27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Protest tegen afsluiten openbare weg door Baoase

HomeMediaAmigoe | Protest tegen afsluiten openbare weg door Baoase
Protest tegen afsluiten openbare weg bij Baoase (foto)
Protest tegen afsluiten openbare weg bij Baoase. Het hek wordt geopend. Later werd het hek verwijderd | Foto Amigoe

WILLEMSTAD — Een groep vissers en omwonenden heeft zich vanochtend uit protest verzameld bij de afgesloten Drielstraat, een openbare weg in de wijk Steenrijk die naar de zee voert. Zij uitten hun onvrede over de stapsgewijze afsluiting van de straat door Baoase Luxury Resort.

Ongeveer dertig personen bleven onder grote belangstelling van de media en in aanwezigheid van PS-partijleider en Statenlid Jaime Cordoba bij de afsluiting staan.

De Drielstraat wordt afgesloten door een toegangsdeur, aan beide kanten ingesloten door de buitenmuur van Baoase, die vanochtend op slot was. Het publieke strand aldaar is nu afgesloten en ook hier zijn dempingen en landaanwinningen te onderscheiden.

De vissers klagen verder dat het binnenwater nu van een ketting is voorzien om de toegang vanaf zee hiertoe te belemmeren. De deur werd in de ochtend opengemaakt door het resort.

“We gaan niet weg voordat deze geheel wordt verwijderd ”,

zei advocaat Achim Henriquez die omwonende Garrick Marchena vertegenwoordigt. Tegen de middag gebeurde dit ook. Er is tevens een toezegging gedaan dat het hek bij het strand eveneens weggehaald wordt.

VVRP-minister Suzy Camelia-Römer (PNP) heeft reeds Domeinbeheer – zowel schriftelijk als mondeling – de opdracht gegeven om het handhavingsteam van het project ‘Tereno pa tur, pero na òrdu si!’, op locatie een onderzoek in te laten stellen en daarover te rapporteren.

“Als er sprake is van een illegale situatie zal daar zeer zeker tegen opgetreden worden. De streep is getrokken, ik praat niet, maar handel.”

Net nadat het hek was verwijderd, kwam het team langs.

Minister op locatie

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) stelt verder dat ook naar de uitvoeringsorganisaties Openbare Werken (OW) en Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP) van het ministerie een opdracht tot een nader onderzoek is doorgestuurd. Ze laat verder weten vanochtend heel vroeg zelf op locatie poolshoogte te hebben genomen van de afsluiting van de weg.

Het Baoase Luxury Resort, dat zeven jaar geleden de deuren opende aan de Winterswijkstraat 2, is reeds in 2014 met een uitbreiding van het resort gestart.

Kunstenaar Garrick Marchena, die in de directe nabijheid van het resort en de Drielstraat woont, ging uit onvrede over de afsluiting in verweer door advocaat Henriquez in de arm te nemen. Dit nadat het resort tot aanschaf overging van een pand – en mogelijk nog meer panden – waarin nu Atlantis Diving gevestigd is en ter hoogte waarvan nu de werkzaamheden worden uitgevoerd.

De raadsman gaf rond 10.30 uur aan al vanaf 08.00 uur bij de ‘toegangsdeur te staan’.

“Wij hebben nog niemand van het handhavingsteam kunnen waarnemen. De deur is inmiddels door het resort van het slot gehaald, maar de mensen willen dat deze geheel wordt weggehaald en dat de toegangsbelemmering tot deze publieke weg opgeheven wordt. Ook is het wegdek, dus achter de deur in de Drielstraat, beschadigd door de werkzaamheden van het resort.”

Henriquez stelt verder dat zijn cliënt aan de bel trok nadat, ‘in een tijdsbestek van enkele dagen, gefaseerd de afsluiting door het resort plaatsvond’. “Mijn cliënt wijst erop dat de Drielstraat een publieke weg is die naar de kust en het strand voert. Het strand was in het verleden een publiek strand en het feit dat men nu simpelweg tot afsluiting overgaat, heeft onder de bewoners tot veel consternatie geleid.

Uit Kadaster-stukken blijkt dat het hier inderdaad een publieke weg betreft, maar dat er wel meetbrieven zijn. Deze meetbrieven zouden er op kunnen duiden dat mogelijk een stukje van deze publieke weg in erfpacht is uitgegeven. Dit zou natuurlijk opmerkelijk zijn, waarbij de vraag zich opwerpt hoe dit überhaupt kan.”

Advocaat Henriquez die omwonende Garick Marchena vertegenwoordigt, geeft uitleg | Foto Amigoe
Advocaat Henriquez die omwonende Garick Marchena vertegenwoordigt, geeft uitleg | Foto Amigoe
Het ‘publieke strand’ is van een hek voorzien en volgens de bewoners is er ook gedempt | Foto Amigoe
Het ‘publieke strand’ is van een hek voorzien en volgens de bewoners is er ook gedempt | Foto Amigoe

 

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

  1. Ik vind het sowieso asociaal dat particulieren grote delen van de kustlijn kunnen kopen. Stel je voor dat het Kurhaus in Scheveningen een hek op het strand zou zetten… Nederland zou ontploffen. De overheid van Curacao zou hier een ander beleid voor kunnen verzinnen, waar wij als gewone mensen ook plezier van de kust mogen hebben. Dus ook de weinige openbare stranden onderhouden, Caracasbaai is te vies voor woorden, maar het dichtbijzijnste openbare strand voor mij, wel 20 minuten rijden elke zaterdag. Ik verbaas me nog steeds over de minachtig voor de bevolking door de overheid en de hospitality branche. Alles onder de noemer werkgelegenheid maar in feite zijn het elke keer weer wurgcontracten afgesloten door laag opgeleidde ambtenaren met dure advocaten van de bedrijven.

  2. maar, maar YDK ers betalen helemaal niks.
    tssssssssssss we zeggen dat die makamba’s zich moeten aanpassen aan onze cultuur, dus gewoon land inpikken niks betalen en doen alsof dat het gewoon is.
    nu passen ze zich aan en nu is het ook weer niet goed.

  3. ikke begin mij toch af te vragen wie al de grond aan de zee verkoopt aan de makambas. Wie geeft vervolgens de bouwvergunning aan al die makambas. Wie sluit al de huizen en hotels van deze makambas aan op het net van aqualectra. Oja ik weet het al dat zijn die makambas die dat doen. Als er geen vergunning is dan terechte actie maar maak er niet zo’n ophef van. Kijk op seru pretu (bandariba) is inmiddels al een hele woon wijk iligaal uit de grond gestampt en niemand die er iets aan doet.

  4. Oke bij deze heeft iedereen toestemming om illegale muren en bouwwerken zomaar op eigen houtje te verwijderen als ik het goed begrijp, dan zou ik maar eens beginnen bij die makamba van Bahia op Lagun. deze heeft het hele strand inclusief al het terrein daar omheen van de lokale bevolking ingepikt. en alles wat hij gebouwd heeft is illegaal.

  5. @ Willem. Het resort heeft besloten zich daar te vestigen in die slechte buurt. Dat is hun keuze geweest. Ze konden zich ook ergens anders vestigen. Met die torenhoge prijzen voor de resort hadden ze iets voor die buurt kunnen doen om het te verbeteren, maar hielden liever al hun winsten voor zichzelf en besloten zelfs om landje pik te gaan doen. In de dagelijkse leven heet dat diefstal.

  6. Misschien had van der Valk een andere locatie moeten kiezen, dan? Maar ja, dat was niet in de stad en niet aan zee geweest. Dus maar lekker proberen.

  7. Tja, wie heeft gelijk,

    Aan de ene kant staat eigenaar van der Valk erom bekend alle regels aan zijn laars te lappen.

    Aan de andere kant begrijp ik dat het resort de veiligheid van zijn gasten wil bevorderen. Het resort ligt in een slechte buurt waar de jaarlijkse huur van een huis gelijk is aan de kosten van een nacht in Baoase, dus dat soort mensen zou wel eens met minder goede bedoelingen het resort binnen willen komen,

  8. Nu stelen ze zelfs straten en stranden. Alleen op Curacao zijn dit soort dingen mogelijk. Op Aruba zijn dit soort dingen ondenkbaar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties