28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 00:21

Amigoe | Rapport Centrale Bank in Staten

Rapport Centrale Bank in Staten
Rapport Centrale Bank in Staten

WILLEMSTAD — Het rapport van Pricewaterhouse- Coopers (PwC) over de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) staat aanstaande maandag op de agenda van een openbare vergadering van de Staten, op verzoek van de MFK-fractie.

Voor deze vergadering is Financiën- minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) uitgenodigd. De vergadering volgt op een verzoek van de Statenfractie van MFK van 10 november vorig jaar. Aanleiding voor het verzoek van de MFK was het feit dat in hun ogen minister Jardim te veel tijd nam om het onderzoeksrapport naar de Staten te sturen.

Nog diezelfde dag stuurde Jardim een samenvatting van het rapport naar de Staten. Het betrof een gekuiste versie, die ook naar de pers werd gestuurd.

Hierin gaven de onderzoekers van PwC onder meer aan dat er bij Centrale Bank sinds 10-10-‘10 sprake is van een bestuurlijke impasse, dat besluitvorming binnen de bank niet collegiaal plaatsvindt en dat de voorzitter van de Raad van Bestuur, Emsley Tromp, degene is die uiteindelijk beslissingen neemt.

Statenleden konden ook het daadwerkelijke rapport ter inzage inzien. Hiervoor moesten de parlementariërs zich aanmelden en onder het toeziend oog van een jurist van het ministerie van Financiën kon het rapport worden ingezien.

Eerder verklaarde Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) al dat pas als alle Statenleden het rapport hadden ingezien, de Statenvergadering over de Centrale Bank kon plaatsvinden. Inmiddels is dit proces achter de rug en wordt de vergadering nu maandag vanaf negen uur ‘s ochtends gehouden.

Regels

Statenvoorzitter Franco wees er vanochtend op dat hij er streng op zal toezien dat tijdens de vergadering geen vertrouwelijke informatie uit het rapport naar voren wordt gebracht.

“Ik zal dit bij de aanvang van de vergadering duidelijk naar voren brengen. Als de minister een vraag krijgt die betrekking heeft op een deel dat alleen in het vertrouwelijke rapport staat vermeld, dan hoeft hij deze niet te beantwoorden. Aan de andere kant kan ik als voorzitter, gebruikmakend van het Reglement van Orde van de Staten, de leden wijzen op onder meer hun plicht tot geheimhouding. Als ze zich hieraan niet houden dan kan ik optreden, variërend van een waarschuwing, het woord ontnemen tot het laten verwijderen van het betrokken Statenlid.”

Bron: Amigoe

Gearchiveerd als

1 reactie

  1. Als PWC de Centrale Bank met dezelfde zorgvuldigheid heeft onderzocht als het businessplan van Ctex, dan kunnen we deze vergadering beter aflasten.

    Wat heeft PWC aan dit rapport verdiend?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties