28 C
Willemstad
• maandag 22 juli 2024 08:03

Amigoe | ‘Serieus bestuur vereist visie, moed en vastberadenheid’

‘Serieus bestuur vereist visie, moed en vastberadenheid’ | Foto Persbureau Curacao
‘Serieus bestuur vereist visie, moed en vastberadenheid’ | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Serieus bestuur dat verantwoordelijk en van goede kwaliteit is vraagt om visie, moed, vastberadenheid en volwassenheid. Dat zei gouverneur Lucille George-Wout vanochtend in haar toespraak tijdens de opening van het nieuwe parlementaire jaar.

Visie is in de omschrijving van de gouverneur het doel gebaseerd op de wens van de bevolking.

“Moed in continu overleg met het volk om de nodige passen te ondernemen om ons doel te bereiken. Vastberadenheid om tegenslagen te boven te komen en het hoofd te bieden aan alle uitdagingen en tegenwerkingen die we op ons pad kunnen tegenkomen. Ook om vastberaden en rechtschapen te blijven lopen om het doel te bereiken hetgeen onze afspraak met het volk is. Tot slot volwassenheid om waar nodig bij te stellen en het sluiten van overeenkomsten met anderen in het algemeen belang”,

aldus de gouverneur.

“De laatste twee jaar heeft de overheid conform het regeerakkoord hard gewerkt op diverse beleidsterreinen om ons land naar een hoger niveau van welzijn te brengen. Het doel om een welvarend, veilig en rustig Curaçao te realiseren, betekent het realiseren van een Curaçao dat aan alle bewoners veel kansen en voorzieningen biedt om een waardig en respectvol leven te leiden. Een Curaçao dat internationaal wordt erkend als een land dat de moeite waard is om te bezoeken en om in te investeren. Het is een feit dat om dit doel te realiseren er in bepaalde gevallen opoffering van ieder van ons nodig is. Ook is het aan ons als bestuurders en als volksvertegenwoordigers om op onafhankelijke, transparante en gegronde wijze de boodschap aan de bevolking over te brengen om samen te focussen op het doel dat we willen bereiken”,

aldus George-Wout.

“De overheid heeft in nauwe samenwerking met representatieve groepen in de gemeenschap verschillende trajecten geïnitieerd tijdens deze regeerperiode. In het platform van de Nationale Dialoog komt de overheid regelmatig samen met het vakbondswezen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven om te praten over gemeenschappelijke thema’s. Op die manier bevorderen ze het tripartiete overleg en de werkelijke participatie in het vaststellen van het sociaal-economisch beleid.

De basis van de Nationale Dialoog is een strategisch nationaal plan voor de ontwikkeling van Curaçao in 2030, met de focus op de vier terreinen: onderwijs, economie, goed bestuur en nationale identiteit. Het actieplan voor de ontwikkeling van de jeugd is een ander traject waarin jongeren de kans krijgen om vorm te geven aan hun toekomst. In het kader om sport op het eiland te vergroten zal de overheid blijven investeren in de renovatie van sportfaciliteiten om de sportieve capaciteiten van jongeren te kunnen verbeteren. Ook zal de overheid verder gaan met de renovatie van verschillende scholen naar moderne faciliteiten, zodat de leerlingen zich beter intellectueel kunnen ontwikkelen.”

Voornemens

George-Wout stipte per ministerie de beleidsvoornemens voor het komende jaar aan. Zo staat de modernisatie van de olieraffinaderij, inclusief vermindering van de milieuvervuiling, centraal bij het ministerie van Algemene Zaken. Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening wil de wachttijd bij het Vergunningenloket verlagen en het aantal vergunningen dat daar kan worden aangevraagd vergroten.

Daarnaast blijft het ministerie focussen op de aanpak van inactieve ambtenaren. De projecten ‘Ta basta awor’ en ‘Lik op stuk’ waren succesvol. Bepaalde vormen van criminaliteit en crimineel gedrag zijn afgenomen. In 2016 zal het ministerie van Justitie (het OM) doorgaan met deze projecten. Verder komt er meer blauw op straat.

De opening van het parlementaire jaar vindt altijd plaats op de tweede dinsdag van september.
Parlementariërs Eugène Cleopa, Zita Jesus-Leito en Glenn Sulvaran waren belast met de ontvangst van de gouverneur vanochtend.
Bron: Amigoe
Gearchiveerd als

1 reactie

  1. “Serieus bestuur dat verantwoordelijk en van goede kwaliteit is vraagt om visie, moed, vastberadenheid en volwassenheid.” En daar is het dan wel mee gezegd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties