Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Sanctiewet lijkt wederom te sneuvelen

Sanctiewet lijkt wederom te sneuvelen
Sanctiewet lijkt wederom te sneuvelen

WILLEMSTAD — De regering heeft een nieuwe, aangepaste versie van de Sanctielandsverordening naar de Staten gestuurd. Vorig jaar werd een eerdere versie, waarin stond dat Curaçao sancties van de Europese Unie (EU) verplicht overneemt, door een Statenmeerderheid van coalitiepartij PS en de oppositiefracties van MFK en MAN afgewezen. Deze fracties verzetten zich nu ook tegen deze nieuwe versie.

De fracties waren indertijd van mening dat de aangepaste Sanctielandsverordening de autonomie van Curaçao in de weg zou staan, omdat sancties van de EU automatisch zouden worden overgenomen. Na afwijzing van de wet werd een voorstel voor een Rijkswet ingediend, waarin staat dat alle landen van het Koninkrijk de sancties van de Europese Unie zullen moeten volgen.

Inmiddels heeft de regering een nieuwe versie naar de Staten gestuurd. In de titel is opgenomen dat de nieuwe wet mede is gebaseerd op aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), de regionale organisatie voor bestrijding van het witwassen van geld. De wet wordt niet alleen ingezet tegen internationaal terrorisme, maar ook tegen het internationaal witwassen van geld.

- Advertentie -

In de memorie van toelichting op de wet is expliciet opgenomen dat er sprake is van een verschil tussen deze en de vorige versie: ‘De regering merkt op dat de wijzigingen opgenomen in de onderhavige ontwerp-landsverordening grotendeels zijn overgenomen uit die eerdere landsverordening, met dien verstande dat voorgestelde wijziging strekkende tot het volgen van het sanctiebeleid van de Europese Unie is opgenomen’. Maar de fracties van de PS, MFK en MAN leken vanochtend niet overtuigd.

MFK-leider Gerrit Schotte benadrukte vanochtend tijdens een Centrale Commissie-vergadering van de Staten dat zijn fractie erop blijft staan dat de autonomie van Curaçao gerespecteerd moet worden en dat dit niet aan derden zoals een CFATF, een werkgroep, moet worden overgelaten. Voor hem is het grootste struikelblok dat in de wet is opgenomen dat besluiten van de Veiligheidsraad en aanbevelingen van de Verenigde Naties ‘worden’ overgenomen in plaats van ‘kunnen’ worden overgenomen. Iets dat wel in de Nederlandse sanctiewet is opgenomen. Schotte noemde deze versie nog erger dan de vorige, die in oktober werd afgewezen. Volgens hem is de huidige versie een poging om nogmaals te doen wat in Den Haag wordt gezegd.

PS-lid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe is van mening dat de nieuwe wet naar de tekentafel terug moet. Hij is slordig, onvolledig en bevat tal van onduidelijkheden, aldus Wilsoe. Ook hij had moeite met het kunnen/worden-deel van de wet. Hij vindt dat de huidige Sanctiewet niet moet worden aangepast en dat de bestrijding van internationaal witwassen van geld in een aparte wet moet worden opgenomen.

Scheidend MAN-Statenlid Charles Cooper was niet te spreken over het feit dat de regering wederom een poging heeft gedaan om de Sanctiewet door de Staten te krijgen. “Een meerderheid van de Staten heeft al duidelijk gesteld dat wij niet zullen accepteren dat er aan onze autonomie getornd wordt”, gaf Cooper aan. Hij dreigde met een motie van wantrouwen tegen de regering als dit voorstel nogmaals in een openbare vergadering van de Staten aan bod zal komen.

- Advertisement -

De eerdergenoemde fracties gaven aan voor terrorismebestrijding te zijn, maar Pais-leider Alex Rosaria vroeg zich af waarom dit niet in de praktijk wordt gebracht, omdat terrorisme niet in de huidige sanctielandsverordening is opgenomen. Hij waarschuwde net als PAR-Statenlid Armin Konket voor het gevaar dat van het signaal zou uitgaan als de Staten nogmaals de Sanctiewet zouden afkeuren. Rosaria wilde zich niet uitlaten over de kunnen/worden-discussie, maar wees erop dat er zowel op Aruba als op St. Maarten in de wet sprake is van worden. Hij wil dan ook van de regering weten waarom er voor ‘worden’ en niet voor ‘kunnen’ is gekozen.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Heeft niks met autonomie te maken. Deze corrupte politieke partijen (PS, MAN en MFK) willen hun (toekomstige) dubieuse sponsors niet kwijt. Mensenhandel, terrorisme, narcoguerrillas, islamistische terreurbewegingen, drughandelaars en de maffia’s die door totalitaire, niet democratische landen ondersteund worden bleken een uitstekend ‘source of income” te zijn voor deze partijen.

    Deze quasi-chauvinisten zijn alleen op hun eigen autonomie geinteresseerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

Extra | Journaal 4 augustus 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom kritiek op Minister van Financiën Javier Silvania

Volgens het Antilliaans Dagblad heeft belastingadviseur Tobias van het Nederend van Deloitte Dutch...

Nu.cw | Overheid wil onrust Playa Piskado aanpakken

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar de overheid heeft inmiddels besloten dat...

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 4 augustus 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom kritiek op Minister van Financiën Javier Silvania

Volgens het Antilliaans Dagblad heeft belastingadviseur Tobias van het Nederend van Deloitte Dutch Caribbean gezegd dat het beleid van Minister van Financiën Javier Silvania ernstige gebreken vertoont....

Nu.cw | Overheid wil onrust Playa Piskado aanpakken

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar de overheid heeft inmiddels besloten dat ook zij de overlast bij Playa Piskado op Westpunt willen aanpakken. Het wordt steeds drukker...

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de kaart, level 4, vanwege een toename van de besmettingen. Amerikanen wordt dringend geadviseerd om...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de deur uit. 16 augustus sluit de termijn. Lintjes worden doorgaans verleend aan mensen die...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten zien op Hato verlaagd. Die was 16 jaar, maar nu moet ieder kind van...
- Advertentie -