28.9 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 11:01

Telegraaf | Bonaire gaat op geel: reizen weer toegestaan

AMSTERDAM - Reizen naar Bonaire wordt weer toegestaan. Vanaf 19 mei verandert het reisadvies voor het eiland, bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Vooralsnog staat de hele wereld...

PBC | Charetti America-Francisca is nieuwe voorzitter van de Staten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Charetti America-Francisca is sinds gisteren de nieuwe voorzitter van de Staten. Zij werd voorgedragen door de grootste partij in het nieuwe parlement, de MFK....

PBC | Steekpartij in de SDKK

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De SDKK-gevangenis is opnieuw opgeschrikt door een geweldsincident. In blok 7 werd gisterochtend een gevangene door een medegevangene in zijn linkerbeen gestoken. De steekpartij...

PBC | Twaalf partijen willen meedoen aan Arubaanse verkiezingen

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Twaalf politieke partijen hebben officieel laten weten mee te willen doen aan de statenverkiezingen van 25 juni op Aruba. Ze hebben hun kandidatenlijsten ingediend...

PBC | Bonaire gaat testen op de luchthaven

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Bonaire is van plan om eind van de maand coronatesten uit de voeren voor aankomende reizigers op de luchthaven. Het gaat dan om een...

ParadiseFM | ‘Curaçao blijft oranje’

Nederlanders kunnen weliswaar binnenkort weer op vakantie, maar Curaçao en de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk behouden hun code oranje. Dat betekent dat de Nederlandse overheid...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Reorganisatie en centralisatie in bankensector raakt ook Curaçao

Amigoe | Reorganisatie en centralisatie in bankensector raakt ook Curaçao

Bank kosten
Reorganisatie en centralisatie in bankensector raakt ook Curaçao

WILLEMSTAD — Door ‘reorganisatie’ en ‘centralisatie’ van taken zullen er ook op Curaçao in de banksector ontslagen vallen. De vakbond voor verzekering- en bankwezen (Beba) is ervan op de hoogte dat bij twee lokale bancaire instellingen door deze exercities personeel zal worden afgevloeid.

Reorganisatie en centralisatie van taken zijn exercities om kosten te verlagen, zegt voorzitter Veronica Thode-Legrand. “Het houdt in dat bepaalde banktaken in andere landen worden uitgevoerd waar bijvoorbeeld de arbeidskosten lager liggen.”

Beba is op de hoogte van twee banken, de RBC en CIBC (op Curaçao FCIB) waar dergelijke bezuinigingsrondes plaatsvinden. “Deze worden internationaal opgedragen. Op Curaçao wordt alleen uitgevoerd.”

In eerste instantie vindt er op de verschillende departementen binnen de bank, in het kader van een efficiëntieslag, een reorganisatie plaats. Toen al had Beba contact met de directie van deze banken, aldus Thode-Legrand. “Maar wat we te horen krijgen is dat de opdracht vanuit het hoofdkantoor komt. Details over onder meer hoeveel personeelsleden moeten worden afgevloeid krijgen we niet.”

Wat er nu gaande is dat er een vervolgproces plaatsvindt waarbij het personeel in het algemeen vrijwillig vervroegd pensioen wordt aangeboden. “Het is een vervelende situatie, vooral voor de oudere werknemers. Mensen raken hun baan kwijt en komen moeilijk elders aan de slag.”

Bij vrijwillig vervroegd pensioen worden werknemers vaak benaderd met het idee dat ze het ontslagpakket kunnen aanvaarden en iets anders dat ze toch al van plan waren, bijvoorbeeld een eigen bedrijfje beginnen, kunnen gaan doen. “Maar soms melden zich mensen in een positie die de bank juist niet kwijt wil. Dat is dan weer een probleem voor de bank,” aldus Thode-Legrand.

Beba heeft ook contact gehad met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de sector sociale zaken. Maar ook daar is de vakbond niet veel wijzer geworden. “CBCS geeft wel de licentie voor deze banken om lokaal te opereren. Ze mogen wat strenger zijn in hun controle, vind ik. Ook sociale zaken moet meer proberen te weten te komen over de oorzaken van de ontslagen. Al wordt er met de werknemers geschikt, je moet wel weten wat er gaande is binnen je economie en wat de oorzaken en gevolgen zijn.”

Beba, aldus de voorzitter, heeft van zijn zijde in ieder geval een sociaal plan opgesteld dat als leidraad dient voor het bankpersoneel. “In het sociaal plan staat wat hun rechten zijn. Dit hebben wij ook naar de bankdirecties gestuurd.”

In oktober vorig jaar hebben meer dan zestig RBC-medewerkers op St. Maarten met Beba gesproken over het ontslag van dertien werknemers, dat hen via een conference call was aangezegd.

De dertien stafleden kregen te horen dat de bank ging inkrimpen en dat ze aan het einde van de maand zouden worden ontslagen. Beba-vertegenwoordigers hadden toen een ontmoeting met het RBC-management op Curaçao over de zaak, waarbij de vakbond in kennis werd gesteld van de herstructureringsplannen van de bank en dat er een afdeling zou sluiten. Het blijkt dat RBC het Retail Collection Department op St. Maarten, de afdeling die leningen met een betalingsachterstand behandelt, sluit en de werkzaamheden nu op Curaçao zal laten plaatsvinden.

In juni dit jaar kregen in totaal elf werknemers van RBC op Aruba een ontslagpakket aangeboden. “Feit is dat de bank met minder mensen wil werken, dus bekijken ze verschillende afdelingen op productiviteit”, zei Rudy Geerman die de vertegenwoordigende vakbond FTA vertegenwoordigt. Een paar maanden eerder verlieten al tien mensen met een ontslagpakket de bank.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties