nooit voetstoots aan wat hem wordt verteld.

 24. Joep Meloen

  K,

  Je maakt een kapitale blunder te denken dat de criminaliteit er is omdat men geen werk kan vinden. Helaas, was het maar zo, dan was de criminaliteit in no-time verdwenen door even wat banen te scheppen.
  De realiteit is echter anders. Veel jongeren willen uberhaupt niet werken omdat ze, middels de criminaliteit, veel meer geld kunnen ritselen. Ik zeg met opzet niet verdienen, want het heeft niets met verdienen te maken.
  Dan kun je banen scheppen wat je wilt, maar ze zullen hoe dan ook niet gaan werken, ze leven in een parallelle maatschappij: ‘wel op hetzelfde stukje grond, maar hebben voor de rest niets met ons te doen’.
  Daarnaast heb je nog de figuren die gewoon een baan hebben, maar daarnaast nog een bijbaantje als crimineel hebben. Dit soort figuren kom je veel tegen in de bouw, in beroepen waar je vaak langs huizen komt, zodat ze eenvoudig weg kunnen zien of er iets te halen valt of niet. Het is altijd frappant dat, wanneer er ergens in de buurt wordt gebouwd, het aantal inbraken direct stijgt.
  Oftewel, die figuren help je ook niet met een baan.
  En als laatste hebben we nog de personen, die gewoon een baan hebben, maar die volop stelen van de baas. Dat is hier zo ongeveer gemeengoed, de gewoonste zaak van de wereld.
  Met andere woorden, de 80/20 regeling gaat die vormen van criminaliteit niet oplossen, met name omdat die niets te maken hebben met werkloosheid.
  En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gebrek aan motivatie, de arbeidsethos, zoals op tijd komen, daadwerkelijk ook iets doen op het werk (dus niet slapen) en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Mocht je denken dat ik de enige ben die zo denkt……helaas, een voormalig minister van economische zaken heeft het exact op dezelfde manier verwoord, dus ik citeer hem alleen.

 25. Wie heeft altijd het hoogste woord over discriminatie? Er komt niets van terecht. De Curaçaoenaar staat nou niet bekend om zijn vriendelijkheid en servicegerichtheid. In de horeca gaat dit niet werken. Voorbeelden genoeg. Als je je restaurant naar de kl…. wilt hebben, moet je lokaal personeel in dienst nemen.

 26. Go girl.
  Voor sommigen is het nooit goed want dan hebben ze weer niets te klagen en raken hun illegale hulpjes in huis etc., die geen premies afdragen kwijt.
  De criminaliteit op Curaçao is op dit moment sky high is. Niets doen, is het probleem verschuiven naar de volgende generatie zoals altijd al het probleem geweest is. Wil je de criminaliteit op Curaçao aanpakken, zorg voor werkgelegenheid en zorg dat eenieder premies afdraagt. Je moet toch ergens beginnen. 20 % van het werk mag nog door anderen gedaan worden, hoezo apartheid? Probeer maar in de VS aan een baan te komen…
  Daar hebben ze geen 80-20 maar 100-100.

 27. caribbeancynic

  Eigen volk eerst. Dat zou je in Nederland eens moeten zeggen!

 28. Back to the future, Apartheidswetgeving in een nieuw jasje. Hoe dom kan je zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *