33 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Primeur voortplanting kunstmatig gekweekt Elandgeweikoraal

HomeMediaAmigoe | Primeur voortplanting kunstmatig gekweekt Elandgeweikoraal
Dit is een vier jaar oud Elandgewei-koraal op het rif van Sea Aquarium, dat van larve naar volwassen koraal werd gekweekt.
Dit is een vier jaar oud Elandgewei-koraal op het rif van Sea Aquarium, dat van larve naar volwassen koraal werd gekweekt.

WILLEMSTAD — “Je babykoralen zijn zich aan het voortplanten!”, dit deelde een opgetogen Kelly Latijnhouwers afgelopen september na een duik op het rif van het Sea Aquarium mee aan marienbiologe Valérie Chamberland.

Laatstgenoemde, die vanaf het begin bij het koraalonderzoek betrokken is: “Wat er toen door me heen ging is bijna onbeschrijfelijk, hierdoor was het eerste voortplantingsmoment van elandgewei-koralen, die we zelf van larven tot volwassen kolonies hebben gekweekt op Curaçao en daarmee het Caribisch gebied, een feit.”

Deze bevindingen zijn gisteren in een wetenschappelijke publicatie onder de titel ‘Four year old Caribbean Acropora colonies reared from field collected gametes are sexually mature’ wereldkundig gemaakt. Chamberland is vanaf het begin betrokken bij de kweek van deze bedreigde koraalsoort. Zoals bekend wordt door Carmabi binnen het ‘Sexual Coral Reproduction’ (Secore)-project (van de betreffende stichting) voortplantingsmateriaal opgevangen tijdens de jaarlijkse ‘coral spawning’, handmatig bevrucht en vervolgens vanaf larve, in aquaria, naar juveniel koraal gekweekt.

Het Elandgewei-koraal (Acropora palmata) is al geruime tijd geleden op de ‘Red List’ van bedreigde soorten van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) geplaatst. Deze bedreigde koraalsoort wordt door wetenschappers als zeer belangrijk aangemerkt en vandaar het belang van het lokaal behaalde succes, aldus Chamberland. Vanwege zijn omvang en perfecte driedimensionale onderwaterstructuur biedt deze koraalsoort een belangrijke natuurlijke habitat voor vissen, en tevens kustbescherming door het vermogen om verwoestende krachten van stormen te absorberen.

Op wereldniveau is het slechts één maal eerder voorgekomen dat koralen – na kweek onder kunstmatige omstandigheden – het volwassen stadium wisten te bereiken middels voortplanting in de Stille Zuidzee, waar sowieso de gesteldheid van het rif naar verhouding beter is dan de algehele gesteldheid in het Caribisch gebied, en ‘vandaar het belang van dit succes’, aldus Chamberland.

Belang Curaçaos onderzoek

Chamberland, die bezig is met haar doctoraal studie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en hierbij begeleiding krijgt van één van de projectleiders van Secore, Dirk Petersen, en wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij (die ook als professor verbonden is aan het Aquatic Microbiology Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics van de UvA): “Het doel van Secore is om jonge koralen te kweken uit larven, die over een diversere genetische opmaak beschikken, waardoor zij beter in staat zijn zich aan te passen aan het veranderende milieu. Normaliter wordt bestaand koraal ‘gestekt’ (dat wil zeggen er wordt een stuk afgebroken met dezelfde genetische eigenschappen als de ouders) en is daardoor minder goed in staat zich aan het veranderende milieu aan te passen.

Chamberland benadrukt dat met dit onderzoek is aangetoond dat de wetenschappers voor nieuwe aanwas kunnen zorgen ofwel voor genetische diversiteit, waardoor de aanwezige populaties weer in aantallen worden ‘geboost’. “Dit biedt dus nog een extra tool voor de toolbox ter versterking van het rif.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties