27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Reden vertrek Asjes laat zich tussen de regels door lezen

HomeMediaAmigoe | Reden vertrek Asjes laat zich tussen de regels door lezen

PS-bijeenkomst

Pueblo Soberano - Melvin Mac Cijntje
Pueblo Soberano Partijleider Melvin ‘Mac’ Cijntje

WILLEMSTAD — Bij de laatste bijeenkomst van Pueblo Soberano, afgelopen zaterdag, werd niet expliciet gesproken over waarom premier Ivar Asjes maandag moest vertrekken.

Tussen de regels door echter waren er genoeg aanwijzingen waaruit de luisteraars en partijleden konden afleiden wat de achterliggende redenen geweest moesten zijn.

Het eigenbelang zou bij Asjes vóór het partijbelang gegaan zijn, hij wilde te veel mensen te vriend houden en was niet revolutionair genoeg. Concrete voorbeelden waaruit dit is gebleken, werden niet gegeven, maar laten zich uit de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar wel raden, zoals het verschil van mening over de Sanctie- en Geschillenregeling tussen Asjes en de PS-fractie, maar ook het beoogde partijvoorzitterschap door de inmiddels ex-premier.

De sfeer afgelopen zaterdag in Soberano City was ingetogen, al werd na een uur de live uitzending beëindigd omdat daarna interne beraadslagingen met de aanwezige partijleden plaatsvonden.

Wel werd een korte herdenkinggehouden ter gelegenheid van het overlijden van Helmin Wiels door pastor Coco Williams. Die wees op de onvermoeibare inzet van Wiels om veranderingen teweeg te brengen onder de mensen. Voor deze gelegenheid had de pastor gekozen voor een preek met als thema de rijke jongeling, die aan Jezus vroeg wat hij moest doen om in de hemel te komen. Hij had immers alle boeken en wetten geleerd en in de praktijk gebracht. Maar toen Jezus hem vroeg om al zijn bezittingen te verkopen om Hem te volgen, droop de jongeling teleurgesteld af.

“Mooie woorden betekenen niets als ze niet vanuit het hart worden gesproken. Wiels kon harde taal bezigen, maar hij meende het allemaal. Om dat te bereiken moet je trots en arrogantie laten varen en op je knieën kunnen vallen uit nederigheid. Wiels was bereid te sterven voor zijn idealen voor een beter Curaçao”,

aldus Williams. Hij hield de aanwezigen voor om zich te focussen op wat ze nu gaan doen. Op de achtergrond hing een poster met daarop een foto van Wiels en de tekst: ‘Ku mi kai na kaminda; Bo so kwe e bandera i sigui ku e lucha’ (mocht ik onderweg vallen, dan nemen jullie de vlag van mij over en gaan door met de strijd).

Nadat PS-fractielid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe een lofdicht, Magnificat, had geciteerd dat sloeg op Wiels en door een van Wilsoe’s voormalig medewerkers was geschreven, toonde partijlid Erwin Philips enkele videofragmenten met uitspraken van Wiels.

Het eerste fragment dateerde van vlak voor december 2012 toen een interim-kabinet werd geïnstalleerd op Curaçao. Het was een advies aan Aruba om de zaken goed te lezen, aan te horen en te onderscheiden van elkaar en alles van twee, drie kanten zelfs te bekijken.

“De politieke invloed domineert de pers. De meerderheid van de media is niet meer eerlijk op Curaçao. Je geweten wordt gevormd door iets wat goed is of fout. Je bent wat je weet. Het gaat er niet om om goed te blijven met mensen, alleen om ze te vriend te houden. Anders is zowel Aruba als Curaçao straks weer in dezelfde situatie als in 1954”,

aldus Wiels, die verwees naar het jaartal toen het Statuut werd opgericht voor meer autonomie van de overzeese landen in het Koninkrijk. Pueblo Soberano staat voor uiteindelijke onafhankelijkheid. Daar hoort verantwoordelijkheid bij, maar zonder de angst om vijanden te maken.

In een ouder fragment legde Wiels uit dat zijn partij wel militanten kent, die een visie uitvoeren, maar geen fanatici, die niet weten waar ze mee bezig zijn.

“Of je nou Statenlid bent of minister. Als je dat bent om je eigen zakken te vullen en die van je vriendjes, dan ben je bij ons aan het verkeerde adres en zullen we zeker een motie van wantrouwen indienen.”

Partijleider Melvin ‘Mac’ Cijntje sloot het openbare gedeelte af met de woorden dat PS een revolutionaire beweging blijft die is opgericht om de mensen aan het denken te zetten.

“Helmin Wiels had het principe dat als partijleider hij de helikopterview wilde behouden om de situatie te monitoren en dus geen uitvoerende positie zou aanvaarden als Statenlid of minister. Voor de vijf fractieleden van Pueblo Soberano is dat principe heilig. Het staat niet in de statuten van PS maar wel in ons manifest. En we zullen nooit beweren dat het manifest en dus onze principes niet tellen. Dan kunnen we beter gelijk opstappen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Lijkt Venezuela wel waar Chavez ook ieder moment wordt vereerd en aangeroepen. Let the dead rest in peace please. Vraag mij af of Helmien het ook normaal had gevonden dat er geen enkele verklaring aan de bevolking wordt gegeven over het vertrek van Asjes. Hij was toch zo pro goed bestuur, eerlijkheid en transparantie?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties