WILLEMSTAD — “Je babykoralen zijn zich aan het voortplanten!”, dit deelde een opgetogen Kelly Latijnhouwers afgelopen september na een duik op het rif van het Sea Aquarium mee aan marienbiologe Valérie Chamberland.
Laatstgenoemde, die vanaf het begin bij het koraalonderzoek betrokken is: “Wat er toen door me heen ging is bijna onbeschrijfelijk, hierdoor was het eerste voortplantingsmoment van elandgewei-koralen, die we zelf van larven tot volwassen kolonies hebben gekweekt op Curaçao en daarmee het Caribisch gebied, een feit.”
Deze bevindingen zijn gisteren in een wetenschappelijke publicatie onder de titel ‘Four year old Caribbean Acropora colonies reared from field collected gametes are sexually mature’ wereldkundig gemaakt. Chamberland is vanaf het begin betrokken bij de kweek van deze bedreigde koraalsoort. Zoals bekend wordt door Carmabi binnen het ‘Sexual Coral Reproduction’ (Secore)-project (van de betreffende stichting) voortplantingsmateriaal opgevangen tijdens de jaarlijkse ‘coral spawning’, handmatig bevrucht en vervolgens vanaf larve, in aquaria, naar juveniel koraal gekweekt.
Het Elandgewei-koraal (Acropora palmata) is al geruime tijd geleden op de ‘Red List’ van bedreigde soorten van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) geplaatst. Deze bedreigde koraalsoort wordt door wetenschappers als zeer belangrijk aangemerkt en vandaar het belang van het lokaal behaalde succes, aldus Chamberland. Vanwege zijn omvang en perfecte driedimensionale onderwaterstructuur biedt deze koraalsoort een belangrijke natuurlijke habitat voor vissen, en tevens kustbescherming door het vermogen om verwoestende krachten van stormen te absorberen.
Op wereldniveau is het slechts één maal eerder voorgekomen dat koralen – na kweek onder kunstmatige omstandigheden – het volwassen stadium wisten te bereiken middels voortplanting in de Stille Zuidzee, waar sowieso de gesteldheid van het rif naar verhouding beter is dan de algehele gesteldheid in het Caribisch gebied, en ‘vandaar het belang van dit succes’, aldus Chamberland.
Belang Curaçaos onderzoek
Chamberland, die bezig is met haar doctoraal studie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en hierbij begeleiding krijgt van één van de projectleiders van Secore, Dirk Petersen, en wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij (die ook als professor verbonden is aan het Aquatic Microbiology Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics van de UvA): “Het doel van Secore is om jonge koralen te kweken uit larven, die over een diversere genetische opmaak beschikken, waardoor zij beter in staat zijn zich aan te passen aan het veranderende milieu. Normaliter wordt bestaand koraal ‘gestekt’ (dat wil zeggen er wordt een stuk afgebroken met dezelfde genetische eigenschappen als de ouders) en is daardoor minder goed in staat zich aan het veranderende milieu aan te passen.
Chamberland benadrukt dat met dit onderzoek is aangetoond dat de wetenschappers voor nieuwe aanwas kunnen zorgen ofwel voor genetische diversiteit, waardoor de aanwezige populaties weer in aantallen worden ‘geboost’. “Dit biedt dus nog een extra tool voor de toolbox ter versterking van het rif.”
Bron: Amigoe