Amigoe | ‘Premier neemt verantwoordelijkheid niet ten aanzien van Justitie’

Besaril: steeds meer schietincidenten plaatsvinden en de instroom van illegalen op het eiland alleen maar toeneemt

Besaril: steeds meer schietincidenten en snel toenemende instroom illegalen

ORANJESTAD — MEP-fractielid Guilfred Besaril haalde hard uit naar premier Mike Eman gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van zijn partij. Volgens het Statenlid zet de premier de minister van Justitie het vuur niet aan de schenen terwijl er steeds meer schietincidenten plaatsvinden en de instroom van illegalen op het eiland alleen maar toeneemt.

De afgelopen weken zijn verschillende schietincidenten geweest, constateert Besaril. Ook noemt hij de recente incidenten waarbij illegalen in Seroe Colorado aan land kwamen. Twee keer heeft MEP een motie van wantrouwen ingediend tegen minister Arthur Dowers van Justitie. Toch legt Besaril de verantwoordelijkheid bij premier Mike Eman. Die zou volgens de parlementariër en ex-voorzitter van de politiebond echter geen actie ondernemen om zijn minister van Justitie aan het werk te zetten maar is ‘alleen maar bezig zijn met voor de foto lantaarnpalen opklimmen om lichten aan te steken’. “Alsof hij iets van elektriciteit zou afweten”, aldus Besaril.

Warda Nos Costa

Intussen wordt Warda Nos Costa met vakantie naar huis gestuurd, merkt Besaril op. “Je kunt niet zo’n belangrijke overheidsdienst die waakt over de LTU zomaar naar huis sturen.” Volgens Besaril gaat het gegeven argument dat de accommodatie van Warda Nos Costa momenteel wordt opgeknapt niet op, aangezien de grensbewakingsdienst eerder ook naar plekken als de oude gevangenis in Dakota werd verhuisd. Het Statenlid zegt van werknemers van de Immigratiedienst te horen dat zij sinds bepaalde wetten zijn veranderd maar weinig kunnen doen om de toestroom van illegalen tegen te gaan.

Masterplan

Besaril zegt dat MEP een masterplan zou hebben voor Justitie. Onderdeel daarvan is een herdefinitie van de taken van Warda Nos Costa. Volgens Besaril moet de dienst zich specifieker richten op grensbewaking. Ook moet er meer blauw op straat, dus moet de politieopleiding weer op volle kracht draaien. De wijkpolitie moet beter worden georganiseerd, met meer personeel en meer diensten die worden gedraaid, ook overdag aangezien tegenwoordig in wijken zoals Palm Beach juist wordt ingebroken wanneer huiseigenaren aan het werk zijn. Ook moeten politieposten komen op plekken waar deze voorheen niet waren, zoals bijvoorbeeld Savaneta. Besaril pleit voor de introductie van een zogeheten ‘panic button’, waarmee bijvoorbeeld ouderen meteen alarm kunnen slaan en contact kunnen maken met politie in geval van een inbraak of overval.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *