Amigoe | Senior: Beschuldigingen onjuist

Senior bijt van zich af.

Senior bijt van zich af.

DEN HAAG — De interim-directeur van het Curaçaohuis Humphrey Senior spreekt tegen dat hij weinig op kantoor zou zijn en zijn werk niet goed zou doen. Senior reageert hiermee op de Amigoe-berichtgeving over zijn vertrek bij het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao.

Senior diende afgelopen maandag per brief zijn ontslag in bij de gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels, plaatsvervangend gevolmachtigde minister Anthony Begina en premier Ben Whiteman. De reden voor zijn vertrek was niet duidelijk, zodat aan alle partijen en bronnen een reactie werd gevraagd. Naast een bevestiging dat Senior inderdaad ontslag had genomen, leidde dat verzoek tot tegenstrijdige informatie, namelijk enerzijds dat Senior zijn werk niet goed zou doen en anderzijds de verklaring van Begina dat Senior juist betrokken was en gewaardeerd werd door het personeel.

In een persoonlijke reactie meldde Senior vandaag dat alle insinuaties dat hij zijn werk niet goed zou doen, niet op waarheid berusten. “Na deze vuilspuiterij ben ik wel genoodzaakt om aan te geven wat onder meer de reden van mijn ontslag is”, aldus Senior.

Senior bevestigt dat er sprake was van een moeizame relatie met Marvelyne Wiels. Hij schrijft dat hij al in de tweede week na zijn aantreden door de gevolmachtigde minister werd gevraagd voor een gesprek over zijn functioneren. Ze vroeg onder meer of hij was aangesteld om haar te controleren en kreeg te horen dat hij te veel vragen stelde. Die vragen gingen bijvoorbeeld over facturen die hij moest tekenen, maar waar hij twijfels over had, zoals een vliegticket voor een Curaçaoënaar in Nederland die voor een begrafenis naar Curaçao moest.

“Ik vroeg of de constructie waterdicht was. Of er beleid hierop was en of er geen precedentwerking was. Wat doen wij als andere mensen ook komen vragen om een ticket te betalen om hun familie op Curaçao te begraven”, aldus Senior. “De minister gaf mij duidelijk te kennen dat mevrouw Ann Philipps ook zo begon. Ik moet zeggen dat ik daarvan schrok”, schrijft hij, verwijzend naar de officiële Curaçaohuis-directeur Ann Groot-Philipps, die in Brussel werkzaam is. Officieel werkt ze daar in opdracht van de Curaçaose regering, maar volgens geruchten had het vertrek te maken met een moeizame relatie met Wiels.

Senior schrijft verder dat hij helemaal niet vaak afwezig is. “Ik ben iedere dag op mijn werk, neem zeer sporadisch een vrije dag.” Afspraken plant hij meestal in de pauze, maar de meeste pauzes blijft hij binnen. Als hij onder werktijd weg is, dan is dat vanwege evenementen of om kasgeld te pinnen.

Hij zou ook weinig vooruitgang boeken met functioneringsgesprekken. Hierover schrijft Senior dat hij vooral bezwaar maakte tegen opdrachten van minister Wiels. “Inderdaad heb ik uit professioneel oogpunt geweigerd om bij het rapporteren over functioneringsgesprekken op te nemen wat mevrouw Wiels wilde dat ik opnam over bepaalde werknemers waarmee zij nog iets te regelen had. Bovendien vond ik dat Curaçao een goed systeem had ingevoerd voor functioneringsgesprekken, dat best gebruikt kon worden, maar zij wilde niets horen van Curaçaose ministeries en ambtenaren”, aldus Senior.

‘Chaos’
De voormalige interim-directeur zou ook te weinig doen aan uitvoering van de aanbevelingen van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) en fouten hebben gemaakt bij de indiening van de jaarrekeningen. Volgens Senior zijn verschillende ministeries en de Soab echter volop bezig met het actieplan. Hij twijfelt of Wiels wel bekend is met het actieplan en wel kan beoordelen welke maatregelen er wel of niet zijn genomen. “De acties met betrekking tot het personeel heeft ze zelf in handen en dat is een chaos.”

De indiening van de jaarrekeningen 2014 en 2015 stemde hij af met de Soab en het personeel van het Curaçaohuis. “Ik ben blij dat ik de weg gevolgd heb om de controle van de jaarrekening toch door te zetten. Mevrouw Wiels wilde de controle uitstellen tot september.”

Over de uitbetaling van niet-geregistreerde vakantiedagen schrijft hij dat zijn vakantiedagen netjes zijn bijgehouden door het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister en hij het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening zal vragen om die informatie openbaar te maken.

Bron: Amigoe
Lees ook
Dossier Marvelyne Wiels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *