Amigoe | Soab belast met contract-auditing project cameratoezicht

Soab geen toezichthouder corporate governance meer

Soab belast met contract-auditing project cameratoezicht

WILLEMSTAD — Stichting overheidsaccountantsbureau (Soab) wordt belast met de contract-auditing met betrekking tot het project Smart & Safe City, oftewel het cameratoezicht op het eiland. Dat maakte minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) bekend tijdens het vervolg Statendebat over het project begin deze week. Dit betekent dat alle overeenkomsten die ondertekend werden met het Chinese bedrijf Inspur zullen worden bekeken.

Op vragen van MFK-Statenlid Gerrit Schotte die duidelijkheid wilde over dit bedrijf, gaf de minister aan dat het contract met het bedrijf Inspur Business werd gesloten.

Hij verduidelijkte verder dat Inspur Business veel dochterbedrijven heeft en dat daarom de gesprekken eerst met Inspur Group gevoerd werden. Voor Inspur Business heeft de internationale directeur Peter Huang getekend, voegde de Navarro toe. PNP-Statenlid Humphrey Davelaar verzocht een onderzoek van Soab naar het hele project, waarvoor de vier ministeries van Justitie, Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Financiën en Bestuur, Planning en Dienstverlening de stuurgroep vormen. Dat zal niet gebeuren.

Volgens Navarro werd Soab wel als toezichthouder betrokken bij de hele procedure. Tevens gaat Soab de contracten onderzoeken zodat iedereen een duidelijk beeld kan krijgen van alle kosten voor dit project. Dan weet men ook wat dit project zal opleveren voor de overheidskassa, omdat dankzij dit project de inning van boetes en andere overheidsgelden efficiënter plaats gaat vinden.

Statenlid Amerigo Thode (MFK) wilde weten of er bij Soab geschikte personen beschikbaar zijn met de expertise om dergelijke onderzoeken doen, in dit geval contract-auditing.

Volgens Navarro dat deskundigen zijn op dit gebied, die tevens in Nederland dergelijke onderzoeken hebben uitgevoerd.

“Zij zullen ervoor zorgen dat de contracten goed zijn en dat de afgesproken bedragen uitgegeven worden, en geen cent meer dan eerder overeengekomen.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *