33 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Sinds 2011: 85 verzoeken ingediend bij Interpol Curaçao

HomeMediaAmigoe | Sinds 2011: 85 verzoeken ingediend bij Interpol Curaçao
85 lokale en 289 internationale verzoeken ingediend bij Interpol Curaçao
85 lokale en 289 internationale verzoeken ingediend bij Interpol Curaçao

WILLEMSTAD — Het Nationaal Centraal Bureau Interpol Curaçao (NCB-IPC) heeft vorig jaar sinds zijn instelling in 2011, 289 internationale en 85 lokale verzoeken ontvangen. Het betreft vooral verzoeken met betrekking tot drugszaken, witwassen en gewelds- en vermogensdelicten.

Dat blijkt uit de ontwerpbegroting voor het dienstjaar 2016.

De verwachting is dat deze aantallen in 2016 met 30 procent zullen stijgen (2015 met 20 procent). Voor wat betreft de internationale verzoeken zijn de meeste afkomstig van Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten, terwijl de lokale verzoeken voor het grootste deel afkomstig zijn van het Korps Politie Curaçao, de douane en de kustwacht.

Het genoemde bureau is door de Raad van Ministers op voordracht van de toenmalige minister van Justitie op 20 juli 2011 als een buitensectoraal organisatiedeel ingesteld, welke direct onder de minister van Justitie ressorteert.

Om te kunnen voldoen aan internationale verplichtingen is het noodzakelijk het bureau bij landsverordening in te stellen en regels vast te stellen inzake zijn taken, bevoegdheden, organisatie, beheer, gezag, samenwerking en rechtspositie van het personeel. De juridische inbedding van dit bureau is echter nog niet geheel geformaliseerd.

Het streven is de juridische inbedding volgend jaar te bewerkstelligen. Om de bestrijding van criminaliteit naar een internationaal niveau te tillen, streeft het bureau ernaar de organisaties uit de rechtshandhavingsketen meer toegang te bieden tot de Interpol databanken.

Zo heeft het bureau aan het Opleidingsinstituut Rechtshandhaving & Veiligheidszorg (ORV) vorig jaar toegang verschaft tot het online ‘global capacity building program’ opdat de ORV na aanpassing van de programma’s het personeel van het politiekorps kan trainen. De hoop is de toegang tot de databanken volgend jaar uit te breiden naar andere organisaties zoals de politie, douanerecherche en de kustwacht.

Door rechtstreeks toegang te hebben tot de Interpolproducten en -diensten worden bijvoorbeeld de grensbewakingstaken versterkt, waardoor de pakkans van gezochte misdadigers wordt vergroot, met name diegenen die onder een valse identiteit met andermans gestolen of verloren reisdocument trachten te reizen.

Om de benodigde verbindingen te realiseren zal het bureau deugdelijke hard- en software aanschaffen. Voor 2016 is een totaal van 35.000 gulden hiervoor begroot.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties