WILLEMSTAD — Minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling meldt dat de Raad van Ministers binnen twee weken een besluit neemt over de aankoop van twee nieuwe kranen voor containeroverslag.
Dit is hard nodig omdat beide kranen momenteel buiten bedrijf zijn, waardoor de havenactiviteiten vertraging oplopen.
Afgelopen woensdag raakte een van de twee containerkranen in de haven onklaar door kortsluiting. Bij het incident, waarbij overigens niemand gewond raakte, viel het gedeelte van de kraan dat de container uit het schip tilt (de klap, red), met enige kracht terug in de basispositie. Als gevolg verbrandde de motor van de kraan, maar deze is inmiddels weer vervangen, zo meldt Albert Zwueste, chief operations officer bij de Curaçao Ports Authority (CPA).
Als gevolg van het ongeluk zijn er andere storingen ontstaan, die mogelijk vandaag nog opgelost worden, waarna de kraan weer in bedrijf kan worden genomen. Omdat de andere scheepskraan ook defect is, zijn op dit moment beide kranen dus buiten werking. Als gevolg hiervan moet de vracht van containerschepen worden overgeheveld met de kranen van de schepen zelf, wat een stuk trager gaat.
Er liggen diverse schepen te wachten om hun vracht kwijt te kunnen en het is volgens Zwueste niet uitgesloten dat enkele van hen uitwijken naar andere havens zoals Aruba.
Volgens minister Rhuggenaath neemt de Raad van Ministers binnen twee weken een beslissing over de concessie voor de aanschaf van twee nieuwe kranen. Eerder deze week gaf de RvM groen licht voor een aangepast concept voor de concessie. CPA en de CPS zullen het nu over een eindconcept eens moeten worden, waarna de ministerraad zich weer over dit document zal buigen. Met de vervanging en het onderhoud van de bestaande kranen, die nu 21 en 30 jaar oud zijn, alsook de aanpassing van de infrastructuur van de containerterminal, is rond de 50 miljoen gulden gemoeid.
De CPA heeft de opdracht gekregen om in samenwerking met Curaçao Port Services (CPS) het voorbereidende werk te verrichten voor de aanvraag van offertes, zodat direct tot de aankoop kan worden overgegaan in geval van groen licht door de ministerraad.
Rhuggenaath erkent dat de investering flink op de begroting van de Curaçao Ports Authority drukt en dat de regering daarom de voorkeur heeft voor het zogenoemde ‘landlordmodel’, waarbij Curaçao Ports Services als exploitant de aankoop doet en CPA het toezicht houdt. De minister spreekt van een delicate situatie. Realistisch gezien zou het nog twee jaar duren voordat de nieuwe kranen op hun plek staan. Ook moet de werf volgens Rhuggenaath gerepareerd worden en in de tussentijd moeten de havenactiviteiten gewoon doorgaan. Voor hem is het nu zaak dat de twee huidige kranen beide zo snel mogelijk weer operationeel zijn.
Bron: Amigoe