28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 04:24

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Rechtszaak moet auteursrecht PS uitwijzen

Aldus Pueblo Soberano fractievoorzitter Jaime Cordoba | Antilliaans Dagblad
Pueblo Soberano fractievoorzitter Jaime Cordoba | Antilliaans Dagblad

WILLEMSTAD — Hebben de erven Helmin Wiels, in dit geval zijn kinderen Savannah en Helmin jr., een poot om op te staan met hun verzoek aan het partijbestuur van Pueblo Soberano om deze naam niet meer te gebruiken voor de komende verkiezingen?

De kinderen stellen dat ze in december 2013 de naam Pueblo Soberano, maar ook het logo en het merk hebben vastgelegd bij Bureau Intellectuele Eigendom. Het betreft hier een I-Envelop, die valt onder de Auteursverordening. En dat is iets anders dan een geregistreerd merk, dat valt onder de Merkenlandsverordening, zegt jurist Carine Jänsch, gespecialiseerd in het merkenrecht. Als jurist vindt ze het een zeer interessante kwestie, maar omdat ze niet alle feiten kent, kan ze geen uitspraken doen of de erven een poot hebben om op te staan.

Uiteindelijk zou hoe dan ook voor een rechter volgens criteria aangetoond moeten worden wie de daadwerkelijke eigenaar is van de naam Pueblo Soberano en het bijbehorende logo en of het verzoek van de erven dit niet meer te gebruiken, toegewezen zou kunnen worden.

- Advertentie -

Een merk registreer je en is vervolgens tien jaar lang ongestoord beschermd. De I-Envelop is een goedkopere oplossing, bedacht door BIP en is iets wat je (nog) niet in de wet terugvindt, het valt tevens onder de Auteursverordening. Het bevat een concept met de datum waarop je de I-Envelop hebt gedeponeerd, maar het zegt niets over de inhoud van dat concept. Dat er niet jaarlijks is betaald, doet daar niet zoveel aan af, zegt de advocate.

Op het moment dat je het logo en de naam openbaar maakt, in dit geval 2003, gaat het auteursrecht gelden, maar wie de maker van de naam Pueblo Soberano is en het bijbehorende logo – wijlen Helmin Wiels zelf óf de partij – dat moet dan verder nog blijken. Het betreft hier immers een politieke partij, een vereniging, die in 2005 officieel bij de notaris werd ingeschreven. Mocht inderdaad in een rechtszaak vastgesteld worden dat Helmin Wiels het auteursrecht had, dan kunnen de erven tot vijftig jaar na zijn dood aanspraak maken op de naam en het logo.

In het geval Pueblo Soberano als merk is geregistreerd, is het belangrijk te weten wanneer dat is gebeurd: bij de oprichting of heel recent. Dat laatste zou als te kwader trouw opgevat kunnen worden. Ook speelt mee welke afspraken er over zijn gemaakt en of er betaald wordt voor een gebruiksrecht (license fee). Dat allemaal zou aangetoond moeten worden in een rechtszaak.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. eerst moet vastgesteld worden of de naam Pueblo Soberano en logo juridisch tot het intellectuele eigendom behoorde van H. Wiels. Je kunt immers niet iets erven wat niet van de erflater was.
  Mogelijk is dit een actie van “concurrerende” partijen die de kinderen van Wiels deze actie hebben ingefluisterd teneinde PS af te leiden van actieplannen voor de komende verkiezingen en/of in diskrediet te brengen.
  Niet onmogelijk is ook dat enkele huidige PS leden dit in gang hebben gezet om de macht van de partij (en van het eiland ?) over te nemen ter voorkoming dat zij na de verkiezingen hun (stand-…)plaats moeten afstaan.

 2. Onnodige procedure. Een merk moet voldoen aan tenminste 2 normen.

  A. Niet beschrijvend;
  B. Onderscheidend vermogen.
  C. Niet conflicterend met handels/gebruiksnamen.

  Pueblo Soberano kan dus niet als merk gedeponeerd worden.

  Een I-enveloppe stelt niets voor. Auteursrecht verkrijgt men automatisch ná publicatie.

  De naam en het gebruik van Pueblo Soberano is door de partij sinds 2005 in gebruik. Door de partij kan – met succes – een beroep gedaan worden op de eventuele handels/gebruiksnaam.

  De erven van Helmin Wiels kunnen – als ze gaan procederen – alleen maar de kous op de kop krijgen. En Carine Jänsch, zich uitgevende als specialist in het merkenrecht, moet terug naar school.

 3. Dit is een appeltje eitje de PS-leden incl. ministers harken per jaar samen meer dan één miljoen aan salaris binnen. Zij kunnen makkelijk tegen die arme kinderen procederen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -