WILLEMSTAD — Psychiatrisch patiënt en veroordeelde moordenaar J.L. terroriseert al maandenlang zijn omgeving. Dit zeggen buurtbewoners in Tera Pretu, waar de man woont. Op dit moment zit hij vast maar mogelijk komt hij morgen al vrij.
Volgens de politie zijn er weinig mogelijkheden om hem aan te pakken, zolang er geen sprake is van een ernstig nieuw delict. Het Openbaar Ministerie verklaart dat de rechter-commissaris deze week zal bepalen of de 48-jarige man een gevaar voor zijn omgeving vormt en langer in hechtenis moet blijven.
De Amigoe berichtte op 4 januari dat een heftige ruzie bij een woning in Tera Pretu op 30 december eindigde in een schietpartij, waarbij twee mannen werden aangehouden, J.L. en O.A. Nadat J.L. het gezin had bedreigd met een kapmes, trok O.A. een pistool, dat hij illegaal had verkregen. Hij schoot J.L. in de borst en rug, waarna deze de mondi invluchtte.
De man werd aangehouden voor bedreiging en met een ziekenwagen naar de polikliniek van het ziekenhuis gebracht voor medische behandeling, waarna hij vervolgens vluchtte en weer werd opgepakt. O.A. is gisteren overgebracht naar het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK).
Buurtbewoners zeggen doodsbang te zijn voor J.L. en sommigen denken erover te gaan verhuizen. Hun kinderen zijn getraumatiseerd en hebben nachtmerries. J.L. woonde tot maart vorig jaar bij zijn broer in Marchena, die hij vervolgens ook bedreigde, waarna hij in juli vertrok en in een zelfgebouwd huisje ging wonen in Tera Pretu, tussen Soto en Santa Cruz. Zijn nichtje en haar man O.A. wonen daar ook met hun gezin, evenals de familie B. van de Fundashon Aliansa, die kinderen in nood en personen met een drugsverleden opvangt.
Op 23 december is de nicht van J.L. met haar gezin uit angst voor hem vertrokken naar een tijdelijk andere verblijfplaats. Het gezin deed hiervan melding bij de politie van Barber, maar die zei niets te kunnen doen en ‘dat ze maar de dokter moesten bellen’.
De vrouw zegt dat haar echtgenoot toen een vuurwapen heeft aangeschaft om zich te kunnen verdedigen. Volgens diverse buurtbewoners kon dit wel rekenen op begrip van de politie, die ten einde raad is met deze zaak.
Op 29 december is van de bedreiging aangifte gedaan bij de politie in Barber. Volgens de vrouw gingen ze op 30 december langs huis om kleren op te halen, waar J.L. vervolgens O.A. bedreigde, verkondigde hem te gaan doden en hem aan het hoofd raakte, waarna O.A. het vuurwapen trok en op J.L. schoot.
Volgens politiewoordvoerder Imro Zwerwer is de politie beperkt in de mogelijkheden om het probleem aan te pakken, omdat J.L. op dit moment geen ernstige strafbare feiten heeft gepleegd op basis waarvan hij voor langere tijd kan worden vastgehouden.
“We treden alleen op wanneer er een melding is. De verdachte is aangehouden voor bedreiging. Hij wilde niet in het hospitaal blijven en we zijn naar Capriles gegaan, maar daar wilden ze hem niet opnemen vanwege zijn problematiek. Wij weten ook niet wat we met hem moeten doen.”
Officier van justitie Guillano Schoop stelt dat het niet aan het Openbaar Ministerie is om te bepalen of J.L. een gevaar is voor de samenleving, en verklaart dat de man nog deze week wordt voorgeleid bij de rechter-commissaris om te bepalen of hij langer moet worden vastgehouden. Hierbij wordt gekeken naar de ernst van de zaak zelf en de geschiedenis van de verdachte.
Schoop kon niet toezeggen of ook het medisch oordeel van de psychiatrisch behandelaar wordt meegenomen in de beslissing. J.L. lijdt aan schizofrenie en waanbeelden en heeft intensieve medicatie nodig om te kunnen functioneren.
Op het internet noemt hij zich Jamil Arafat Al Asadi, profeet en stichter van de religie van het ‘Hazwaians Koninkrijk.’ Eind vorig jaar dreigde hij meermaals een ‘makamba’ te gaan ombrengen, zodat men hem dan eindelijk serieus zou nemen.
Volgens de buurtbewoners is hij begonnen met het graven van een graf tussen zijn huis en dat van de familie B. De man vertrok op 22-jarige leeftijd naar Nederland, waar hij een lange geschiedenis van geweldsmisdrijven heeft opgebouwd, waaronder een veroordeling op 27-jarige leeftijd voor moord en afpersing en in 2001 tot en met 2008 voor onder andere wapenbezit. Tijdens zijn tbs-traject na een veroordeling voor bedreiging, vluchtte J.L. naar Engeland.
In 2007 werd hij gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting, nadat hij op straat met een mes liep te zwaaien. In de inrichting sloeg hij vervolgens een verpleegster in elkaar, waarvoor hij in 2009 werd veroordeeld.
De Engelse rechter stelde in het vonnis ‘dat de verdachte vanwege zijn psychische gesteldheid nooit meer op vrije voeten zou moeten komen ter bescherming van de samenleving’.
Desondanks koos de Britse overheid ervoor om J.L. in 2013 onherroepelijk het land uit te zetten, op grond van de publieke veiligheid. Terug in Nederland kreeg hij weer een psychose, werd hij opgepakt voor bedreiging en opgenomen in de psychiatrische kliniek Inforsa in Amsterdam. De instelling kocht anderhalf jaar geleden een enkele reis naar Curaçao voor hem.
Toen hij in maart vorig jaar werd veroordeeld tot drie maanden cel en drie maanden voorwaardelijk, is hij in het SDKK behandeld op de Forensische Observatie Behandelafdeling (Foba).
Bij de Capriles kliniek is hij niet langer welkom, omdat hij een te grote bedreiging zou zijn voor het personeel en de medepatiënten. Frans Heijtel, de psychiatrisch gevangenisarts en behandelaar van J.L., wilde geen mededelingen doen over een individuele patiënt, maar benadrukte dat J.L. als gevolg van de voorwaardelijke veroordeling bij een nieuwe aangifte wederom tot behandeling kan worden verplicht.
In correspondentie met de buurtbewoners adviseerde hij hen om ‘enige afstand te bewaren’ tot J.L. en bij nieuwe bedreigingen opnieuw aangifte te doen. Volgens de buren wordt de man alsmaar onder Justitie geplaatst, maar hoort hij thuis in de psychiatrie.
“Hij heeft geen geweten meer en geen inzicht in zijn eigen handelen. Hij is levensgevaarlijk en moet worden behandeld”, aldus de buren.
Bron: Amigoe
Helemaal eens met jou, Harold. In het Capriles hadden zij dit kunnen doen met toestemming van de familie. Waar wachten zij op? Todat hij nogmaals iemand vermoord?
Deze man had al jaren geleden een spuitje gehad moeten hebben en begraven moeten worden.