28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | RvA buigt zich over concept-Landsverordening Oostpunt

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorAmigoe | RvA buigt zich over concept-Landsverordening Oostpunt
Oostpunt
Oostpunt

WILLEMSTAD — Over de door het VVRP-ministerie geformuleerde concept-Landsverordening om tot bestemmingswijziging van de gronden van Oostpunt te komen en zo ontwikkeling mogelijk te maken, buigt zich nu de Raad van Advies (RvA).

Dit bevestigt de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP), desgevraagd in een update.

“De RvA hanteert een criterium van maximaal drie maanden voor het uitbrengen van een advies. Het wetsontwerp zal dus het gehele adviseringstraject doorlopen, alvorens het parlement zich over een eventuele bestemmingswijziging van deze gronden kan buigen. Zodra het RvA-advies binnen is, zal het ministerie met technische en juridische deskundigen beraadslagen. Dus het is nu wachten op het advies”, aldus de minister.

Zoals bekend, werd het bestemmingwijzigingstraject ingegeven nadat de overheid op 25 augustus 2010 tot een schikking kwam met de erven Maal – de eigenaren van Oostpunt – middels het ondertekenen van een zogenoemde ‘Vaststellingsovereenkomst’ om zo onder meer een miljoenenclaim van de familie af te wenden. De overeenkomst kwam tot stand nadat de erven Maal jarenlang een juridische strijd tegen de overheid hadden gevoerd om tot ontwikkeling over te mogen gaan.

Rechtszaken

Tegen de wijze waarop de overheid – lees het VVRP-ministerie – tot een bestemmingswijziging wilde overgaan, gingen tal van stichtingen/organisaties en particulieren in verweer, waarover nog acht rechtszaken lopen. Herhaaldelijk werd door deze partijen gewezen op het gelijkheidsbeginsel. In deze rechtszaken staat dan ook de vraag centraal in hoeverre men op gelijke wijze inzage heeft gehad in relevante informatie en stukken in de besluitvorming van VVRP.

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft reeds vorig jaar een advies uitgebracht. De SER heeft als taak om de regering van advies te dienen omtrent alle belangrijke onderwerpen van sociaal-economische aard. Dit om veranderingen te kunnen doorvoeren met een sociaal-economische impact, waarbij de regering tevens wettelijk verplicht is om een SER-advies in te winnen. De RvA heeft verder als hoogste onafhankelijke adviseur van de regering, als belangrijke taak om over zaken van wetgeving en bestuur te waken voor het goed functioneren van de democratie, zo luidt de toelichting op de RvA-website.

‘Niet voortvarend

Namens de familie Maal zou raadsman Robert Blaauw meermaals stellen ‘dat de handelwijze van de overheid niet voortvarend genoeg is geweest’. De raadsman liet zich tevens kritisch uit over ‘lange duur’ van de adviesronde. Hij stelde ondermeer, dat de oorzaak van ‘de absurd lange duur van het eerder uitgebrachte SER-advies’ zou zijn gelegen ‘in het feit dat het VVRP-ministerie niet of uiterst traag reageerde op vragen van de SER om nadere informatie’. Volgens de raadsman van de erven Maal zou verder ook ‘gebleken zijn dat vragen van de RvA door het ministerie niet of foutief beantwoord zijn’. Uit deze uiteenzettingen bleek in ieder geval dat Blaauw inzage heeft gehad in het verloop van de door de overheid gevraagde adviezen aan de voornoemde onafhankelijke adviesorganen SER en de RvA. De raadsman gaf eind oktober vorig jaar ook aan dat de erven ‘bovenop de eerder aangezegde claim van 66 miljoen gulden, tevens overwegen om een schadevergoeding van de overheid te eisen wegens wanprestatie’.

Impact op rif

Het feit dat de omvangrijkste wetenschappelijke studie ooit uitgevoerd in het Caribisch gebied naar de gesteldheid van koralen, heeft aangetoond dat het rif van Oostpunt één van de top drie best bewaarde riffen in deze regio is, speelt voor de partijen die een gang naar de rechter hebben ingezet, ook een belangrijke rol. Dit aangezien het rif van Oostpunt het Land toebehoort. Zoals meermaals door de Amigoe belicht, kan een dichte ontwikkeling van de kuststrook – zoals dat eerder door de overheid middels ontwikkelingsplannen bekend werd gemaakt – een nadelige uitwerking op de gesteldheid van het rif van Oostpunt hebben en daarmee de algehele gesteldheid van het Curaçaose rif.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties