29 C
Willemstad
• vrijdag 22 september 2023

DH | Government says none of its systems compromised

PHILIPSBURG--The Information, Communication and Technology (ICT) Department of the Government of St. Maarten was alerted to a phishing email blast originating from the email account of a...

AD | Beruchtste Venezolaanse gevangenis met nachtclub en gokhallen weer in handen overheid

Bob van Huët | Algemeen Dagblad MET VIDEO - Venezuela heeft 11.000 troepen ingezet om de controle te heroveren over de beruchte Tocorón-gevangenis, een van zijn grootste detentiecentra...

Democracy now! | Thursday, September 21, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | ‘Nederland wil geld verdienen aan Aruba’

John Samson Den Haag en Aruba hebben nog geen deal bereikt over hoe de corona-leningen terug te betalen. Wel klinken opnieuw felle verwijten: Nederland wil geld verdienen aan...

NTR | Oud-minister Aruba gaat in hoger beroep in corruptiezaak

Melissa Stamper Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger (AVP) gaat samen met vijf andere verdachten in hoger beroep in de corruptiezaak Avestruz.   De rechtbank heeft woensdag op hun verzoek...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Politie: Wees veilig tijdens vuurwerkperiode

HomeMediaAmigoe | Politie: Wees veilig tijdens vuurwerkperiode
Politie: Wees veilig tijdens vuurwerkperiode
Politie: Wees veilig tijdens vuurwerkperiode

WILLEMSTAD — De vuurwerkperiode is afgelopen zondag gestart en duurt tot en met 31 december. Traditioneel geeft de politie tips om deze periode zo veilig mogelijk te vieren.

Iedereen wordt gevraagd om gepaste veiligheidsmaatregelen te treffen. Als het toch verkeerd gaat moet men in geval van minder spoedeisende gevallen 917 bellen. 911 is alleen voor spoedgevallen.

Ten eerste: steek geen oud vuurwerk af. Koop vuurwerk alleen bij de legale verkooppunten. Controleer voor het afsteken eerst of het vuurwerk in goede staat is en lees de instructies goed door, om het op een veilige manier af te steken. Kies een geschikte plaats uit, zoals een open terrein dat vlak en hard is, en verwijderd van geparkeerde voertuigen, woningen en andere gebouwen.

Het is ook heel belangrijk om geen vuurwerk af te schieten binnen een straal van 500 meter van de plaats waar een vuurwerkcontainer staat of van het vliegveld of de Isla-raffinaderij, ook niet binnen een straal van 250 meter van een medisch instituut of kerkgebouw.

Steek vuurwerk aan met een lont en nooit met lucifers of een aansteker en houd het ver genoeg van het lichaam. Richt het nooit op mensen en dieren. Laat kinderen onder de twaalf jaar geen vuurwerk afsteken, kinderen tussen twaalf en achttien jaar moeten altijd onder toezicht van een volwassene zijn. Drink geen alcohol tijdens het afschieten van vuurwerk.

Laat het vuurwerk dat niet is afgegaan liggen, het bevat explosieven die nog kunnen ontploffen. Steek het niet opnieuw aan, omdat dan de meeste ongevallen gebeuren. Probeer ook nooit om van afgestoken vuurwerk een ander explosief te maken.

Huisdieren moeten beschermd worden tegen geluidsoverlast. Die kunnen beter in een donkere kamer met voldoende ventilatie worden opgesloten, of haal een kalmeringsmiddel bij de dierenarts. Blijf bij vuurwerkshows op een afstand.

Verder worden automobilisten en voetgangers opgeroepen om tijdens deze shows het verkeer niet te belemmeren, door midden op de straat te parkeren en/ of te blijven staan.

Bij een brandongeluk dient de brandplek onmiddellijk met lauw water afgekoeld te worden en indien nodig moet men direct naar de polikliniek gaan voor medische behandeling.

Traditioneel laten baldadige jongeren tijdens de vuurwerkperiode ook kliko’s, brievenbussen en zelfs uitlaten van voertuigen ontploffen. Haal de daarom de kliko’s en brievenbussen weg. Bovendien roept de politie ouders op om beter op het gedrag van hun kinderen te letten en hen erop te wijzen dat andermans spullen gerespecteerd dienen te worden.

Verder moet men na het afsteken alles opruimen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties