30 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Rosalind Martina-Faneyte is outstanding woman 2014

HomeMediaAmigoe | Rosalind Martina-Faneyte is outstanding woman 2014

Vrouwen Conferentie 2014

Op de foto van links naar rechts initiatiefneemster Reyna Joe, 2014 Outstanding Woman Rosalind Martina-Faneyte en kunstenares Gala Martinus.
Op de foto van links naar rechts initiatiefneemster Reyna Joe, 2014 Outstanding Woman Rosalind Martina-Faneyte en kunstenares Gala Martinus.

WILLEMSTAD — Rosalind Martina-Faneyte is tijdens de elfde jaarlijkse Vrouwen Conferentie op Curaçao gehuldigd als de Outstanding Woman van 2014. De conferentie voor vrouwen ter versterking van vrouwen is een initiatief van Reyna Joe en wordt jaarlijks georganiseerd. Tijdens deze conferentie wordt de meest outstanding vrouw van het jaar uitgekozen.

Dit jaar dus viel die eer dus Martina-Faneyte te beurt. De conferentie werd afgelopen zondag geopend door de ex-premier van de Nederlandse Antillen, Maria Liberia- Peters die sprak over het belang van geïnformeerd zijn. Door goed op de hoogte te zijn kun je de samenleving helpen versterken.

Initiatiefneemster Reyna Joe nam ook het woord en bracht naar voren dat het evalueren en relativeren belangrijke instrumenten zijn om vooruit te komen. Er waren deze conferentie nog meer sprekers waaronder journaliste Nelly Rosa, notaris Alba Chatlein en sociaal psycholoog Norma Angel.

De genodigde sprekers brachten specialiteiten die met hun beroepsgroep te maken hebben in. Rosa bracht de kracht van vrouwen naar voren, Chatlein sprak erover dat vrouwen zich goed moeten laten voorlichten ten aanzien van rechten en wetten. Angel focuste op het hebben van durf en hoe (zelf)opgelegde beperkingen in de weg van de eigen ontwikkeling kunnen staan.

Tijdens de discussieronde kwamen de thema’s jaloezie en afgunst naar voren en wat dat betekenen kan voor groei en ontwikkeling. En dan was er uiteraard aandacht voor de meest opmerkelijke vrouw van het jaar, die uit handen van organisator Joe haar erkenning kreeg. Martina-Faneyte kreeg deze erkenning voor haar verdienstelijkheden voor andere vrouwen. Ze kreeg een uniek kunstwerk, gemaakt door kunstenares Gala Martinus.

Voorgaande Outstanding Women zijn Crisma Henriquez Ramirez (2013), Maria Carmen Hellmund-Boom (2012), Jenny Fraai (2011), Thelma Brunings (2010), Lucina da Costa Gomez- Mattheeuws (2009), Mila Palm (2008), Zelma ‘Chema’ Maduro (2007) en Nilda Juliana- Jansen (2006). Martina- Faneyte is de negende vrouw die deze onderscheiding ontving.

De criteria om voor deze uitverkiezing in aanmerking te komen zijn: afkomstig zijn uit het Caribisch gebied, ouder zijn dan zestig jaar en werk doen dat het leven van andere vrouwen heeft beïnvloed.

Verdiensten

Martina-Faneyte is geboren op Curaçao op 27 februari 1940 en werkte 25 jaar als lerares op de rooms-katholieke basisschool St. Paulus College in Groot Kwartier, daarna werkte zij als invalster op verschillende scholen op het eiland.

Gedurende haar leven was ze tot nu toe een pastoraal medewerkster van de katholieke kerk van Groot Kwartier, lid van de muziekgroep ‘Champagne’, ze leidde 29 jaar het jeugdkoor: Angel Voices.

Verder speelde zij volleybal en softbal, is ze een scout en lid van een charismatische groep. Ook werkte ze jarenlang samen met nonnen om voedselpakketten voor minder bedeelden te bereiden en nog altijd traint ze katholieke jongeren voor hun Eerste Heilige Communie en Vormsel.

En dan vindt ze ook nog tijd om kinderen te helpen met extra lessen om betere cijfers te halen. Naast dit alles is ze een gerespecteerde vrouw, moeder, oma, zus en vriendin.

Bron: Amigoe

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties