28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Regering weigert schulden sportstichtingen over te nemen

HomeMediaAmigoe | Regering weigert schulden sportstichtingen over te nemen

Statenvergadering leidt niet tot doorbraak impasse

Ivar Asjes
Regering weigert schulden sportstichtingen over te nemen

WILLEMSTAD — De regering zal de schulden van de sportstichtingen Sedreko en Fundashon Fasilidatnan Deportivo Kòrsou (FFDK) niet overnemen. Dit verklaarde premier Ivar Asjes (PS) gisteren tijdens een Centrale Commissie-vergadering van de Staten.

Volgens de premier is het niet verantwoord dat Curaçao de schulden die niet door het land zijn opgebouwd, overneemt.

Het overnemen van de schulden van Sedreko (2,7 miljoen gulden) en de stichting voor beheer van sportfaciliteiten op het eiland FFDK (2,5 miljoen) is een van de hindernissen op weg naar een oplossing voor het huidige conflict in de lokale sportwereld.

De regering besloot vorig jaar dat per 1 januari 2015 de subsidies voor beide stichtingen zouden worden stopgezet en dat hun taken in handen zouden komen van het nieuwe nationale sportinstituut Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK). Inmiddels is het personeel van Sedreko en FFDK, zo’n 53 werknemers, naar het nieuwe sportinstituut overgegaan.

Maar omdat er tussen Sedreko, FFDK en de overheid geen akkoord is over de overdracht van de faciliteiten en gebouwen is er een crisis ontstaan in de sportwereld.

Sedreko heeft haar gebouw in Landhuis Hel en sportmateriaal. Op dit moment kunnen geen van beide door het nieuwe sportinstituut gebruikt worden. Aan de andere kant stelt FFDK haar sportfaciliteiten niet beschikbaar voordat de bonden betaald hebben.

Dit zal zo blijven totdat er met de overheid overeenstemming is bereikt over overname van de schulden en vrijwaring van bestuurders. Tijdens hun presentatie benadrukten de twee sportstichtingen die nu zonder subsidie zitten, dat zij te allen tijde bereid zijn om met de regering om de tafel te zitten om tot een akkoord te komen over de faciliteiten en die weer voor de lokale sportwereld beschikbaar te stellen.

Oswin Cijntje, waarnemend directeur van Sedreko, betreurde het dat zijn stichting niet bij de oprichting van FDDK was betrokken en hekelde de wijze waarop de stichting in de afgelopen jaren constant op haar subsidie werd gekort, zodat die niet meer rond kon komen. Hij gaf aan dat de stichting haar werkzaamheden wil voortzetten naast het nieuwe sportinstituut.

Edred de Castro (FFDK) gaf ook aan dat zijn stichting bereid was om met de regering te praten. De stichting wil echter dat de regering de liquidatie netjes en rechtmatig afhandelt, door tot een vaststellingsovereenkomst te komen waarin onder meer overname van de schulden wordt vermeld. Het overdragen van de faciliteiten terwijl de stichting met de schulden blijft zitten, zou de huidige bestuursleden persoonlijk verantwoordelijk houden, aldus De Castro gisteren.

Geen optie

Asjes benadrukte gisteren telkenmale, tijdens een betoog dat bijna drie uur in beslag nam, dat overname van schulden geen optie is.

“Als wij schulden overnemen die niet door het land zijn opgebouwd, zullen er tientallen andere stichtingen in de rij gaan staan, die het ook zullen eisen. Wij hebben in de afgelopen twee jaren vervelende maatregelen moeten nemen en offers van het volk moeten vragen om onze financiële huishouding onder controle te krijgen. Als wij deze schulden gaan overnemen, dan zullen wij in de toekomst weer vervelende maatregelen moeten gaan nemen. Dat kunnen wij niet maken”,

aldus Asjes. De premier gaf aan dat het hier om een standpunt gaat dat door de hele Raad van Ministers (RvM) wordt gedeeld.

De premier liet zich ook kritisch uit over sportstichtingen die het niet zo nauw nemen met de regels. Hij hekelde het feit dat bij Sedreko de statuten niet worden nageleefd, omdat een directeur die met pensioen is gegaan als waarnemend directeur weer in dienst wordt genomen.

De premier had geen boodschap aan de uitleg van Cijntje dat het niet om een herbenoeming, maar een verlenging ging, omdat er onduidelijkheid bestond over de toekomst van Sedreko.

Ook was Asjes niet te spreken over het feit dat er geen sociale premies zouden zijn afgedragen, terwijl die wel worden ingehouden. Hij riep de stichtingen ook op om met bewijzen te komen dat de eigendommen die zij claimen, daadwerkelijk van hen zijn.

Wel gaf hij aan bereid te zijn om juristen van de verschillende actoren om de tafel te laten zitten in een poging om tot een akkoord te komen.

Portefeuille

De kritische opstelling van Asjes kwam hem op forse kritiek te staan. PAR-Statenlid Armin Konket verweet hem gebrek aan ‘good faith’ en gaf aan dat de sporters op het eiland het slachtoffer zijn geworden van een ordinaire politieke ruzie.

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang ging een stap verder en concludeerde dat de problemen in de sportwereld zijn ontstaan sinds Asjes als premier met de portefeuille van sportstichtingen werd belast.

Zij sprak haar steun uit voor een motie, die tijdens een nog aan te vragen openbare vergadering zou moeten worden ingediend, waarin wordt gesteld om de sportstichtingen weer bij de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) onder te brengen.

Het voorstel kon op steun rekenen van de fracties van MAN en MFK, maar PS-lid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe verklaarde dat het ‘te gek was om los te lopen’ dat een éénvrouwsfractie uit de oppositie wil gaan bepalen welke minister met welke portefeuille belast zal gaan worden. Hij drong er wel bij alle partijen op aan om in overleg te treden, ‘want wat ik vandaag heb gehoord, heb ik nog nooit eerder meegemaakt.’

Asjes stelde er geen enkel probleem mee te hebben als er een openbare vergadering over de ontwikkelingen op sportgebied wordt aangevraagd, ‘maar dan moet de minister van Financiën wel worden uitgenodigd, zodat hij kan uitleggen waarom wij deze schulden niet kunnen overnemen’.

“Dit bewijst alleen maar dat deze vergadering is aangevraagd om Asjes aan te vallen. Hij zou tegen de sport zijn. Maar als wij deze schulden overnemen, dan moet iedereen die voorstemt ook voor de maatregelen tekenen die dit tot gevolg zal hebben.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. De dag dat er op Curacao eens samengewerkt gaat worden gaat bij mij de vlag uit, Curacao een vlekje op de wereldkaart maar de problemen van een continent, en waarom?? Omdat iedereen maar wat doet, en daarvan denkt het beter te doen dan “die anderen” die hetzelfde doen.
    In een dorp als Curacao waarvan dan ook nog eens een groot deel van de bevolking niets met sport of de genoemde stichtingen te maken heeft zijn dit soort non samenwerkings verbanden puur belachelijk en mede daardoor extreem duur.

    Samenwerken, continuiteit en visie zijn vreemde woorden op Curacao en mede daardoor zitten er hier zoveel stichtingen dik in de problemen, en altijd zijn “de verkeerden” de dupe. Voeg hier dan nog wat politieke figuren bij met overduidelijk hun eigen agenda en de puinhoop is volkomen compleet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties