WILLEMSTAD — Minister Eugene Rhuggenaath (PAR), die eergisteren een presentatie heeft gegeven tijdens het overleg van de politiek leiders van de coalitie, stelt hoopvol te zijn over het mogelijk bereiken van een consensus – ‘dit op korte termijn’ – met betrekking tot een havenconcessie voor het stuwadoorsbedrijf de Curaçao Port Services (CPS) voor de containerterminal.
“Het voornemen om de coalitie zodanig van informatie te voorzien van de meest actuele stand van zaken omtrent de concept-concessie tussen het havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA) en het stuwadoorsbedrijf CPS, om zo een gezonde discussie op gang te brengen, is in ieder geval geslaagd”, aldus de minister van Economische Ontwikkeling, die tevreden terugblikt.
Zoals bekend was er onder de coalitie geen consensus over de nieuw uitonderhandelde concept-concessie tussen CPA en CPS. De Pais-fractie had vorig jaar verklaard ‘dat de partij zich achter het beleid van haar minister schaart’ – oud-minister Stanley Palm – waarbij het streven werd uitgesproken om zo snel mogelijk de nieuw onderhandelde concessie te ondertekenen. Dit ter beëindiging van het monopolie en de exclusiviteit voor het stuwadoorsbedrijf CPS.
Pais hoopte toen ook ‘op de steun van de coalitiepartners’, waarop de PS-fractie de voorkeur uitsprak dat de kranen in bezit van CPA zouden blijven. Dit in tegenstelling tot hetgeen er nu in de concept-concessie geformuleerd staat. Volgens de PS zou hierdoor een grote investering door CPS voor aanschaf van nieuwe kranen onnodig zijn en zou de onderhandelde contractduur – in het concept op 25 jaar vastgesteld – korter kunnen zijn.
De concept-concessie omvat een investering van CPS van in totaal 50 miljoen gulden, waarvan 30 miljoen voor de aanschaf van twee nieuwe kranen en 20 miljoen gulden voor de infrastructuur van de containerterminal, zoals de kades. Minister Rhuggenaath benadrukt dat hij bij zijn aantreden ‘deze kwestie de nodige prioriteit heeft toegekend’ en omschrijft de concept-concessie als een ‘fair deal’. Hij benadrukt tevens de urgentie die daaraan gekoppeld is, vanwege de regelmatige uitval van de oude kranen van CPA die voor containeroverslag dienen.
“Eén van de twee kranen is nu in revisie, het streven is dat deze eind deze maand weer in bedrijf kan worden genomen. Aangezien de kranen oud zijn, blijft het risico op uitval en daarmee inefficiëntie groot. Hoe dan ook is mijn voorstel dat CPA tot bestelling van nieuwe kranen overgaat, aangezien het vervolgens nog twee jaar duurt alvorens deze daadwerkelijk geleverd kunnen worden. Over dit voorstel zal de Raad van Commissarissen (RvC) van CPA zich nog buigen”, aldus de minister.
Hij licht toe dat vervolgens deze kosten voor nieuwe kranen, in geval van het bereiken van een consensus binnen de coalitie, door CPS bekostigd zullen worden.“Verder is de exclusiviteit voor CPS van tafel, waardoor ook andere stuwadoorsbedrijven aangetrokken kunnen worden voor overslag te Bullenbaai.”
Rhuggenaath laat ook weten dat de politiek leiders geïnformeerd werden door middel van een presentatie van het overheidsbedrijf CPA. “Centraal in deze presentatie stonden de investeringsplannen van het havenbedrijf, waarbij de ontwikkeling van een tweede megapier – waar dit en volgend jaar de aandacht flink naar uit zal gaan –, de nodige opknapprojecten/herstel van de kades en kadewanden, de reeds uitgevoerde aanleg/vervanging van de vervallen pier van Klein Curaçao en de toekomstige ontwikkelingsplannen van Waaigat aan bod kwamen.”
Zoals begin januari uitvoerig door de Amigoe belicht, is CPA in een eindfase beland inzake de ontwikkeling van de tweede megapier. Daarmee is een totaalinvestering van ongeveer 43 miljoen gulden gemoeid. Ook werd de renovatie van de naar schatting ongeveer 100 jaar oude kade van de Motetwerf, aan de Otrobanda-zijde van de Annabaai, met ingang van maart aangekondigd. Hiermee is een investering van 10 miljoen gulden gemoeid.
Bron: Amigoe