29 C
Willemstad
• dinsdag 21 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Renovatieplannen Sentro Pro Arte terug bij af

HomeMediaAmigoe | Renovatieplannen Sentro Pro Arte terug bij af
Renovatieplannen Sentro Pro Arte terug bij af | Persbureau Curacao
Renovatieplannen Sentro Pro Arte terug bij af | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De renovatie van het bouwvallige Sentro Pro Arte (SPA) stond in de startblokken. Door de brand van gisteravond is de situatie volledig veranderd. “Achter de schermen werd er hard gewerkt.

Het bestuur wachtte slechts op de overheid om de plannen te formaliseren”, zegt de penningmeester van SPA, Giovanni Melfor. Door de brand staat de renovatie echter on hold.

Het bestuur zou later vandaag met de autoriteiten om de tafel zitten. Melfor betreurt het dat het zover heeft kunnen komen. “Je verwacht niet dat zoiets kan gebeuren. Als bestuur waren we nog in afwachting van het een en ander, waaronder de financiering”, legt hij uit. Het bestuur ging ervan uit dat de renovatie 10 miljoen gulden zou kosten. Daarvan is 7,3 miljoen gulden op de begroting gereserveerd. Vorig jaar hield het bestuur een openbare aanbesteding voor een aannemer die de schouwburg in zijn oude glorie zou herstellen. Het contract met de gekozen aannemer is echter nog niet getekend. De voorbereidende werkzaamheden daartoe zijn wel door het bestuur uitgevoerd. Zodra het contract getekend zou zijn, had het gebouw onder handen genomen kunnen worden. In plaats daarvan moet er nu een inspectie worden gedaan van wat er van het pand is overgebleven. “Dat is de eerste stap”, zegt Gerardo ‘Dito’ Abbad van Plan’D2 Curaçao die de renovatie overziet. Op basis van het overgebleven materiaal zou het renovatieplan worden aangepast. “Gezien de felheid en algemeenheid van de brand zal er weinig overblijven wat bruikbaar is”, aldus Abbad.

Nationale schaamte

Volgens Gibi Bacilio, interim-directeur van Kas di Kultura en theatermaker, was Sentro Pro Arte het belangrijkste culturele en theatrale centrum om lokale en internationale stukken te presenteren. “Ook het publiek zag de schouwberg als de beste plek om theaterstukken te zien. Gedurende vele jaren was het onze nationale trots. Het had ook een monumentale waarde. Die trots is al geruime tijd niet meer te bespeuren. Het is de nationale schaamte geworden. Het beschamend hoe wij het gebouw compleet hebben laten vervallen.” Het heeft volgens Bacilio te lang geduurd voordat de overheid een besluit nam over de voortzetting van SPA. “Er is veel gesproken over Sentro Pro Arte maar behalve schoonmaken is er verder niets concreets gedaan. Het gebouw is er slechts op achteruit gegaan en is nu zelfs in brand gevlogen.”

De brand biedt de kans om een streep onder de bestaande plannen te trekken en opnieuw te beginnen. De directeur van Kas di Kultura is een voorstander van een schouwburg midden in het centrum die goed bereikbaar is en uitgerust is met de allernieuwste technologieën. “Laten we werken aan een tweede nationale trots.” Om de nieuwe schouwburg een succes te laten zijn moet er volgens Bacilio aan drie punten worden gewerkt. “Ten eerste moet er worden geïnvesteerd in theatergroepen. Ten tweede zijn er mensen nodig die de toneelstukken schrijven en regisseren. Tot slot moet er een publiek zijn dat naar de theaterpresentaties komt kijken. Het is niet makkelijk. Dat blijkt ook bij Teatro Luna Blou dat in financiële nood verkeert. We moeten niet alleen praten over het gebouw, maar ook over de mensen die in de schouwberg moeten gaan werken.”

 

Gebroken man

Henny Reinilla was de laatste beheerder van Sentro Pro Arte tot de sluiting in 2002. Het pand verkeerde toen al in deplorabele staat en de veiligheid van de bezoekers was niet langer gegarandeerd. Een van de grootste knelpunten was de wateroverlast. De kelder van de schouwburg stond geregeld blank. Reinilla zegt gebroken te zijn door de brand. “Het is schandalig en dieptriest. Ik ben gebroken. Als je teruggaat in de tijd zie je wat er had moeten gebeuren. “Als het bestuur begaan was met het theater en het volk dan was er allang een begin gemaakt met de restauratie van de schouwburg”, zegt Reinilla. Volgens hem is 99 procent van de bevolking het er mee eens dat het theater wordt gerestaureerd. “De strijd is nog niet gestreden. De schouwburg moet op de huidige locatie worden herbouwd. Dat is de enige plek voor het volkstheater. Dat is ook de belofte die ik aan mijn volk heb gedaan. Waarom moet de bevolking worden gestraft?”

In september 1968 opende Sentro Pro Arte officieel. De schouwburg was een gift aan de bevolking. Het kwam tot stand met giften van de Nederlandse overheid, de Shell, overheidsdiensten en lokale particuliere bedrijven.

Bron; Amigoe

5 reacties

  1. Helemaal mee eens.

    Sentro pro Arte lag in de middle of nowhere.

    Geen gelegenheid tot etentje voor of borreltje na het theater.

    Blij dat we van Sentro pro Arte af zijn. Heeft de actie van de mislukte tuinkabouter Errol Cova toch nog een positief effect gehad.

  2. De schouwburg behoort in Punda en niet op plek waar nu Centro Pro Arte heeft gestaan. Neem de plaats waar Cinelandia stond(staat) en bouw daar ons national theater en hou op met de flauwekul van enkele fanatici.

    Men wil de stad laten leven dan moet je de stad ook leven geven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties