29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Renovatie pier Klein Curaçao afgerond

HomeMediaAmigoe | Renovatie pier Klein Curaçao afgerond
Blue Skies Helicopters heeft de nieuwe faciliteiten op beeld vastgelegd. Op de voorgrond de barge met het grof materieel dat voor de werkzaamheden nodig was
Blue Skies Helicopters heeft de nieuwe faciliteiten op beeld vastgelegd. Op de voorgrond de barge met het grof materieel dat voor de werkzaamheden nodig was

WILLEMSTAD — Het project ‘Renovatie Pier Klein Curaçao’ dat in september vorig jaar van start ging, is afgerond, zo bevestigt de directeur van de havenautoriteit Curaçao Ports Authority (CPA), Humberto de Castro.

“Hiermee is de oude vervallen pier met aanpassingen opnieuw geconstrueerd”, aldus De Castro.

Zoals uitvoerig belicht, had CPA het voornemen, om de pier op Klein Curaçao in samenwerking met het ministerie van Economische Ontwikkeling op te knappen, reeds in december 2014 aangekondigd.

De Castro laat weten dat na ontvangst van de bouwvergunning van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), de werkzaamheden zijn gestart. De Castro licht verder toe dat het havenbedrijf er vervolgens achterkwam dat er ook nog een vergunning nodig is van de Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC), waarvoor de aanvraag nu loopt.

“De werkzaamheden zijn gestart omdat wij al over de vereiste bouwvergunning beschikten. Aangezien het reconstructiewerkzaamheden betrof aan een bestaande pier, was het ons niet meteen duidelijk dat er ook een MAC-vergunning vereist is. Toen wij daar achterkwamen, is er meteen contact gelegd met MAC en dit verloopt goed”,

aldus de CPA-directeur. Hij meldt verder dat aan de start van het project een voorwerk-traject voorafging, waarbij afstemming is gezocht met de verschillende stakeholders zoals Carmabi inzake de impact op de onderwaternatuur, alsook met de vissersgemeenschap.

“Ook is de havenmeester benaderd voor advies, die heeft aangegeven dat er geen belemmeringen zijn met betrekking tot nautische veiligheidsissues”, aldus de CPA-directeur.

Zoals de Amigoe medio oktober uitvoerig heeft belicht, heeft MAC-directeur Jan Sierhuis in algemene zin – in reactie op ‘onwetendheid omtrent het juist doorlopen van procedures en om verwarring te voorkomen’ – uitgelegd wanneer er een vergunning van MAC vereist is.

MAC toetst op de naleving van de Landsverordening Maritiem Beheer, waarbij nauw gekeken wordt of er direct gevaar is voor de veiligheid van het scheepvaartverkeer of het mariene milieu langs de kust. Zo zijn er voor ontwikkeling en bouwwerkzaamheden in de territoriale wateren van Curaçao, zoals bijvoorbeeld de aanleg van golfbrekers, pieren, de plaatsing van objecten die op de zeebodem worden verankerd en overige drijvende objecten, zowel vergunningen vereist van verschillende uitvoeringsorganisaties van VVRP, de Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC) die ook onder VVRP valt, als het GMN-ministerie aangaande de hinderverordening en rifbeheer.

In de Landsverordening wordt aangegeven dat bij de beoordeling van de aanvraag voor een vergunning ‘de effecten van de aanleg en het gebruik van het voorgenomen bouwwerk op het mariene milieu, de natuur, de veiligheid van de scheepvaart en het maritiem archeologisch erfgoed uitdrukkelijk in overweging worden genomen’.

Belang nieuwe pier

Het havenbedrijf heeft eerder het belang van een vernieuwde pier benadrukt, door aan te stippen dat Klein Curaçao als een favoriete bestemming geldt. Dat het een geliefde bestemming is wordt ook door Blue Skies Helicopters beaamd. Het bedrijf meldt na voltooiing van de werkzaamheden al tweemaal op Klein Curaçao te zijn geland, waar de nieuwe faciliteiten nu op beeld zijn vastgelegd.

Omdat het voorheen moeilijk was om aan land te komen door de beschadigde pier, wilde CPA met dit project Klein Curaçao nog aantrekkelijker maken voor de lokale bevolking, toeristen en de vissersgemeenschap. De nieuwe pier moet het voor boten makkelijker maken om mensen en goederen aan land te brengen.

Ook werd eerder aangekondigd dat een plaatsing van vier boeien wordt beoogd, waaraan boten kunnen aanmeren. Omdat voorheen de bezoekers veelal op kleinere bootjes moesten overstappen om aan wal te komen, werd door het opruwen van zand ook op de schadelijke effecten voor het koraal gewezen.

De boeien moeten dit tegengaan. Het plaatsen van de boeien zal in overleg met uitvoeringsorganisatie Agrarisch Visserijbeheer (AVB) van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) plaatsvinden.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties