28 C
Willemstad
• dinsdag 21 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Samenvoeging laboratoria enige overlevingskans’

HomeMediaAmigoe | ‘Samenvoeging laboratoria enige overlevingskans’

door Amigoe verslaggever Anke Brunswijk-Vellenga

‘Samenvoeging laboratoria enige overlevingskans’
GMN Minister Ben Whiteman: ‘Samenvoeging laboratoria enige overlevingskans’

WILLEMSTAD — Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is momenteel bezig de mogelijkheden te onderzoeken voor de laboratoriumfunctie op Curaçao. De eerste conclusie van dat onderzoek is dat het ziekenhuislaboratorium en ADC laboratorium zeer waarschijnlijk samengevoegd zullen worden. Of ‘verregaande samenwerking’, zoals minister Ben Whiteman (PS) van GMN het van vanwege de gevoeligheid noemt.

“Het voornemen om beide laboratoria samen te voegen heeft te maken met de financiële mogelijkheden en de overcapaciteit aan laboratoria op Curaçao”, zegt Whiteman. De minister wil echter nog geen definitieve uitspraken doen of dit nieuwe laboratorium in of rondom het Hospital Nobo Otrobanda (HNO) zal worden gevestigd.

Het ministerie GMN zit al enige tijd met ADC en het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) om de tafel in het kader van de bouw van het nieuwe ziekenhuis. “Het is niet de bedoeling dat we twee laboratoria krijgen. Maar geen van beide partijen wil over een fusie praten. Uiteindelijk hebben we een verregaande samenwerking onder één dak, met de bedoeling dat op termijn via allerlei kruisbestuivingen een organisatie wordt gevormd, afgesproken”, vertelt de minister in een eerder interview met de Amigoe. Via Stichting Overheids Accountant Bureau (Soab) werd een expert uit Nederland ingeschakeld om de mogelijkheden te onderzoeken. Het rapport daarvan is nog niet beschikbaar voor inzage.

De minister ziet als enige overlevingskans voor de publieke gezondheidstaken als de ziekenhuistaken, om één organisatie op te richten waarin het ADC, het ziekenhuislaboratorium, volksgezondheidinstituut en preventie-instituut samengevoegd worden in de vorm van een mini-RIVM, een lokale versie van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. “Dat is de enige overlevingskans, anders kunnen ze het vergeten.” Volgens Whiteman maakt het overheidslaboratorium ADC enorme verliezen.

“Als overheid heb je een overheidslaboratorium nodig voor de publieke gezondheidstaak. Die verplichte functies zijn meestal duur. Daarnaast moet je ook cosmetische functies doen, om geld binnen te halen. Maar door de jaren heen heeft het overheidslab een dusdanige cultuur gehad waardoor de cosmetische functies daarbuiten ontwikkeld zijn”, legt Whiteman uit. Hij doelt met name op het Medical Laboratory Services (MLS)-laboratorium. De Gezondheid-minister heeft de indruk dat het overheidslab hen niet meer kan bijhouden en dat MLS de strijd aan het winnen is.

“Dus ik zit nu met een joekel van een probleem. Ik heb daarbuiten een particulier lab dat bijna alle klinische chemie opslokt. Ze zijn ISO-gecertificeerd en hebben zelfs in microbiologie geïnvesteerd, terwijl dat niet eens winstgevend is. Iedereen die daar naartoe gaat, spreekt vol lof over de service. Daar kan je niets tegen hebben. Maar je zit wel met een overheidslaboratorium met een hele grote overhead en die aan het verpauperen is. En in deze slechte economische situatie moet die public health-taak overeind worden gehouden.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Het is gewoonweg WEER eens bewezen dat alle logge, en rijk van domme structuren en vriendjeslijnen bevattende overheids instellingen niet of nauwelijk voldoende functioneren. Men leert hier alleen wat als een ander zich op het zelfde vlak gaat bezig houden, of men ziet dan pas in hoe ondermaats het “overheidsproduct” is.

  Privatiseren heeft niet alleen voordelen, maar op Curacao zou het wel eens HET antwoord op alle nadelen kunnen zijn om eens wakker te worden opdat er wel een goed produkt op de markt komt, en dat geldt niet alleen voor deze laboratorium perikelen.

 2. Een optie is om het overheidslaboratorium te saneren. Als je als overheid achterblijft bij de ontwikkelingen dan kan je beter de onderzoeken die daar plaatsvinden uitbesteden.
  Als de overhead zo belastend is laat dan het Ziekenhuis zijn lab houden en de rest afstoten en geeft dat in particuliere handen. Ook de kosten zullen zeker omlaag gaan.
  Ja, dat heeft de minister goed gehoord “de service bij het MLS is uitstekend”.
  Laten we hopen dat er weer niet een soort monopolie ontstaat. De minister heeft het over een soort mini-RIVM. Hopelijk weet de minister wat de “M” betekend? Hoe moet zo’n RIVM werken als men tot op heden zelfs geen “M” kan handelen die voor milieu staat en als wet al jaren op in werking stellen wacht.
  Gaan de botica’s straks ook bij de Sehos botica getrokken worden?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties